Ries mor til venstre hedder Anne Røndbjerg, men alle kalder hende 'Momse'. Th Rie Røndbjerg og indehaver af Gertrud, som nu udvider med café. Foto: BM

Ries mor til venstre hedder Anne Røndbjerg, men alle kalder hende 'Momse'. Th Rie Røndbjerg og indehaver af Gertrud, som nu udvider med café. Foto: BM

Gertrud har vokseværk: Udvider med 'samtalecafé'

Nu inddrager indehaver af Gertrud - Rie Røndbjerg nabobutikken, og åbner café med blandt andet langbord, hvor hun håber, at gæsterne vil komme hinanden ved

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND Rie Røndbjerg, indehaver af livsstilsbutikken Gertrud sidder ikke ned i mange minutter i løbet af en dag. Men da Lokalavisen fredag morgen banker på den store, tunge dør i den gamle ejendom i Frederikssunds gågade, kan man gennem ruden se, at hun sidder med et glas kaffe i den ene hånd, en ostemad i den anden og snakker løs. Rie rejser sig og kommer smilenede hen for at åbne.

De, der kender hende, ved, at der ikke bliver siddet meget mere ned den dag. Rie har mange bolde i luften. De fleste griber hun. Som drømmen om at lave samtalecafé i de store, højloftede lokaler i Jernbanegade, hvor Gertrud slog dørene op for ca. tre år siden.

Nu har Rie netop overtaget lejemålet for nabobutikken. Hun slår de to lejemål sammen til et´, og realiserer dermed drømmen på de tilsammen mere end 250 kvadratmeter.

"Jeg har hele tiden haft en intention om at lave café i lokalerne. Jeg drømmer om at samle folk omkring et langbord, hvor alle kan komme ind - enten alene eller sammen med andre - og få et boost og en sludder med sidemanden. Eller som dem der kom ind i går. De havde lige en time mellem to møder, og så slog de sig ned ved et af bordene. De satte selv vandet over til kaffen," fortæller Rie og smiler.

Men det er nu ikke, fordi der vil være selvbetjening, når cafeen åbner lørdag 16. november klokken 10.

"Folk siger, at de får energi af at være her. Hvis de for eksempel er lidt nede, så sker der altid et eller andet hos os. Og man kan altid bare sætte sig og se hvad der sker, men ofte møder man nogle mennesker som man falder i snak med," fortæller Rie og tilføjer, at hun i høj grad også selv får energi af alle de søde mennesker som kigger ind.

"Og så er der dem, som kommer hver eneste dag, som måske ikke rigtig ser deres relationer, dem kalder vi vores husfamilie. Jeg synes, det er skønt at vi nu har mere rum til det."

Man kunne tilføje, at 'hjerterum' har der været hele tiden, men nu bliver der også mere plads.

Rødvin-og-tapas aftener

Rie har mange planer med cafeen. Ikke bare hvad angår sociale relationer og kulinariske fristelser, for hun drømmer også om, at holde arrangementer som for eksempel bogaftener, rødvin-og-tapas aften, debatter, sangaftener, 'afternoon tea' og blomsterbinding.

Vi bliver afbrudt af en kvinde, som, ifølge Rie, for nylig er flyttet til byen:

"Jeg kan da lige sætte snore i nogle hjerter, inden jeg tager videre til dagens øvrige gøremål," siger hun til Rie som nikker og svarer:

"Men du må altså lige gå ud og tage dig en kop kaffe."

Men det har kvinden ikke tid til, som hun siger, så skal der bestilles noget, når hun er her.

I det hele taget er der flere kvinder som 'vimser' rundt i butikken, nogle har stukket hovedet ind, for lige at sige hej og for at give Rie og hendes mor 'Momse' en hjælpende hånd. Andre går igennem en sårbar periode i deres liv, og har brug for en håndsrækning i form af et 'åndehul', hvor der er masser af glæde og god karma. Fælles for dem alle er, at de lige nu er igang med at omdanne den ene del af butikken til en julepyntet og indbydende café. Og midt i det hele står der pludselig en kunde, som har forselsket sig i et stort metalskab:

"Du er nummer tre på venteliste til det skab så," siger Rie til kunden, inden hun afrunder interviewet med Lokalavisen:

"Det her bliver endnu bedre, det er jeg sikker på. Nu har jeg også fået plads til igen at producere møbler. Så møbler, salg og café, det er det, som hele tiden har været drømmen, siden jeg flyttede butikken hertil."

Publiceret 09 November 2019 00:00