Forfatter bag børnebog om Hornsherred: 'Området har gjort stort indtryk på mig'

Forfatter og illustrator Karen Borch er kvinden bag børnebogen 'På eventyr i Hornsherred'. Bogen, som skal pirre folks interesse for området, bliver overrakt til Kronprinsesse Mary og uddelt til broindvielsen 28. september

Af
Birgitte Masson

HORNSHERRED Det lå i kortene, at børnebogsforfatter og illustrator Karen Borch skulle komme til at rime og illustrere sig gennem den danske natur i sine bøger. For hendes hjerte har altid banket for naturen. Nu har hun lavet en børnebog om naturen i Hornsherred, som skal uddeles ved indvielsen af Kronprinsesse Marys Bro 28. september.

"Fra jeg var helt ung, elskede jeg at bevæge mig rundt i naturen. Jeg har altid haft en stor kærlighed til landskabet og blomsterne. Mange somre cyklede jeg ned til stranden for at sidde og male. Blandt andet ved Vesterhavet hvor vi boede i sommerhus ved Kandestederne. Eller da jeg i teenageårene flyttede til Roskilde, og tog ud på egen hånd på cyklen i skovene ved Boserup. Naturen har altid været et tema, kan jeg mærke. Og det svinder ikke i styrke med alderen," fortæller Karen Borch, som Lokalavisen møder forud for lanceringen af hendes børnebog 'På eventyr i Hornsherred'.

Og selvom hun bor med ægtefælle og egen tegnestue i Humlebæk, hvad er så mere oplagt end at møde hende der, hvor det hele foregår - nemlig i Hornsherred.

'Historien kom til mig'

Borgerne i Hornsherred ved det. Ja, mange på Frederikssund-siden af fjorden ved det, nemlig at Hornsherred rummer historiske og naturskønne kvaliteter af en sådan kaliber, at man indimellem må knibe sig selv i armen over, hvor skønt der er. Og det var disse herligheder, foreningen Skibby Aktive for Fjordlandet gerne ville vise folk udefra, så besøgende kunne se, hvor meget området rummede. Ønsket var, at bogen kunne vække børn og voksens interesse, så folk fik lyst til at vende tilbage som turister eller som nye beboere i området.

En artikel om Karen Borch i magasinet Natur og Miljø fik medlem af Skibby Aktive for Fjordlandet - Bjarne Nielsen til at få ideen til børnebogen om Hornsherred. Det fortæller Karen Borch:

"Bjarne læste artiklen om mig. Han læste også min seneste børnebog 'På flyvetur med Alf og Dora', og blev ret begejstret. For han ville, gennem en børnebog, gerne promovere Hornsherred, og skrev derfor til mig."

Karen Borch fortæller, at hun i begyndelsen var nervøs for, om hun kunne løfte opgaven, blandt andet fordi hun forudså, at hun ikke ville have lang tid til projektet.

"Jeg indså, at jeg blev nødt til at lave en stil som var realistisk at nå. Heldigvis kom historien til mig, da vi kørte rundt i landskabet," fortæller Karen Borch om turen, hvor hun med Bjarne Nielsen ved rattet besøgte steder som Hammer Bakke, Selsø Møllekrog, Egholm Slot, Svanholm og Østby. "Jeg kendte ikke ret meget til Hornsherred inden, men turen rundt i området blev meget inspirerende for mig, og så var det smukt vejr den dag. Ret hurtigt kunne jeg se historien for mig," fortæller Karen Borch og tilføjer:

"Området har gjort et stort indtryk på mig."

Det går hånd i hånd

Børnebogen er, trods den meget korte deadline for produktionen, trykt i 12.000 eksemplarer. Den ligger nu klar til at blive overrakt til Kronprinsessen og de mange besøgende ved broindvielsen.

Karen Borch fortæller, hvordan hun har krydret de forskellige illustrationer med navngivning af hver blomst eller plante. Man kan med andre ord blive klogere af at læse hendes bøger. Samtidig har hun leget med teksten, så ordene rimer.

På spørgsmålet til, om hun ser sig selv som forfatter eller illustrator, svarer hun efter en kort tænkepause:

"Med denne bog skrev jeg først stikord til, hvad der skulle med i historien, hvorefter jeg lavede råtegningerne. Så skrev jeg teksten, og fyldte derefter på med illustrationerne i akvarel."

Karen Borch holder en kort talepause, hendes blik bliver fjernt, så tilføjer hun:

"Det er nok lige dele af hvert. For det kommer meget på samme tid, så jeg vil sige at det går hånd i hånd."

Publiceret 11 September 2019 00:00