SKAT bremser hjælpsomme jule-brandmænd

Landet over står brandfolk parat til at hjæpe, når byens juletræ skal tændes. Men fortsætter de med det, risikerer de og deres brandstation en stor regning fra SKAT.

Af
Kristina Schønnemann

Normalt plejer julemanden at træde op i brandmændenes lift for derefter at blive hejst op til juletræets top og symbolsk tænde træet. Men sådan var det ikke ved dette års juletræstændinger i Frederikssund og Slangerup.

I stedet måtte julemanden blive nede på jorden og trykke på en kontakt for at tænde juletræet. For brandbilerne må kun bruges til dét, de er købt til; at slukke brande og redde menneskeliv. Derfor må landets brandmænd ikke længere assistere julemand eller borgmester, når han skal op til træets top.

Og gør de det alligevel, kan det få uoverskuelige konsekvenser. De risikerer nemlig at løbe ind i en regning fra SKAT for at have brugt brandbilen som privat køretøj – og deres arbejdsgiver risikerer, at de skal betale fuld afgift af deres brandbiler.

Det fik Beredskabschef i Frederikssund-Halsnæs Brand- & Redningsberedskab, Kim Lintrup, til at aflyse den normale juletræstænding i Frederikssund Kommune:

“Brandbilerne er indregistreret til brand- og udrykning, og ifølge skattereglerne må de ikke bruges til andet end de opgaver, der er beskrevet i beredskabsloven. Når man så kigger rundt i landet, er der andre beredskaber, der gør det (kører ud til juletræstænding, red.). Men det må vi ikke,” siger Kim Lintrup.

SKAT's motorafdelingen bekræfter over for Lokalavisen Frederikssund, at brandbilerne ikke må bruges til andre opgaver end udrykninger samt brand- og slukningsopgaver:
"Hvis man koldt og kynisk skal kigge på vores regler, så må man ikke," siger chefkonsulent i SKAT Motor, Jørn Nysum Schoop.

Og det er trist, mener chefen for Frederikssund-Halsnæs Brand- & Redningsberedskab, der for 14 dage siden meddelte folkene i beredskabet, at den årlige juletræstænding er slettet fra opgavelisten.

“Jeg synes, det er brandærgerligt, for det er en god tradition og en god oplevelse - både for borgerne, men også for os brandfolk. Men vi skal jo følge lovgivningen, og jeg ønsker ikke at skulle stå skoleret inde hos SKAT,” siger Kim Lintrup.

"SKAT stopper julen"

Det er blandt andet en sag i Tikøb ved Helsingør, som beredskabschefen for Frederikssund og Halsnæs har bidt mærke i. For sidste år anmeldte en borger i Tikøb en brandmand til SKAT for at køre julegaver ud til børn med en lokal sportsklub.

Beredskabschefen dér, chefen for Nordsjællands Brandvæsen, Niels Mørup hæfter sig ved, at traditionen med at tænde juletræet netop findes i næsten alle større danske byer.

"Vi kan jo ikke lade SKAT stoppe julen. Reglerne er perfide i dag, for selvfølgelig skal vi have mulighed for at afse brandvæsenet i andre funktioner. Det er jo også en forebyggende opgave, at børnene kan genkende brandfolkene," siger Niels Mørup.

SKAT Motor har siden sagen været i dialog med Nordsjællands Brandvæsen og Nordsjællands Politi om reglerne. SKAT's Jørn Nysum Schoop fortæller, at de dengang undersøgte, om der var en kattelem, sådan at politiet muligvis kunne give tilladelse til, at brandbilerne deltager i paradelignende optog. Men politiets jurister mente ikke umiddelbart, ifølge Jørn Nysum Schoop, at de kunne give den tilladelse.

Alligevel mener Jørn Nysum Schoop ikke, at SKAT vil sende en regning til brandvæsenerne, når de læser om alle de mange juletræstændinger rundt om i landet, som blev til med hjælp fra beredskaberne.

"I første omgang vil vi tage kontakt til de pågældende parter og give en slags advarsel," siger han.
Først hvis man fortsætter med den ulovlige praksis, falder skattefars hammer og dermed en opkrævning på en registreringsafgift.

Publiceret 04 December 2012 00:00

Lokalavisen Frederikssund nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Frederikssund
SENESTE TV