Vold og trusler er indimellem en del af dagligdagen på Jægerspris skole. Modelfoto

Vold og trusler er indimellem en del af dagligdagen på Jægerspris skole. Modelfoto

Lærere og pædagoger udsættes for vold og trusler

I løbet af foråret 2019 har Jægerspris Skole oplevet 14 tilfælde af vold/trusler. Politikere og skoleledere følger udviklingen

Af
Anne Lønstrup

JÆGERSPRIS Fra januar til maj 2019 har der på Jægerspris Skole været 14 tilfælde af vold/trusler, og på Ådalens Skole har der i samme periode været 11 tilfælde. Det fremgår af de såkaldte ’Basisoplysninger’, som skolerne indberetter, og som hvert halve år fremlægges for Uddannelsesudvalget i Frederikssund Kommune.

Ifølge formanden for Uddannelsesudvalget, Morten Skovgaard (V), er tallet for højt.

”Som udgangspunkt vil jeg sige, at 14 tilfælde af vold og trusler på en skole er 14 for meget. Hvad historien så er bag de 14 episoder, det forventer jeg, at vi kommer til at høre om på mødet i Uddannelsesudvalget. Kunne det her have været imødegået? Det skal vi selvfølgelig forholde os til som organisation,” siger han.

Morten Skovgaard mener, at der skal kigges nøjere på, hvad der ligger bag indberetningerne. F.eks. vil han gerne høre definitionen på, hvad der kaldes vold og trusler.

”Det er mange episoder, og det er afgørende, at vi får forholdt os til problemet. Jeg har ikke på stående fod et bud på, hvad der skal gøres ved det. Jeg vil gerne høre administrationens forslag til, om der er nogle tiltag vi kan gøre for at undgå konflikter fremadrettet, og jeg vil også gerne høre fra lærerne,” siger han.

Morten Skovgaard lægger vægt på at være opdateret på, hvad der er af problemer på kommunens skoler.

”Nu får vi oplyst om udviklingen, og fortalt om, hvilke tiltag der er sket siden sidst. Så må vi se, om det kræver politisk handling eller om problemet kan løses inden for de givne rammer.”

Handleplan som modtræk

Skoleleder på Jægerspris Skole, Nina Gregers Faxe, kan ikke komme ind på de konkrete tilfælde af vold og trusler, som har fundet sted på skolen.

”Jeg kan ikke udtale mig om konkrete sager, fordi jeg har nogle familier, som jeg skal beskytte. Men jeg kan sige, at vi godt ved, at der er problemer, og at der er lavet en handleplan for, hvordan de løses. Vi har holdt forældremøde om det i går i den klasse, hvor vold og trusler har fundet sted fra tre elevers side, og jeg tror på, at problemet ér løst,” siger hun.

Morten Flotin Jensen, der er skoleleder på Ådalens Skole, oplyser, at skolen hver dag arbejder på at bringe antallet af vold og trusler ned.

”11 tilfælde er 11 for mange. Men du skal huske på, at vi har at gøre med børn i mange forskellige kategorier, vi har også en specialafdeling,” siger Martin Flotin Jensen.

Hans skole har en handleplan, som bliver fulgt, når der sker verbale krænkelser eller slag og spark på skolen.

”Vi har en pædagogisk praksis, hvor vi arbejder med de børn, det angår. Det kan både være forebyggende eller indgribende indsatser, det kommer an på, hvilken karakter truslen har. Niveauet er ikke derhenne hvor der skal noget nyt til,” siger han og tilføjer, at antallet af episoder i foråret 2019 ”ligger jævnt stabilt” sammenlignet med 2018.

Publiceret 10 September 2019 10:55