Der var røde kinder for alle pengene, da Lokalavisen besøgte eleverne fra 2.d og 5.d på Ådalens Skole, som var i fuld gang med at anlægge deres nye køkkenhave. Foto: BM

Der var røde kinder for alle pengene, da Lokalavisen besøgte eleverne fra 2.d og 5.d på Ådalens Skole, som var i fuld gang med at anlægge deres nye køkkenhave. Foto: BM

Undervisningen er rykket udenfor på Ådalens Skole

For eleverne i 2.d og 5.d på Ådalens Skole er naturfags-undervisningen flyttet udenfor til et hjørne af skolens område. Her er en køkkenhave ved at tage form

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND Når naturfagslærer på Ådalens Skole Jonas Aare Aaresøn har undervisning med sine elever fra 2.d og 5.d, så foregår det langt væk fra alt der kræver, at man sidder stille, og er koncentreret om det der foregår på computeren eller ved tavlen. Faktisk må man både bevæge sig, larme og grine højlydt i Jonas' naturfagstimer. For undervisningen foregår i det fri, hvor et hjørne af skolens område er ved at blive omdannet til en køkkenhave med spiseplads.

"Jeg har længe haft lyst til at lave en køkkenhave med eleverne. Der der så meget læring, man kan høste ved sådan et projekt. Og allerede nu har det været utroligt givende at skabe det´, der på sigt bliver fra jord til bord. Hele processen, ved at omdanne et kedeligt stykke natur hvor der bare var græs til denne køkkenhave, har været rigtig god," fortæller Jonas Aare Aaresøn, og kigger rundt på eleverne fra de to naturfags-venskabsklasser i 2.d og 5.d. På afstand ligner de en flok myrer, der er på arbejde i en myretue. De er her og der og alle vegne i fuld gang med at rive, grave, eller køre jord fra et sted til et andet.

Koncentrationen var i top hos eleverne fra Ådalens Skole, som alle var fuldt beskæftiget med at grave, rive eller køre jord til deres nye køkkenhaven. Foto: BM

Koncentrationen var i top hos eleverne fra Ådalens Skole, som alle var fuldt beskæftiget med at grave, rive eller køre jord til deres nye køkkenhaven. Foto: BM

Endnu har eleverne ikke sået noget, det sker til foråret, hvor gulerødder og et æbletræ er på listen over nogle af børnenes ønsker til køkkenhaven.

Børnene blomstrer

Da Lokalavisen kigger forbi, er eleverne ved at fylde jord på spiseområdet. Et andet sted er nogle i fuld gang med at rive køkkenhaven. Alle steder er børnene fuldt fokuserede, og helt tydeligt glade for at få lov til at bruge sig på en anden måde end hvis de befandt sig i en almindelig undervisningstime.

"Det er dejligt at se børnene så glade, men også at se hvilke typer der kan lide at være med herude. Mange af de børn, som synes det er svært at sidde, stille blomster virkelig her," siger Jonas Aare Aaresøn.

"Bedene er i fire felter, hvor vi skal have lagt frisk jord og lavet en sti hvor vi kan gå. Og så skal vi lave et spisested. Det er meget sjovere end at sidde i klasselokalet"

Jonathan 5. d

Projektet er ikke blevet støttet med penge fra skolen, men udelukkende takket være hjælp fra forældre der har bakket op på forskellig vis. Nogle har doneret redskaber, og en far, som er ansat i et stort firma der kører jord, kom med seks ton jord.

"Vi har knoklet. Jeg har haft gang i motorsaven, eleverne har vendt jorden, og vi har fået lov til at hente pil og sten i Ådalen, så vi kunne lave naturhegn. Alle, også elever fra andre klasser, skal have lov til at bidrage til projektet, for så passer man også bedre på haven og tager ansvar," siger Jonas Aare Aaresøn.

Publiceret 07 November 2019 12:40