Flere politikere er usikre på, om sikkerheden for de frivillige tryghedsambassøsdører nu også er god nok. Foto: Rigpolitiet

Politikere ikke helt trygge ved frivillige politi-hjælpere

Flere byrødder udtrykte forbehold overfor Nordsjællands planer om at indføre såkaldte tryghedsambassadører i Slangerup og Skibby

Egentlig skulle byrådet bare tage det til efterretning.

Men næste gang borgmester John Schmidt Andersen (V) mødes med Nordsjællands Politi, har han en besked med i baglommen fra flere af byrådets medlemmer.

En ny model, hvor politiet udnævner lokale ildsjæle til 'tryghedsambassadørerer,' er ikke nødvendigvis tryghedsskabende - og slet ikke for de frivillige, der skal bistå etaten med informationer, gav flere byrådsmedlemmer udtryk for:

"Poliets eget lokalkendskab til områderne forsvinder stille og roligt, og i mine øjne i mine øjne bliver det en meget udsat person, der skal agere bindeled mellem politi og lokalsamfundet ved dels at fortælle politiet om lokale udfordringer og bekymringer, og dels distribuere politiets budskaber til lokalsamfundet," lød det blandt andet fra Dansk Folkepartis Inge Messerschmidt.

"Det vil sige, han skal observere og viderebringe informationer til politiet om udfordringer - store som små og hjælpe med at finde løsninger og være synlig i lokalsamfundet. Det bliver altså en meget udsat position for et ulønnet, frivilligt arbejde som erstatning for lokalt politi. Jeg vil gerne vide, hvad man vil gøre for at skabe sikkerhed og tryghed for dem, der skal indtage den position," fortsatte hun og blev suppleret af SF's Ole Frimann Hansen:

"Jeg mener, det er et skråplan, og man stiller en sådan ambassadør i en virkelig uheldig situation, hvis vedkommende bliver overfaldet, eller der sker noget."

Også Socialdemokratiets Poul Erik Skov Christensen udtrykte betænkelighed:

"Det er jo lidt sjovt, at man laver en politireform, der betyder, at den tilstedeværelse af betjente helt tæt på bliver fjernet. Jeg kan godt se, hvad ideen i det her er, og det kan sikkert godt fungere nogle steder, men jeg savner bare nogle generelle betragtninger om, hvordan politiet har tænkt sig at sikre, at de folk også har en form for beskytttelse, når de stikke næsen lidt frem og måske oven i købet kommer til at skulle vidne. Det er en voldsom mangel."

Både Venstre og Konservative manede dog til tryghed i forhold til indførelsen:

"Jeg interesserer mig jo i forvejen for, om mine naboer har det godt. Og jeg tror, man skal passe på med at overdramatisere det koncepts betydning for opgaveløsningen, og jeg tror også, man skal passe på med at banalisere politiets egne overvejelser om sikkerheden. Jeg opfatter det her som en mulighed for at gøre et stykke frivilligt arbejde, at få hjælp til at gøre det på en god måde. Der er jo ikke tale om, at man finder nogle, der skal til at gennemføre civile anholdelser på Heimdalsvej," konstaterede Ole Søbæk således.

Også Venstres Jørgen Bech er positiv

"Konceptet er ikke nyt. Det har været gennemført i flere kredse Jylland siden 2014, så politiet har nok nået at opbygge nogle erfaringer. Jeg tænker også, at den enkelte, der måtte melde sig som tryghedsambassadør, jo selv er herre over, hvad man vil. Jeg ser det som en systematisering af vidensopsamling i stedet for, at folk går ind på en Facebookside og fortæller om et smadret budstoppested. Så får man måske med dén her ordning flere meldinger direkte til politiet."

Publiceret 03 December 2018 11:52