Team Jeanette: fra venstre ses Jeanette, Thomas og Tina. Bagerst Ulrik Kluge, Cykel-Mekanikeren i Slangerup, der har stillet sin arbejdskraft gratis til rådighed i forbindelse med Jeanettes specialbyggede cykel. Foto: Mette Døllner

Team Jeanette: fra venstre ses Jeanette, Thomas og Tina. Bagerst Ulrik Kluge, Cykel-Mekanikeren i Slangerup, der har stillet sin arbejdskraft gratis til rådighed i forbindelse med Jeanettes specialbyggede cykel. Foto: Mette Døllner

Handicapidræt:Team Jeanette klar til halv ironman

Fire maraton, mere end 20 halvmaraton samt et utal af stævner og løb, for eksempel svømmestævnet Christianborg rundt og to gange Royal Run, har gjort Team Jeanette fra Slangerup fit for fight, når de den 23. juni møder deres ultimative udfordring i Helsingør ved KMD Ironman 70.3

Af
Mette Døllner

SLANGERUP 27-årige Jeanette Svendsen fra Slangerup lider af CFC syndrom, der betyder, at hun er alvorligt fysisk og psykisk handicappet. Hun sidder i kørestol, og hun kan ikke tale. Men for fem år siden ændrede hendes liv sig, da hun i forbindelse med et højskoleophold i Jylland gennem sin hjælper skrev hjem til mor med et usædvanligt ønske:

”De skrev, at Jeanette skulle begynde at løbe med Team Tvilling. Jeg skrev tilbage, at hun da bare kunne begynde at løbe, men jeg skulle ikke løbe nogen steder, for jeg vidste ikke, hvad det var for noget”, siger Tina Svendsen, der dog hurtigt blev klogere og lige siden har støttet sin datter i et aktivt liv med idræt gennem en anden.

For noget tyder på, at bevægelse gennem andre har en positiv effekt på mennesker, der ikke kan bevæge sig ved egen kraft. Det opdagede stifterne af Team Tvilling, tvillingerne Steen og Peder Mondrup, da de i 2014 sammen gennemførte en ironman - kongedistancen i sportsgrenen triatlon, der indeholder svømning, cykling og løb. Det usædvanlige var, at Peder Mondrup er spastisk lammet og sidder i kørestol, men ved hjælp af kajak, specialbygget cykel og løbevogn blev det muligt for tvillingerne at deltage og få en fælles oplevelse af én af de mest krævende idrætsdiscipliner overhovedet. En oplevelse der satte sig som forbedret livskvalitet hos Peder og et nyt fællesskab hos tvillingerne, der besluttede sig for at udbrede det positive budskab gennem den nu landsdækkende forening, som matcher frivillige motionister med mennesker, der ikke selv kan bevæge sig.

Sanseindtryk

Jeanette Svendsen har været med fra starten, og hendes mor er ikke i tvivl om, at det har sat sig som positive spor at være aktiv og en del af fællesskabet i Team Tvilling:

”Selvom hun ikke er fysisk aktiv, så er hun aktiv på sin egen måde oppe i sit hoved, med alle de sanseindtryk, som man ellers ikke får, når man bare sidder i en kørestol, men som vi andre får.”

Og sanseindtrykkene vil uden tvivl stå i kø i Helsingør til den halve ironman, hvor Jeanette er med i kajak til den 1,9 kilometer lange svømmedisciplin, på sin specialbyggede cykel til den 90 kilometer lange cykeltur og i løbevognen, når der sluttes af med en løbetur på mere end 21 kilometer.

47-årige Thomas Palkinn har været frivillig hjælpeløber for Jeanette siden 2016. De to har tilsammen så mange kilometer i benene og i løbevognen, at han ikke er i tvivl om, at de kommer i mål, selvom det tidsmæssigt bliver det mest krævende, parret har stillet op til. Noget han heller ikke er i tvivl om, det er hans engagement:

”Vi vil gerne være med til at sprede budskabet, at alt i princippet kan lade sig gøre. Det handler bare om at få noget hjælp fra nogle frivillige ben. Og så længe benene kan, så bliver jeg ved.”

Publiceret 20 June 2019 00:00