På søndag fejres Sankt Hans aften på Kalvøen i Frederikssund. Arkivfoto

På søndag fejres Sankt Hans aften på Kalvøen i Frederikssund. Arkivfoto

Kom til Sankt Hans på Kalvøen

FREDERIKSSUND Vikingespillet, Frederikssund Kommune og Frederikssund Roklub har i samarbejde endnu en gang sørget for rammerne omkring Sankt Hans bålet på Kaløven.

Kl. 17:30 tænder roklubben et børnebål på stranden med mulighed for bagning af snobrød og m.m. Roklubben sørger for masser af snobrød dej. Kl. 18:00 åbner roklubben sine salgsboder ved klubbens hus. Kl. 20:00 starter Vikingespillet og klokken ca. 22.15 går Vikingerne i fakkeltog til det store bål ved fjordkanten og tænder det.

Umiddelbart derefter holder borgmester John Schmidt Andersen sin midsommertale, og efter borgmesterens tale er der lurblæs og fællessang.

Hold øje med roklubbens hjemmeside www.frederikssundroklub.dk og på facebook under Frederikssund Roklub eller Vikingespillets hjemmeside www.vikingespil.dk eller vikingespillets facebook side.

Hvorfor brænder vi Sankt Hans bål?

Egentlig er det en oldgammel skik med at skille sig af med de ugudelige hekse der er kombineret med et kristent islæt med Sankt Hans's fødselsdag den 24. juni

Højtiden sankthans har navn efter Johannes Døberen, hvis fødsel fandt sted seks måneder før Jesu fødsel (se Luk 1,13-26) og er sat til den 24. juni. Datoen kaldes derfor sankthansdag (Skt. Hans' dag). I nordisk tradition afholdes højtider aftenen før dagen, så sankthansaften fejres den 23. juni, ligesom juleaften fejres dagen før juledag.

Dagen fejres også i andre nordeuropæiske lande, som Englang, Irland, Tyskland, Polen, Rusland og Frankrig, men mest i Norden og de baltiske lande, hvor den karakteristiske, lyse, nordiske nat giver de optimale betingelser.

Bålet eller ilden opfattes fra gammel tid som ondt-afværgende. Man troede, at hekse var særligt aktive på magiske helligaftener som denne, og at ingredienser samlet denne aften til deres trolddomsaktiviteter var særligt effektive.

Ilden skulle skræmme heksene og forhindre dem i at holde rast. I dag er der mere tale om en social skik, hvor man kan mødes og fejrer årets længste og lyseste dag.

Publiceret 19 June 2019 12:52