Fra den hippe IT-branche til fyldepenne af valnøddetræ

Gunnar Langemark har i mange år arbejdet i forreste geled i den evigt fremadstormende IT-branche. En nedtur i 2008 fik ham til at søge tilbage til rødderne. Bogstavelig talt

Af
Jesper Berg

De formelig kalder lydløst på en.
"Kom og rør ved mig. Tag mig op i hånden og kærtegn mig," lyder det fra den samling af penne, som ligger på Gunnar Langemarks høvlbænk i værkstedet i en baggård på Roskildevej i Frederikssund.
Hypnotiseret bare skal man hen og lade fingerene glide hen over den silkebløde overflade på det polerede træ fra en moseeg, som udgør kroppen på en fyldepen. Og man bare må samle dens kuglepen-søster af valnøddetræ op, tage den i hånden og udforske den. Røre ved den. Skrive med den. Ønske sig den.

Æstetik og medier

"Det er en stor tilfredsstillelse fra bunden at lave noget med sin hænder, som både er smukt og anvendeligt," fortæller Gunnar Langemark, der netop har taget springet fuldt ud og lejet et værksted, hvor han kan hellige sig det, der for kort tid siden kun var en hobby: at dreje træ og forme det som penne. Kuglepenne, fyldepenne og blyanter - eller rettere penne med grafit.
"I 2008 gik jeg ned både økonomisk og personligt, og derfor skulle jeg have noget at give mig til; en hobby. Og det endte med, at jeg indrettede et træværksted i garagen, hvor jeg prøvede at dreje træ. Og det viste sig at være rigtig sjovt," husker den 51-årige cand.mag. i film og retorik, som før den uddannelse studerede kunsthistorie.
"Fra begyndelsen skulle det være noget med æstetik, mennesker og medier, og i 1990 blev jeg interesseret i computergrafik, som langsomt var ved at dukke op dengang," fortæller han.
Den interesse fik ham væk fra akademikervejen og ind i en karriere forrest på informationsmotorvejen.

Træets strukturer bliver nøje føjet til udformningen af pennene.

Træets strukturer bliver nøje føjet til udformningen af pennene.

Tidligt på internettet

Han var med til at opbygge landets første formelle IT-uddannelse for Nakskov Handelsskole, og i 1993 - før der var noget, som hed Alta Vista, Yahoo og da slet ikke Google - var han på internettet. Som nummer 42 i Danmark.
"Der fandtes 68 hjemmesider i med domænenavnet .dk, da jeg lavede et site for Center for Ungdomsmedier," husker Gunnar Langemark.
Kort sagt var han på forkant med de nye ting i IT-branchen, og sådan blev det ved med titler på visitkortet som informationsarkitekt og e-learningspecialist.
Længe før der var noget, som hed Facebook, Instagram og Snapchat var han gået selvstændig med Langemark Social Media, men i 2008 gik det galt med stress, depression og økonomisk fallit.

Æstetik, håndværk og funktionalitet gør hånd i hånd.

Æstetik, håndværk og funktionalitet gør hånd i hånd.

Salget eksploderede

"Jeg kom på højkant igen med forefaldende arbejde i børneinstitutioner og lidt i min gamle branche, og i 2013 besluttede jeg mig for at prøve som selvstændig igen," fortæller Gunnar Langemark, som dog stadig var draget af trædrejningen.
"I 2009 lavede jeg min første pen hjemme i garagen, og langsomt blev jeg bedre og bedre til det," siger han, som med sin erfaring med kommunikation og IT formåede at gøre verden opmærksom på sine produkter.
Og i 2014 eksploderede salget af penne, så han altså nu har valgt at tage det store spring og nu er fuldtidspennedrejer.
"At tage rejsen fra akademiker med funktionærjob, over 'free agent'-konsulent til fabrikant og kunsthåndværker er en oplevelse for livet. Jeg glæder mig rigtig meget til de næste kapitler. Også selvom de er usikre, og jeg risikerer at falde ned fra linen. Men så må jeg jo nyde showet - hvis jeg splatter ud midt i manegen," siger Gunnar Langemark.
Er flyttet 'ned i byen'
"Jeg har levet sikkert og trygt i mange år som velfærdsnarkoman. Risikovillighed giver fin ventilation i lungerne og godt gennemløb i blodkarrene," konstaterer han.
Og så passer det ham såre godt at blive en del af byens erhvervsliv. At arbejde lokalt og bidrage til den by, som han er knyttet til via sin historie og byens kultur og tradition.
"Det er en stor tilfredsstillelse at være flyttet 'ned i byen'. Og det er en stor forskel fra med en telefon og en bærbar computer at sidde på en københavnsk café og arbejde. Det er en stor tilfredsstillelse at arbejde lokalt og bidrage," siger han, som har mange planer for sine penne. Blandt andet at sælge dem til firmaer som kundegaver eller julegaver til de ansatte.
"Ikke et ondt ord om Trip Trap eller Rosendahl, men man kan altså få for meget," som han siger.

Ikke to penne fra Langemark er ens.

Ikke to penne fra Langemark er ens.

Publiceret 07 August 2015 06:00

SENESTE TV