Forældre til børn i Tumlebo frygter, at Frederikssund Kommune vælger at lukke institutionen. Fra venstre Malene Andersen, Jesper Højlund, Kirsten Wohlenberg, Mette Pedersen og Louise Brøndsted Matthiessen. Foto: BM

Forældre til børn i Tumlebo frygter, at Frederikssund Kommune vælger at lukke institutionen. Fra venstre Malene Andersen, Jesper Højlund, Kirsten Wohlenberg, Mette Pedersen og Louise Brøndsted Matthiessen. Foto: BM

Lukningstruet børnehave kæmper for livet: "Dybt godnat at lukke Tumlebo"

Økonomiudvalgets forslag til budgettet 2020-2023 sender institutionen Tumlebo i spil til at blive sparet væk. "Dybt godnat", lyder det fra flere forældre

Af
Birgitte Masson

SKIBBY Der tegner sig et billede af en børnehave, der er meget vellidt blandt de lokale i Skibby. For lige nu har flere forældre til børn i Skibby-institutionen Tumlebo indsendt høringsvar i forbindelse med det budgetforslag for 2020-2023, som Frederikssund Kommunes økonomiudvalg har sendt i høring.

Her fremgår det nemlig, at man foreslår at lukke den lille institution i byen, for i stedet samle alle institutionsbørn i Skibbys spritnye børnehus Savannen. Og det har sendt chokbølger gennem Tumlebos forældregruppe, som står uforstående overfor kommunens planer. Flere synes nemlig, at de har byens bedste børnehave med tryghed og nærvær for børnene.

"Først da jeg hørte det, tænkte jeg, det er løgn. Det var jo dybt godnat," fortæller Louise Brøndsted Matthiessen, som er mor til Karoline. Jesper Højlund er far til Freja, som går i institutionen:

"Det vil være en skændsel for trivslen blandt vores børn at lukke Tumlebo," siger han.

Superlativerne står i kø

Fælles for de forældre Lokalavisen taler med er, at alle er komplet uforstående overfor en mulig lukning af Tumlebo. Ja, superlativerne står nærmest i kø, når de skal svare på, hvad der gør Tumlebo til noget helt særligt i deres optik.

"Der hersker en særlig ro i Tumlebo, så både de børn der har brug for ekstra ressourcer, men også de ressourcestærke børn, nyder godt af den tryghed og de rammer der er deroppe. De (personalet, red.) gør et sindsygt godt stykke arbejde i Tumlebo. Vi er rigtig trygge ved at aflevere vores børn der, og får hver dag nogle børn hjem som er glade for at være der. Vi har ikke noget imod dem der er i Savannen, men det er konceptet med en så stor institution, vi ikke er fortalere for," fortæller Louise Brøndsted Matthiessen som bliver suppleret af Mette Pedersen, mor til Astrid:

"Personalet tager børnene til sig som deres egne. Institutionen har plads til 34 børn, og der er mange på venteliste ved jeg. Det er jo fordi den har et rigtig godt ry."

Olivers mor Malene Andersen fortæller, at hendes søn har brug for en stille og rolig start på dagen:

"Jeg har bevidst valgt, at mit barn skulle gå i en lille institution og i en ikke-integreret institution, hvor Tumlebo jo er den eneste der er tilbage på denne side af broen. Jeg tør slet ikke tænke på, hvordan det ville gå, hvis jeg skulle aflevere ham til en stor institution som Savannen. Hvis jeg afleverer ham en morgen, hvor alle børn er der, så er det tydeligt, at han har brug for lidt ekstra tid til at se det an. Det vil være fuldstændigt uansvarligt at sende ham hen i en stor institution, og noget vil gå i stykker i mig som mor, hvis jeg var nødt til det," siger Malene Andersen.

Mette Pedersen fortæller, at hun føler sig tryg ved, at alle i Tumlebo kender hinanden, og at alle voksne kan fortælle hende, hvordan lige nøjagtigt hendes barn har haft det, når hun henter. Flere af forældrene rundt om bordet kan derudover fortælle om en stabil personalegruppe, som har holdt sammen i mange år, og at den stabilitet skaber ro omkring børnene.

Rykker teltpælene op

Alligevel kan det ende med, at politikerne vælger at sige farvel til den 49 år gamle institution i Skibby, for at spare 102.000 kroner i budgettet i 2020 og 208.000 kroner i 2021-2023.

"Skibby er en dejlig by. Men vi flyttede hertil, fordi vi ville bo på landet og på grund af stisystemerne ned til skolen. Men i forhold til, at børneområdet i Frederikssund Kommune bliver så udvandet, så ved jeg snart ikke"

Forældrene til Oliver, Freja, Karoline, Astrid og Ida håber, politikerne kan se, at der er massiv opbakning til børnehaven, blandt andet i form af de mange høringssvar som også flere andre forældre til børn i Tumlebo har indsendt.

For konsekvensen af en lukning af Tumlebo kan blandt andet blive, at flere unge børnefamilier vælger at rykke teltpælene op og flytte fra kommunen. Tre ud af de fem forældre Lokalavisen taler med, fortæller, at de har overvejet at flytte til Lejre Kommune, hvor muligheden for at vælge en mindre institution stadig er til stede, og hvor de ikke konstant skal frygte, at sparekniven bliver svunget på børneområdet.

"Skibby er en dejlig by. Men vi flyttede hertil, fordi vi ville bo på landet og på grund af stisystemerne ned til skolen. Men i forhold til, at børneområdet i Frederikssund Kommune bliver så udvandet, så ved jeg snart ikke," siger Kirsten Wohlenberg med frustration i stemmen.

Formand for opvækstudvalget i Frederikssund Kommune Maria Katarina Nielsen ønsker ikke på nuværende tidspunkt at udtale sig i den konkrete sag;

"Jeg har mine holdninger til de forskellige ting som er sendt i høring. Jeg kan godt forstå forældrenes bekymring, for Tumlebo er en god institution, men mere ønsker jeg ikke at sige lige nu," siger Maria Katarina Nielsen.

Publiceret 17 September 2019 08:33