Slangerup Svømmeklub har i to år haft fokus på integration:

“Forskellen fra de danske børn og forældre er ikke så stor. De vil også gerne være en del af fællesskabet”

Lige nu svømmer over ti flygtningebørn på ugentlig basis i Slangerup Svømmeklub. Det har givet mange succesoplevelser, og derfor er svømmeklubben også fremover klar til at tage flere ind

Af
Jakob Markert

I Slangerup Svømmeklub er der plads til alle. Tirsdag eftermiddag er bassinerne i svømmehallen da også fyldt af liv, og børn i alle aldre svømmer og pjasker side om side i vandet.

Men det er ikke kun i forhold til alder, at der er højt til loftet i svømmehallen. Klubben gør således også en indsats for, at der er plads til børn med alle former for social og etnisk baggrund.

“Vi har i mange år haft en fond til udsatte børn. For et par år siden var der dog ikke så mange udsatte etniske danskere, der tilmeldte sig, og derfor prøvede vi med hjælp fra Dansk Flygtningehjælp at tage nogle flygtningebørn ind. I dag har vi mere end 10 flygtningebørn mellem 4-12 år, der fast går til svømning hos os,” fortæller svømmeleder og bestyrelsesmedlem Laila Holmskov.

Kommunalt fokus

Dermed er Slangerup Svømmeklub en slags foregangs-forening for den samarbejdsaftale, som Frederikssund kommune og Dansk Flygtningehjælp indgik for et par uger siden. Formålet med den underskrevede aftale er nemlig at styrke integrationen af flygtningebørn i foreningslivet. Derfor var Laila Holmskov også tilstede på rådhuset, da aftalen blev underskrevet, og da Lokalavisen kigger forbi svømmehallen tirsdag, vil hun meget gerne dele ud af de gode erfaringer, som Slangerup Svømmeklub har fået.

“Det vigtigste er egentlig at tale med både børn og forældre og forklare dem, hvad der foregår. Det er klart, at de lige skal vænne sig til den fælles omklædning, ligesom at børnene til vores fællesspisning i starten er nervøse for, om de må spise maden,” forklarer hun og uddyber vigtigheden af, at alle føler sig inddraget:

“Det er vigtigt for os, at alle i klubben spiser det samme - vi gider ikke stå og lave flere forskellige retter - men vi serverer retter bestående af kylling, fisk og oksekød, som alle kan spise.”

Laila Holmskov vender tilbage til forældreinddragelsen. Her kan hun berette om flere episoder, hvor klubben har haft stor succes med at få forældrene til at tage del i foreningslivet.

“Det er jo ligesom med de danske forældre. Det kræver, at man spørger dem, før de gør en indsats. Når man først spørger, så er de meget villige til at hjælpe. Housseins mor svabrer gulvet ude i omklædningsrummet, og på et tidspunkt havde hun også bagt kage, som hun tog med,” fortæller Laila Holmskov og kommer med endnu et eksempel:

“Vi arrangerede også en aften, hvor forældrene kunne svømme sammen med deres børn. Vi fortalte flygtningeforældrene, at de andre børn også havde forældre med, og så var der en masse af fædrene, der hoppede med i vandet. De var faktisk så glade for det, at de troede, at de måtte være med igen til træningen efter,” fortæller hun med et grin.

Flygtninge som frivillige

Når man kigger rundt i svømmehallen, lægger man hurtig mærke til de ansatte og frivillige i lyseblåtrøjer, der står ved bassinets kant og holder øje med børnene i vandet. Også nede i vandet står flere frivillige og hjælper de børn, der har behov for det. Det er en vigtig del af svømmetræningen, at hvert barn har en voksen tilknyttet. Og det kan også være en stor hjælp for de flygtningebørn, der måske ikke er vant til at færdes i vand.

Uden hjælpemidler

“Al indlæring hos os er uden hjælpemidler som svømmevinger. En af flygtningedrengene var i starten bange for vand, men så var det en stor hjælp, at han havde en voksen, der fokuserede og havde særlig fokus på ham. Derefter gik der ikke lang tid, før han slappede af i vandet. Det kan også være en af vores unge hjælpere, som børnene ofte stoler utrolig meget på,” forklarer Laila Holmskov, der også går med en plan for, hvordan klubben i højere grad kan inddrage unge flygtninge.

Hun kan nemlig godt tænke sig at inddrage nogle flygtninge som frivillige i klubben, hvor de kan komme og hjælpe til et par gange om ugen.

“Vi har allerede Elham, der snart har været hos os i to sæsoner. Hun er en af dem, der hjælper til i klubben, og holder øje med børnene i vandet. Hende vil vi gerne beholde, men vi vil også gerne have flere både unge og forældre til,” siger Laila Holmskov.

Aquacamp

Udover de almindelige svømmetræninger, som den der finder sted denne tirsdag, så arrangerer Slangerup Svømmeklub også 4-5 Aquacamps om året. Aquacamps foregår over en uge, hvor der hver dag er fastlagt et 7-8 timer langt program for de deltagene børn. Her er flygtningebørn også meget velkomne.

“På hver af vores Aquacamps i uge 27 og 32 har vi plads til seks flygtningebørn. Det bliver en fed uge med en masse oplevelser. Det kunne være lækkert, hvis nogle flygtningebørn selv opdagede vores Aquacamp og meldte sig til,” fortæller Anne-Marie Eriksen, der er ansvar for Aquacamps i Slangerup Svømmeklub. Derfor vil de også her gør en stor indsat for at inddrage de flygtningebørn, der vælger at deltage.

“Inden Aquacampen holder vi et møde, hvor vi forklarer forældrene, hvad det går ud på. Når børnene kommer om mandagen, er der ingen af dem, der kender hinanden, men efter kort tid begynder de at finde sammen og lege,” forklarer Anne-Marie Eriksen og fortsætter:

“Mange af flygtningebørnene er ikke så gode til dansk. Sidst legede vi så en leg, hvor vi først lærte dem noget på dansk, og så skulle de bagefter lære os noget på arabisk. På den måde følte de sig forhåbentlig også inddraget og velkomne.”

En dreng i badebukser kommer sammen med sin mor ud fra omklædningsrummet. De hilser med store smil på Anne-Marie Eriksen, før drengen målrettet går hen til en af de frivillige i lyseblåtrøjer og hopper ned i vandet til alle de andre børn.

Publiceret 16 May 2018 00:00

Lokalavisen Frederikssund nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Frederikssund
SENESTE TV

DEBAT: "Nej, jeg vil ikke acceptere det!"

Der er allerede indtrådt fuldt indkøbsstop på folkeskolerne i Frederikssund Kommune!

Der varsles nu yderligere store besparelser på skoleområdet i kommunen.

Besparelser i en grad, så jeg vil spørge politikerne i byrådet, hvor deres smertegrænse går?

Er det ikke en af de mest grundlæggende kommunale opgaver at drive folkeskole?

Jeg ønsker at være konstruktiv. Jeg er en ’almindelig’ samfundsborger, der betaler min kommuneskat med glæde. Men hvorfor opleves skoletilbuddene så løbende som ringere og ringere?

Er det fordi forvaltningen og daværende byråd besluttede at ændre gennemgribende i strukturen, hvilket kombineret med ny skolereform skabte utrolig meget uro og usikkerhed? Uro og usikkerhed, som ellers endelig er ved at lægge sig lidt nu.

Er det fordi Vinge spøger, selvom alle siger nej?

Er det fordi politikerne lytter til et udueligt embedsværk?

Er det fordi politikerne i Frederikssund ikke ønsker den bedste folkeskole?

Er det fordi der pludseligt er voldsom nedgang i børnetallet?

Jeg spørger i øvrigt mig selv, hvordan en så stor nedgang i børnetallet kan komme som en overraskelse?

På børnehaveområdet var det kendt for år tilbage, at der var nedgang i børnetallet.

Uanset hvad, så kan mine børn ikke bruge disse forklaringer til noget – intet!

Og samtidig kan jeg læse, at det går fantastisk i Frederikssund Kommune. Driftsindtægterne er større end nogensinde! Aldrig har det gået bedre…

Tilmed forstår jeg, at vi skal prioritere vore ældre, der har betalt skat hele deres liv. Ja, der skal prioriteres i en kommune. Det er en af politikernes fornemste opgaver.

Under alle omstændigheder nægter jeg at acceptere yderligere forringelser for mine to børns skolegang i Frederikssund.

Hvad enten det skyldes Vinge, inkompetence i forvaltningen, politikere der ikke vægter folkeskolen eller hvad dælen årsagen nu er.

Jeg opfordrer hermed alle forældre med børn i folkeskolen i Frederikssund Kommune til at mobilisere sig.

Sig nej til disse besparelser!

I stedet for straks at løbe til privatskolerne – for det afstedkommer den nuværende retning - så skal vi engagere os i folkeskolen og stille krav til de politikere, vi har valgt ind i byrådet.