Johanne Schøth Bechmann og Ellen Munch Harbo fra Frederikssund Gymnasium har begge kvalificeret sig til semifinalen til OL i Geovidenskab. Foto: Birgitte Masson

Johanne Schøth Bechmann og Ellen Munch Harbo fra Frederikssund Gymnasium har begge kvalificeret sig til semifinalen til OL i Geovidenskab. Foto: Birgitte Masson

Kloge hoveder fra Frederikssund Gymnasium dyster i Geo-OL

To kvikke piger fra Frederikssund Gymnasium er gået videre til semifinalen i Geografi Olympiade

Af
Birgitte Masson

FREDERIKSSUND De to gymnasiepiger Johanne Schøth Bechmann og Ellen Munch Harbo kigger nervøst på uret. Den er fem minutter over ti, og deres undervisning begyndte dermed for lidt siden. Så da Lokalavisen spørger, om det er i orden, at vi går ned til lokalet, hvor geovidenskabs undervisningen plejer at foregå for at tage billederne, trækker de lidt på det. Men med lidt overtagelse indvilliger de. At det så viser sig, at lokalet er aflåst, og vi i stedet trækker udenfor i solskinnet, er en anden sag.

Der er ingen tvivl om, at de to piger, der er henholdsvis første- og andet års studerende på Frederikssund Gymnasium, helst ikke går glip af undervisningen. Som de første elever på gymnasiet er pigerne gået videre til semifinalen i Geografi Olympiaden, en konkurrence blandt landets gymnasieelever, hvor de fire bedste fra Danmark går videre til den internationale Geografi Olympiade.

I år deltog 1400 danske gymnasieelever. Heraf blev 29 elever udvalgt, og iblandt dem var altså Johanne og Ellen, som begge går på Frederikssund Gymnasiums nyoprettede geovidenskabs linje. De skal nu dyste i semifinalen, der finder sted den i Århus den 24. og 25. januar.

"Jeg syntes, det var lidt vildt, at jeg kunne kvalificere mig til semifinalen. Bare det at komme med er vildt. Men til næste år vinder jeg," siger Ellen og smiler.

For hende er en geovidenskab ikke bare et fag i skolen. Ellen fortæller, at hun mange gange har takket nej til fester med vennerne, fordi hun hellere ville læse og fordybe sig i et emne. Johanne nikker samtykkende. Det har hun også.

"Jeg finder glæde i at forstå noget," uddyber Ellen.

Fremtiden er indenfor naturvidenskab

Det er for Johannes vedkommende læren om jorden, som en planet der er i konstant forandring, der fascinerer hende. Eller nikker og fortæller, at hun gerne vil blive klogere på, at kunne forstå verden omkring os.

"Jeg valgte Frederikssund Gymnasium, fordi det er en lille skole, og så fik jeg et godt indtryk af lærerne, som er 100 pct. dedikerede," siger Johanne her sammen med naturgeografilærer Kurt Nielsen og Ellen ved sidste uges morgensamling, hvor de to piger blev hædret af hele gymnasiet. Foto: Frederikssund Gymnasium

Det er derfor ikke overraskende, at pigernes fremtidplaner ligger indenfor naturvidenskaben.

"Jeg kunne godt tænke mig at blive geolog og specialisere mig i grundvandet," fortæller Johanne og holder en lille tænkepause, inden hun tilføjer:

"Eller skov- og landskabsingeniør, det kunne også være spændende. Jeg kunne rigtig godt tænke mig at arbejde ude i naturen."

Ellen fortæller, at hun brænder for geologi, og håber det bliver noget indenfor klimaet. En snak med de to piger, kan ikke undgå også at berøre deres naturgeografilærer Kurt Nielsen, som ifølge pigerne brænder for sit fag. Og det var også Kurt Nielsen, som i sidste uge inviterede de to piger op til morgensamlingen foran hele gymnasiet.

"Han fortalte blandt andet, hvor flot det var, at et så lille gymnasium havde fået to elever kvalificeret til semifinalen i Geo-OL. Men jeg synes bare, at det er rart, at kunne specialisere sig indenfor et bestemt område, i forhold til dengang man gik i folkeskolen," fortæller Johanne.

"Jeg tror aldrig, jeg har været gladere for at gå i skole," konstaterer Ellen.

Publiceret 15 January 2019 11:36