Michael Kjær arbejder i dag som belagsmed, men tiden som udsendt til ex-Jugoslavien fylder stadig meget, og Motorcykelklubben Blue Barets er derfor en stor del af hans dagligdag. Nu vil han have en mindesten til byen. Foto: BM

Michael Kjær arbejder i dag som belagsmed, men tiden som udsendt til ex-Jugoslavien fylder stadig meget, og Motorcykelklubben Blue Barets er derfor en stor del af hans dagligdag. Nu vil han have en mindesten til byen. Foto: BM

Michael Kjær vil opstille et monument på Torvet: "Udsendte og veteraner skal kunne mindes"

Tidligere udsendt til krigen i ex-Jugoslavien Michael Kjær fra Slangerup ønsker at få et monument eller en mindesten til Frederikssund Kommune

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND Michael Kjær fra Slangerup var en af de heldige. Som soldat i den anden udsending for Danmark til krigen i ex-Jugoslavien i 1992 og 1993 kom han hjem igen. I live og uden dybe ar på sjælen.

Det var ikke alle, som var lige så heldige. Krigene i ex-Jugoslavien betegnes som blandt de blodigste i Europa siden 2. verdenskrig, og rundt regnet 300.000 mennesker mistede livet.

I årene som er gået, har Michael Kjær ofte tænkt på de udsendte, danske soldater som mistede livet, ikke bare i krigen i ex-Jugoslavien, men også udsendte soldater på en mission for Danmark til andre dele af verden. Det fortæller han Lokalavisen, da vi møder ham en fredfyldt, solskinsdag på Torvet i Frederikssund, en scene som står i skærende kontrast til samtalens dybe alvor.

"Der bliver holdt officiel flagdag hvert år den 5. september, hvor personer, som har været udsendt af Danmark, hædres. Vi har monumenter og mindesmærker for faldne soldater efter 2. Verdenskrig, eksemplevis Hvidstensgruppen, men mig bekendt eksisterer der ingen mindesmærker eller monumenter ude i landets kommuner fra 1948 og frem, altså for de danske veteraner som har været udsendt i nyere tid, " fortæller Michael Kjær og tilføjer.

"Vi er mange veteraner i Frederikssund Kommune. Omkring 500."

"En fantastisk idé"

Af samme grund håber Michael Kjær derfor, at Frederikssund Kommune og erhvervslivet vil bakke op om hans idé om at rejse et monument eller et mindesmærke et sted i Frederikssund, gerne på Torvet. Michael Kjær fortæller, at han, efter en nylig snak med borgmester John Schmidt Andersen (V), er optimistisk:

"Jeg tog fat i borgmesteren på flagdagen. Han syntes, det var en fantastisk idé, og bad mig om at sende mine tanker omkring projektet til ham. Jeg forestiller mig en stor sten med en tekst indgraveret, og med Natos flag, dannebrog og FN flaget ved siden af. Her vil veteraner eller pårørende kunne gå hen og lægge en blomst eller sende nogle tanker," fortæller Michael Kjær, og tager hjelmen på.

Han sætter sig op på sin blankpolerede Harley-Davidson motorcykel. Helt konkret er den bindeleddet til de veteraner, han kalder for sine kolleger, og som er en del af Motorcykelklubben Blue Barets.

"Som tidligere udsendt knytter man automatisk nogle bånd til disse mennesker. De er helt naturligt en stor del af min dagligdag," fortæller Michael Kjær og siger farvel, inden han triller væk.

Publiceret 12 October 2019 02:30