Leif Sylvester udstiller i Rejsestalden

Multikunstner på plads til Blå Nat

For et par årtier siden var navnet Leif Sylvester for de fleste formentlig mest af alt forbundet med 70’er-romantik, gadegøgl og filmen Midt om Natten. Men siden da har han for alvor markeret sig som en af landets mest i øjnefaldende kunstnere. Og fra 18. maj til 15. juni udstiller multikunstneren i Rejsestalden i Jægerspris. Der er fernisering for alle fredag d. 18. maj kl. 17-20, hvor Rejsestalden byder på et glas, og midtvejsfest fredag d. 1. juni kl. 20, hvor Leif Sylvester igen er til stede i forbindelse med Blå Nat i Jægerspris. Leif Sylvester fortæller historier. For det er dét, det hele handler om. Om det er med penslen, som skuespiller eller via lyrikken bag musikken, så handler det altid om at komme ud til folk med fortællinger. Og mange har genkendt sig selv i de historier. Det vidner den store folkelige appel om. Leif Sylvesters kunstneriske virke blev for alvor ansporet sidst i 1960’erne, da han på kunstnernes efterårsudstilling blev dybt skuffet over lanceringen af den etablerede kunst. Det samme blev Erik Clausen og sammen begyndte de at udstille på gaderne og efterhånden også at optræde med samfundssatirisk gøgl. I dag lever han af sin kunst, som bl.a. sælges fra hans galleri Python i indre København. Men han er også fortsat med i film, og valgte efter en pause på 30 år i sommeren 2017 igen at stå på scenen med sin egen nykomponerede musik. Så nok nærmer han sig utroligt nok 80 år, men der er fortsat masser af fortællinger på repertoiret, der trænger sig på i malerierne og i musikken. Da Leif Sylvester kom på besøg i Rejsestalden og så Rejsestaldens udstillingslokale var han ikke imponeret og påpegede al den støj der var i rummet; støj fra vinduer, lysindfald, radiatorer, akustikhuller, brochurer som står lige overfor og potentielt forstyrrer udtrykket for en udstilling og han sagde: ”Det er fand"me et umuligt lokale.” Men i næste nu sagde han: ”Jeg bliver nødt til at male nogle nye billeder, der passer til de rammer.” Det var først efterfølgende, at Rejsestalden fandt ud af, at det med æstetik og scenografi også spiller en rolle for multikunstneren Leif Sylvester. I 1986 modtog han en Æres-Bodil for sit arbejde som scenograf.

Publiceret 16 May 2018 10:00

SENESTE TV

DEBAT: Skolepolitikken er i vejen for vores børn, folkeskole og Vinge

Fra 6. klasse skal eleverne på Ådalens Skole danne nye klasser, da de samtidig skal vælge linier med et særligt fokus.

De nuværende fire 5. klasser på skolen er overfyldte med med 25 til 27 elever pr. klasse, da de siden skolestarten er vokset med ca. en elev pr. klasse hvert år.

Derfor er det oplagt, at man efter sommerferien fordeler eleverne i fem klasser i stedet fire. Derved ville klasserne ligge tæt op af gennemsnittet for både Frederikssund Kommune og Danmark i øvrigt, og der ville være plads til nye elever, som flytter ind i Ådalens Skoles skoledistrikt, som jo dækker både byggeriet ved den gamle Oppe Sundby Skole og ikke mindst Vinge.

Men nej, byrådets uddannelsesudvalg har sagt ”nej” til at forsøge at finde pengene en ekstra klasse, efter at over 100 forældre på årgangen støttede en henvendelse til udvalget, der forklarede behovet for fem klasser efter sommerferien.

Skolen må godt lave fem klasser, men den får kun økonomi til fire.

Konsekvensen af, at vi ikke prioriterer folkeskolen, rammer flere steder.

Det går naturligvis hårdt ud over eleverne, som allerede nu lider under de store klasser, der proppes ind lokaler, der ikke bygget til 27 elever, mens lærerkontakten og mulighederne for at levere den diffentierede undervisning, som eleverne har krav på, bliver minimal.

Men vi er også nødt til at erkende, at skolepolitikken står i vejen for, at skolen kan tiltrække de lærere som den pt. mangler.

Det er ganske enkelt ikke gode arbejdsvilkår for en lærer at skulle undervise en overfyldt klasse med 27 elever.

Og så rammer det naturligvis også kommunens smertensbarn - Vinge.

Man må spørge sig selv hvor attraktivt det er at flytte til Vinge, hvis sønnike skal klemmes ind i distriksskolen som elev nr. 28 eller 29?