Håndtryk splitter politikere: Intet borgmesterhåndtryk til nye danskere

Når en Grundlovsceremoni fremover skal markere tildelingen af dansk statsborgerskab, ønsker et flertal i økonomiudvalget, at opgaven varetages af administrationen

"Jeg kommer ikke til at gennemtvinge et håndtryk. Hvad bliver det næste? At jeg skal lægge vedkommende i håndjern?"

Sådan lød svaret fra Frederikssundborgmester John Schmidt Andersen (V), da integrationsminister Inger Støjberg lancerede ideen om en grundlovsceremoni, der afsluttes med et håndtryk.

Og nu, hvor Grundlovsceremonien skal rulles ud i kommunerne, ser det ud til, at det rent faktisk bliver uden borgmester- eller politikerhåndtryk.

For et flertal i Økonomiudvalget har nemlig sagt ja til at forslag fra John Schmidt Andersen om, at ceremonien istedet gennemføres administrativt, så det bliver et medlem af kommunens direktion og ikke byrådet, der deltager og trykker hånd.

Borgmester som vært

Da sagen første gang blev behandlet i Økonomiudvalget 22. maj indstillede administrationen, at ceremonien skulle holdes i Byrådssalen, som vil udgøre en passende højtidelig ramme, og med borgmesteren som vært.

Et flertal i økonomiudvalget afviste dog forslaget.

Det fik Inge Messerschmidt (O) til at begære sagen i Byrådet.

Her trak John Schmidt Andersen imidlertid tæppet væk under behandlingen af sagen ved at foreslå den sendt til fornyet behandling i Økonomiudvalget.

På udvalgets møde onsdag 19. juni stillede han derpå forslag om, at "ceremonien gennemføres administrativt, således at det er et medlem af direktionen, der forestår ceremonien. Ceremonien er åben."

"Der er flere elementer i det. Der er ingen tvivl om, at vi som kommune skal overholde den lovgivning, vi er pålagt. Så vi skal afvikle ceremonien. Og det på en måde, så vi kan have et så bredt flertal som muligt bag den. Men hvis man skærer ind til benet, byder det mit liberale frisind og grundsyn imod, at man skal lovgive om den slags. Jeg vil give alle hånden som det mest naturlige i verden, og jeg forventer, at alle vil give mig hånden. Men det er ikke noget, der skal lovgives om. Så går man lidt for langt," begrunder John Schmidt Andersen overfor Lokalavisen sit forslag, der fik opbakning fra Tina Tving Stauning (A), Kenneth Jensen (A), Maria Katarina Nielsen (B), Hans Andersen (V) og John Schmidt Andersen (V).

Imod forslaget stemte:

Inge Messerschmidt (O), Ole Søbæk (C) og Ole Frimann-Hansen (F).

Inge Messerschmidt (O) stemte imod med den begrundelse, at ceremonien bør forestås af byrådsmedlemmer - gerne af hvert køn og under ledelse af Borgmesteren.

Ole Frimann-Hansen (F) stemte imod med den begrundelse, at der er tale om nedværdigende lovgivning, som strider imod § 70 i Grundloven.

Ole Søbæk (C) stemte imod med den begrundelse, at det bør være Borgmesteren, der byder nye borgere velkommen.

Publiceret 21 June 2019 00:00