Daglig leder af Venslev Høkeren og eneste fuldtidsansatte Birgitte Meedom Larsen i et sjældent øjeblik, hvor der ikke er kunder i butikken. I snit bliver der ekspederet små 200 kunder om dagen i Venslev Høkeren. Foto: Birgitte Masson

Daglig leder af Venslev Høkeren og eneste fuldtidsansatte Birgitte Meedom Larsen i et sjældent øjeblik, hvor der ikke er kunder i butikken. I snit bliver der ekspederet små 200 kunder om dagen i Venslev Høkeren. Foto: Birgitte Masson

Byen gik sammen og købte købmanden:

Nu giver butikken overskud

Borgerne i Venslev har bevist, at man godt kan holde liv i byens købmand, bare man står sammen

Af
Af Birgitte Masson

2 år. Så længe har Venslev Høkeren eksisteret. I en tid, hvor mange små landsbykøbmænd må dreje nøglen om, har det vist sig, at det kan lade sig gøre at holde liv i byens detailhandel ved hjælp af massiv lokal opbakning i form af frivillig arbejdskraft og dedikerede ildsjæle. Det fortæller Venslev Høkerens primære ansigt udadtil Birgitte Meedom Larsen.

“Det havde ikke kunnet lade sig gøre uden de mange frivillige,” siger hun anerkendende, men også en smule beskedent. For spørger man formand for Venslev Høkerens bestyrelse Ejlif Thomasen siger han ligeud:

“Birgitte er guld værd for butikken. Men succesen afhænger naturligvis også af de mange frivillige.”

Må knibe sig selv i armen

Og de har god grund til at klappe sig selv på skulderen. Seneste regnskab viste nemlig, at Venslev Høkerens omsætning kun er gået en vej, nemlig opad.

“Det går bedre end forventet. Ved seneste generalforsamling fremlagde vi regnskabet som viser, at vi har haft en omsætningsvækst på 29 pct, siden vi åbnede i april 2016. Det er ret voldsomt. Samtlige måneder er vi steget i omsætning. Og hvor vi havde troet, at januar og februar typisk var to stille måneder, så blev februar 2018 rigtig god. Den blev efterfølgende slået af marts. April lå en smule under marts, men hvor vi nu er halvt inde i maj, ligger vi 20 pct over marts. Så noget tyder på, at denne måned bliver den bedste nogensinde,” fortæller Ejlif Thomasen og tilføjer:

“Så det går super godt. Indimellem må man knibe sig selv i armen. Men vi er selvfølgelig ydmyge, og forsøger hele tiden at lytte til kunderne. Vi opfører os ordentligt.” Sidstnævnte uddyber Thomasen med, at varerne prismæssigt skal ligge på et fornuftigt niveau.

“Vi er ikke de billigste, men heller ikke de dyreste. Det står mig klart, at vi har ramt spot on i forhold til tidsånden. Bl.a er cafeen et godt samlingspunkt for byen, hvor vi laver tiltag der fremmer det sociale. Bl.a. med fællesspisning en gang om måneden, senest i går aftes,” fortæller Ejlif Thomasen.

Kunder i en lind strøm

Hvor målsætningen var, at Venslev Høkeren skulle ekspedere ca. 100 kunder om dagen, så ligger det tal i dag næsten på det dobbelte.

Da Lokalavisen kigger forbi Venslev Høkeren en ganske almindelig tirsdag formiddag, er der da heller ikke mange sammenhængende minutter, hvor vi får lov til at tale med Birgitte Meedom Larsen. For kunderne kommer i en lind strøm.

De handler bla. cigaretter, brød og sandwich. En mand kommer ind for at hente en pakke, over disken bliver der sludret løst om vejret.

Hanne Astrup skal også handle dagligvarer denne formiddag.

Folk føler, det er deres butik

“Der er sket rigtig meget i forhold til, da vi startede. Jeg kan godt lide at handle her, og jeg betaler gerne lidt mere for varene. Det er dejligt at møde folk man kender, så får man sig lige en sludder,” fortæller hun og tilføjer:

“Det gør mig stolt, når jeg tænker på, at jeg har været med til det her,” siger hun og smiler.

Tilbage i Venslev Høkerens cafeområde sætter Birgitte Meedom Larsen sig igen til rette. Hun tager tråden op og giver sit bud på, hvorfor det går så godt for Venslev Høkeren.

“Vi er lige under 200 borgere, som har købt andelsbeviser. Jeg tror, det betyder meget for folk, at de føler det er deres butik. Og så er her rart at komme. Der er altid tid til en sludder og en tår kaffe.”

Birgitte Meedom Larsen bliver afbrudt igen. En alarm ringer. Hun rejser sig op. Kagen, som er i ovnen, skal tages ud.

Publiceret 17 May 2018 00:00

DEBAT: Træer skal redde klimaet – i Frederikssund fælder man dem!

DEBAT Klimaudfordringen er en af vor tids største problemstillinger, og mere skov på jordkloden vil i fremtiden spille en væsentlig rolle for reduceringen af CO2.

2015, 2016, 2017 og 2018 er som de varmeste år målt nogensinde en direkte konsekvens af klimaforandringerne og kræver handling. CO2-udledningen må reduceres og CO2 trækkes ud af luften ved bevaring og nyplantning af skov, da skove er det mest effektive middel til at opsuge drivhusgasser.

FN anbefaler, at der plantes mere skov i verden for at opsamle CO2, så skov spiller en nøglerolle, hvis globale klimamål skal nås.

Herhjemme kulminerer kampagnen ”Plant et træ” med et tv-show lørdag d. 14/9 2019, hvor målet er at plante 1 million træer i Danmark.Danmark er et af de lande i Europa, som har relativt mindst skov. Med kun 14% er det af særligt stor vigtighed, at eksisterende skov i Danmark bevares, og ny skov etableres. Det forekommer derfor paradoksalt, at Frederikssund Kommune tillader fældning af skoven ved Thorstedlund for at give plads til højhusbyggeri, mens resten af Danmark og andre lande går i modsat retning.

I årevis har man i Frederikssund fældet træer med hård hånd, så der i dag er væsentlig mindre skovvækst tilbage end tidligere, uagtet at netop natur er trækplaster for tilflyttere, som man angler så meget efter.

Det er ingen kunst at ødelægge naturen og opføre betonmastodonter pga. kortsigtede økonomiske hensyn.

Det er derimod en kunst at bevare naturen for eftertiden, så jeg skal bede Byrådet se med alvor på fældning af skoven ved Thorstedlund og understrege, at den er uigenkaldelig! Et gabende grimt ar i fjordskråningen fyldt ud af betonbyggeri vil for evigt stå som en skamstøtte over beslutningstagerne i kommunen.

Lad såvel skov som dyreliv på Thorstedlund leve!