Stigningerne i havvandet kommer ikke til at ramme lige hårdt over alt, lyder det fra Johan Gaunitz

Stigningerne i havvandet kommer ikke til at ramme lige hårdt over alt, lyder det fra Johan Gaunitz

DEBAT Roskilde Fjord regnes faktisk ikke til verdenshavene

Johan Gaunitz, Strandengen 26, 3630 Jægerspris

debat Det er ganske chokerende at høre når nogen vil henføre lille Roskilde fjord til verdenshavene. Det er rystende, når denne påstand bruges til at fantasere om havvandsforhøjelser på en meter ( eller mere end så ), når det er så langt fra virkeligheden som det kan være.

Som vel alle ved, eller i hvert fald kan læse sig til, så er det store, ja endog meget store regionale forskelle bare i lille Danmark.

Ifølge de officielle danske undersøgelser (GEUS 2019) bliver den på sit højeste på vestkysten (65cm ) i år 2100. Bedst klarer sig nok dem der ligger aksen Skagen - Frederikssund med en stigning omtrent 39 cm. Hvad er så formålet med at fantasere med skræmmetal på en meter - eller måske højere end så - når det savner hold i virkeligheden ?

Yderligere har, uafhængige, forskere nu fundet ud af at en stor del af officielle vandforhøjelsen kommer tilsyneladende kommer parallelt med at man, startet med at måle med satelitter flere hundrede kilometer op i rummet, i stedet for de tidligere rent fysiske.

For god ordens skyld så er der ikke kun rundt Danmark det er store regionale forskelle. Atlanterhavet f eks er det end større udsving med cirka 1 meter lavere nord for Golfstrømmen end syd for denne.

Publiceret 06 November 2019 00:00