Kristine Zebbelin Mortensen er koordinatoren på kurset

Kristine Zebbelin Mortensen er koordinatoren på kurset "Lær at takle job og sygdom".

Ny job-hjælp til syge borgere

Mennesker, som lever med kronisk sygdom, skal nu undervise syge borgere for at få dem tilbage på arbejdsmarkedet. Kurset har givet gode resultater, og Frederikssund Kommune har for kort tid siden startet det første kursus

Af
Jesper Kappel

Jesper Kappel

Den er god nok. Helt almindelige danskere, der lider af en kronisk sygdom, skal nu stå og undervise andre helt almindelige danskere, der har en kroniske sygdomme. Væk er fagfolk. Tilbage står folk af kød og blod, der selv har prøvet turen gennem systemet. De har lært nogle undervisningsmetoder og med dem i bagagen og deres erfaringer, skal de nu stå ved tavlen i klasselokalet.
Det er Frederikssund Kommunes nyeste tilbud til folk, der har svært ved at holde sig inde på arbejdsmarkedet, eller som er røget ud af det på grund af sygdom. Kurset og metoderne bag har været prøvet i mange år, og de giver gode resultater. Kurset hedder "Lær at takle job og sygdom".
"Her i Frederikssund har der været to prøvekurser, og indtil videre har lidt over 15 personer fuldført det, og her er der stor tilfredshed. Vi ved endnu ikke hvor mange, der er kommet i arbejde, men jeg har kontakt med flere af de tidligere kursister, og de er kommet i job igen," fortæller Kristine Zebbelin Mortensen, der er sundhedskonsulent i Frederikssund Kommune, og som er koordinator på kurset.
Kurset er blevet skabt ud fra forskning på Stanford University i USA og henvender sig til borgere, der er på sygedagpenge og folk, der er i arbejde, men som kæmper med at få arbejdslivet til at hænge sammen på grund af en kronisk sygdom.
For omkring 15 år siden startede folk på Stanford University i USA at tænke over, hvordan man kunne gøre tingene anderledes for at finde nye metoder til at få folk til at mestre deres liv bedre med de udfordringer, der nu er. Man fandt nogle "metoder" og ud fra dem, er der blevet udviklet flere kurser. For omkring 10 år siden kom forskningen til Danmark, og det første kursus, man lavede i Danmark, hed "Lær at takle kronisk sygdom".
Resultaterne fra de tidligere kurser viser, at kursisterne har fået flere redskaber til at takle svære situationer i livet, og de er mere fysisk aktive.
En af metoderne er, at alle undervisere er frivillige, og er selv ramt af en fysisk eller psykisk lidelse. Det betyder, at underviserne bliver mere troværdige overfor kursisterne, fordi de kommer med eksempler og erfaringer fra deres eget liv.
"Mange kursister får en oplevelse af, at man accepterer sig selv, og den situation man er i, bedre. Man forstår, at man skal tage sin situation alvorlig, og at ens mål for sit job og ens liv skal passe til de ressourcer, man har, og ikke dem man havde tidligere. Hvis man fortsætter som før, ja så kan man få mange fiaskoer. De trætter og kan faktisk gøre folk dårligere, end de egentlig er," fortæller Kristine Zebbelin Mortensen.

Visiteres til kursus

Kurset "Lær at takle job og sygdom" er her i Danmark udviklet ud fra Standfords metoderne af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering og Komiteen for Sundhedsoplysning. Komiteen har også stået for undervisningen af de frivillige, som skal undervise på kurset.
For at få en plads på kurset skal man igennem en visiterende samtale med Kristine Zebbelin Mortensen.

Publiceret 04 May 2016 00:00