Modelfoto:

Modelfoto: Adobe Stock

Overvejer bryllups-betaling: En vielse kan godt være lidt af en belastning

Fremover kan det koste penge at blive gift. Vel at mærke hvis byrådsmedlemmer skal vie par, der ikke er bosat i kommunen

Af
Anne Lønstrup

Frederikssund ”Kan du ikke lige foretage en vielse på Skjalm Hvide Hotel lørdag kl. 18.00?”

Sådan kan spørgsmålet lyde til borgmester John Schmidt Andersen (V), som så tænker, ’Fint, det må være et par fra kommunen, der gerne vil giftes lokalt’. Han tager jakkesæt, slips og borgmesterkæde på, og kører afsted for at vie brudeparret, blot for at erfare, at parret er bosat i Køge og at han aldrig har set dem før, og formentlig aldrig kommer til at se dem igen.

”Folk skriver bare til kommunen, og så stiller vi beredvilligt op med en giftefoged. Men vi bruger rigtig meget tid på det politiske. Hvis vi så også skal bruge stadig mere tid på nogen, der skal giftes i Frederikssund, bare fordi de kunne få plads, så begynder det, der skulle være en festlig begivenhed at blive en belastning,” siger John Schmidt Andersen.

Vil sætte beløb på

Han kan ikke sætte tal på, hvor mange vielser det drejer sig om, men tallet er stigende.

”I byrådet kom vi til at snakke om, hvad man egentlig laver sådan en weekend, og vi var flere, der synes, at vielserne griber om sig. Det er fair nok, at vi ikke skal have noget for det, når vi skal vie vores egne borgere, men når der begynder at komme flere og flere andre steder fra, så er det noget andet,” siger han og tilføjer:

”Jeg tror ikke, at brudeparrene tænker på, at dem, der skal vie dem, også har andet at lave i en weekend.”

Nu overvejer politikerne at tage et beløb for udenbys vielser.

”Rigtig mange kommuner tager penge for vielser efterhånden. Så vidt jeg er orienteret, kan prisen gå helt op til 4.000 kroner for en vielse. Jeg kunne godt forestille mig, at vi kom op i noget, der ligner maxbeløbet, men det er noget, vi skal til at finde ud af. Spændet ligger fra 500 op til 4.000 kroner,” siger John Schmidt Andersen.

Han fortæller, at han i takt med den voksende efterspørgsel har bemyndiget flere andre til at være giftefogeder. De er ti politikere fra byrådet, som har lov til at vie folk, herunder de to viceborgmestre og ham selv.

Publiceret 07 October 2019 00:00