Skydning med bue og pil har styrket selvværd og livsmod hos Freja og Kasper.Foto: Mette Døllner

Skydning med bue og pil har styrket selvværd og livsmod hos Freja og Kasper.Foto: Mette Døllner

Aktiv Fritid: "Her er jeg accepteret som den jeg er"

Frederikssund Bueskydning IF 1864 hjælper børn og unge med autisme og ADHD til større selvværd, inklusion og livsmod gennem succesoplevelser med bue og pil og et stærkt socialt klubfællesskab

Af
Mette Døllner

FREDERIKSSUND Flemming Schwicker har på mere end en måde ramt målskiven, da han for ti år siden blev formand for bueskytteforeningen IF 1846 i Frederikssund. Dengang var det en skrantende klub med kun fem medlemmer, og han besluttede, at klubben skulle have et nyt fokus på børn og unge med særlige behov. Den nye formand havde nemlig en idé om, at mennesker, der er udfordret i forhold til koncentration og opmærksomhed, er et godt match til bue og pil, og han startede med at invitere børn og forældre fra Egedal Autismeforening. Det var med til at vende udviklingen i klubben, der fra 2013 har haft omkring 70 aktive medlemmer, hvor den yngste i øjeblikket er tre år og den ældste 77:

”Min tanke var, at mennesker med autisme holder af at gentage ting, så her var en mulighed for at udvikle nogle superskytter, fordi de vil være gode til at øve sig. Men med ADHD ser vi, at børnene bevæger sig fra at fløjte rundt alle steder og ikke rigtig kan finde fokus, til at de begynder at finde ud af, at jo mere de koncentrerer sig, jo bedre sidder pilene. De opdager, at når de gør det rigtige nede på linjen, så kommer resultaterne også på tavlen. Og det får de på en eller anden måde flyttet med over i skolen - at når jeg gør tingene rigtigt derovre, så får jeg også en gevinst ud af det. Min oplevelse gennem alle årene er, at det er særdeles gavnligt for alle børn, uanset om de har en diagnose eller ej. ”

Socialt fællesskab

Det lykkedes både for Flemming Schwicker at udvikle de unikke supertalenter, der skovler medaljer hjem til klubben samtidig med, at klubben for langt de fleste er ensbetydende med inklusion og voksende selvværd:

Et af de børn, der er blevet voksen i løbet af sin tid i klubben er 18-årige Kasper Mathiesen. Han har diagnosen infantil autisme og startede i klubben som femårig, hvor han hurtigt blev en af klubbens superskytter, der altid kommer hjem med medaljer, når klubben deltager i stævner. Men det sociale fællesskab betyder lige så meget for ham som de sportslige præstationer:

”Da jeg startede, var jeg ikke god til at snakke med andre, men nu er der altid noget, man naturligt kan tale om. Bueklubben har givet mig nye venner, for her er nogle mennesker, jeg har noget fælles interesse med. Så er alting meget nemmere.”

Freja Jensen på snart 19 har flere diagnoser, blandt andet ADHD og angst. Hun startede i klubben som 13-årig og faldt for stedet med det samme:

”Det var en skøn følelse at blive accepteret, Jeg har altid haft svært ved at finde min plads i verden, men den fandt jeg her. Alle er åbne og accepterende overfor hinandens forskelligheder og udfordringer. At skyde med bue har også lært mig at fokusere og koncentrere mig bedre, og det har givet mig ro i hovedet. Det har hjulpet mig med at komme igennem skolen.”

Familien er i centrum i den lokale bueskytteforening, hvor der skydes hver mandag og onsdag. I de sidste par år har der også været fællesspisning, for at lette familiernes hverdag i forhold til at kunne forene træningen med familiernes spise- og sengetider.

Publiceret 15 August 2019 00:00