Karen Nielsen har mange kasketter. Hun er blandt andet medindehaver af Parkteatret, skuespiller og teaterleder af Teatertasken. Foto: BM

Karen Nielsen har mange kasketter. Hun er blandt andet medindehaver af Parkteatret, skuespiller og teaterleder af Teatertasken. Foto: BM

Karens drøm går i opfyldelse: Parkteatret får titel af egnsteater

Der har været meget på spil for Karen Nielsen fra Teatertasken. I 20 år har hun drømt om at få et egnsteater til byen. Det ser ud til at lykkes nu, for byrådet i Frederikssund har netop besluttet, at Parkteatret, som hun og ægtefællen overtog i 2016, skal være egnsteater

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND De er endnu ikke helt i mål med at realisere drømmen om at få titel af egnsteater. Men det er ikke langt fra. Byrådet i Frederikssund Kommune har netop vedtaget, at Parkteatret får stemplet egnsteater, som udover et årligt tilskud på 1,5 mio. kroner blandt andet betyder, at Parkteatret i samarbejde med de frivillige teaterforeninger og lokale amatørteatre, skal nå endnu længere ud til befolkningen.

"Men endnu mangler vi den endelige godkendelse fra Slots- og Kulturstyrelsen," fortæller skuespiller og teaterleder Karen Nielsen, da Lokalavisen møder hende i Parkteatrets foyer, hvor de levende lys rundt om på cafebordene og duften af nybagte cookies og friskbrygget stempelkaffe ikke bare står i skærende kontrast til den rå, grå og kolde novemberformiddag, men også straks får alle, som træder indenfor, til at føle sig rigtig godt tilpas.

Karen Nielsen viser rundt, mens hun fortæller om alle de projekter, hun og ægtefællen Claus Malta nu kan sætte flueben ved, siden de overtog stedet i sommeren 2016. Og det er ikke så lidt endda.

Bygningen, som er fra begyndelsen af 1940, og som er tegnet af arkitekterne Christensen og Engeltoft, har nu fået en tilbygning på den nordvendte side, som rummer et cafékøkken med opmuret bar. En luge i muren giver desuden mulighed for udeservering ved Sillebro Å, når vejret tillader det. Der er blandt andet etableret kontorarbejdspladser, revet vægge ned, bygget nye vægge, og der er blevet etableret en ny og meget større scene til teaterforestillingerne. Listen over projekter har været lang, men det er tydeligt for enhver, at der nu er lys forude, med andre ord står eksteriør som interiør knivskarpt og i fin, smagfuld harmoni de fleste steder.

"Toiletterne mangler stadig at blive renoveret. Men vi beholder de fine, lyseblå fliser på væggene," siger Karen Nielsen. Hun refererer til de fliser, som efter alt at dømme også sad på væggene, dengang Egon Olsen, Benny Frandsen og Kjeld Jensen søndag efter søndag tonede frem på lærredet inde i biografsalen med deres utrættelige bestræbelser på at stjæle millioner.

Men hvad betyder det helt konkret, ikke bare for Karen Nielsen og teamet bag Parkteatret men også lokalbefolkningen, at stedet nu får titel af egnsteater?

"Parkteatret vil komme op i så højt gear som aldrig før. Udover spændende film kan man så også komme ned og se noget spændende teater. Vi har en forpligtigelse til at spille teater på vores egen scene," siger Karen, som gætter på at der vil være omkring 25 teaterforestillinger om året på scenen i Parkteatret.

"Men der vil også ske noget, andre steder i kommunen. Vi vil brede teatret ud i skolerne og forsamlingshusene både med Teatertasken og med gæstespil. Blandt andet har jeg talt med Per Gottlieb fra JAS, om vi skal gå sammen om at lave en forestilling i Jægersprislejren om de russiske flygtninge, som var der under 2. Verdenskrig. Men også kulturinstitutioner som for eksempel Jægerspris Slot, Selsø Slot og Frederikssund Museum vil vi meget gerne samarbejde med."

Kulturelt samlingspunkt

Med et tilskud på 1,5 mio. kroner fra Frederikssund kommune, hvortil staten lægger 33 procent oveni, bliver det samlede tilskud fra 2021 hvert år de følgende fire år 2,4 mio. kroner. Dertil skal lægges diverse fondsmidler, som ifølge Karen Nielsen nu vil blive lettere at opnå støtte fra qua titlen egnsteater.

Med andre ord vil Parkteatret få gode muligheder for at favne endnu bredere, fortæller Karen Nielsen:

"Vi vil ramme borgere fra tre år til 102. Vi vil tage emner op, som er specifikke for denne egn. Simone Isabel Nørgaard (dramatiker, red.) skal skrive cirka 15 forskellige hørespil, der blandt andet handler om, hvordan fjorden skaber forbindelser i fortid, nutid og fremtid. Vi vil samarbejde med ROMU og Skjoldungernes Land og Visit Frederikssund. Hørespillene skal ud og ligge rundt omkring i kommunen. Med en app, som man downloader, får man et signal på mobilen, for eksempel hvis man befinder sig et bestemt sted, det kan være midt ude i skoven, hvor man så kan høre om historien, som er knyttet til det bestemte sted. På den måde vil vi kunne nå nogle mennesker, som ellers ikke ville opsøge teaterkunsten."

Og indenfor på Parkteatrets skrå brædder vil Karen Nielsen også være med til at fortælle historierne fra lokalområdet:

"Forestillingen 'Udenfor lands lov og ret' om Venslev-røverne er en spændende historie om politiassessoren Peter Munthe Brun, som udviklede en afhøringsteknik, man kom til at benytte langt op i halvfemserne. Han var simpelthen foregangsmand, for det som senere er blevet brugt i hele Danmark. Jeg tænker, at den historie vil alle i Venslev gerne se. Men der er også historien om Kingo, hvorfor blev han så dygtig og anerkendt. Og om de rygter der gik på, at han gjorde en pige gravid. Han fik en stor karriere, men hvad skete der med pigen? I det hele taget er der rigtig mange gode historier rundt omkring fra området."

Karen Nielsen lægger ikke skjul på, at det var en stor mundfuld, da hun og ægtefællen for tre år siden kastede sig ud i projekt Park. Men som hun siger, var der ligesom ikke nogen vej tilbage. Og heldigvis har der været masser af opbakning fra både lokale virksomheder og private:

"Det, der har gjort, at vi er kommet hertil, hvor vi er i dag, er takket være al den hjælp vi har fået fra alle sider. Det er mange brikker som gør, at vi nu kan blive egnsteater. Frivillige har hjulpet til med alt fra at luge have til at lave æbleskiver til revy. Vi har eksempelvis haft håndværkere, der har sagt, 'jeg har den her radiator, den får I bare'. Og så har borgerne købt folkeaktier for 45.000 kroner." Karen Nielsen holder en kort tænkepause, inden hun tilføjer:

"Lige nu har vi en ansøgningsprocess i gang til en lift ind til salen. Vi har fået 70.000 kroner, men vi mangler 90.000. De 50.000 kroner ryger tilbage, hvis vi ikke har fået det fulde beløb til liften inden 1. december. Sådan noget knokler vi med hele tiden," siger Karen Nielsen.

Publiceret 13 November 2019 13:30