Ken Riishede (yderst til venstre) og resten af styregruppen viser t-shirten til årets ’Triatlon til fordel for børn’ frem. Foto: Triatlon til fordel for børn.

Ken Riishede (yderst til venstre) og resten af styregruppen viser t-shirten til årets ’Triatlon til fordel for børn’ frem. Foto: Triatlon til fordel for børn.

Da Ken blev 50, fejrede han det på alternativ vis:

Nu afholder han velgørenheds- triatlon for 7. år i træk

’Triatlon til fordel for børn’ finder i år sted 2. pinsedag. Bag arrangementet står Ken Riishede, der dog også får støtte fra sin kone og to døtre.

Af
Jakob Markert

2. pinsedag bliver 'Triatlon til fordel for børn' igen afviklet i Slangerup. Selvom man efterhånden kan kalde arrangementet for en lokal tradition, så var det slet ikke planen, at det skulle ende sådan, da triatlonet første gang blev afviklet tilbage i 2012. Det var faktisk lidt af en tilfældighed, at arrangør Ken Riishede overhovedet fik ideen i første omgang.

“I perioden inden havde jeg flere gange lavet noget 12-timers spinning, og så ved et tilfælde fandt jeg et 24-timers spinning arrangement, som jeg deltog i. Først bagefter fandt jeg ud af, at det var et velgørenhedsarrangement til fordel for Børnecancerfonden. Der tænkte jeg, at det kan vi gøre bedre i Slangerup,” fortæller Ken.

Derfor arrangerede Ken sit egen velgørenheds-spinning, og tænkte efterfølgende med egne ord “been there, done that”. Derfor skulle der gå fem år, før ideen igen dukkede op i Kens hoved. Det skete i foråret 2012, da hans 50-års fødselsdag d. 7. april 2012 nærmede sig med hastige skridt:

“Jeg er ikke det store party-menneske, så i stedet for at holde en fest fandt jeg på, at jeg kunne holde et triatlon-arrangement. Så behøvede folk ikke at komme med gaver, men kunne donere penge til velgørenhed i stedet. Vi havde egentlig ikke de store ambitioner inden, men der endte med at deltage 320 mennesker, så der blev ikke holdt meget fødselsdag den dag,” siger Ken med et smil og fortæller, hvorfor valget lige faldt på et triatlon:

“Jeg må sige, at jeg selv er faldet lidt for triatlon, efter at jeg tilbage omkring 2005 satte mig et mål om, at jeg skulle gennemføre et, inden jeg blev 50 år. Det er jo både en kamp mod uret og mod en selv for at gøre det bedre en sidst. Du er i gang i lang tid og skal yde dit bedste i tre forskellige discipliner. Det fascinerer mig.”

Et familieprojekt

Selvom den første udgave af 'Triatlon til fordel for børn' i følge Ken selv var meget minimalistisk med en masse billige løsninger, hvor de eksempelvis havde lånt afmærkningsstativer fra kommune, så blev arrangementet alligevel godt modtaget blandt deltagerne, hvor flere efterfølgende gav udtryk for, at de gerne vil deltage, hvis arrangementet blev til noget igen.

“Mange skrev og ringede, og derfor besluttede jeg, at vi måtte gøre det igen. Jeg havde dog også fundet ud af, at det var hårdt at arrangere så stort et triatlon. Jeg havde ikke passet godt nok på mig selv og taget 15 kilo på, og det nyttede jo ikke noget. Derfor nedsatte jeg en styregruppe på 6 mennesker, der stadig hjælper til i dag,” fortæller Ken. Det var dog ikke helt tilfældige personer, der blev en del af styregruppen.

Af de i alt seks personer bærer fire af dem således efternavnet Riishede, da gruppen for uden Ken selv, også tæller hans kone Eva samt hans to døtre. 'Triatlon til fordel for børn' er altså et familieprojekt, som de alle går meget op i og bruger tid på, og selvom døtrene efterhånden har nået en alder, hvor de skal tage sig en uddannelse og i gang med at stifte familie, så sætter de begge også stadig tid af til styregruppen.

“Selvom der er mange hårde dage i løbet af året, og at jeg har regnet ud, at jeg sammenlagt har brugt tre måneders ferie i løbet af de seneste syv år på triatlonet, så er dagene nu her, hvor vi forbereder det, og selve dagen de bedste dage på året. Det er helt fantastisk, når folk kommer hen til en og siger tak,” siger Ken.

Sådan så det blandt andet ud under triatlonet sidste år. Foto: Arkiv.

Sådan så det blandt andet ud under triatlonet sidste år. Foto: Arkiv.

Fra Slangerup til VM

Antallet af deltagere og indsamlede kroner er da også steget i løbet af de syv år og toppede for to år siden, da beløbet kom op på 180.000 kr,, mens der samlet over de seks første arrangementer er blevet indtjent 828.000 kr. til velgørenhed.

“På en eller anden måde er det lykkedes os at lave et arrangement med en fantastisk ånd. Den var der lige fra første gang, og kommer til udtryk ved, at selvom det er en konkurrence, så står folk altid klar til at hjælpe,” siger Ken og kommer med et eksempel på folks hjælpsomhed:

“Engang var der en dame, der i omklædningsrummet under løbet havde problemer med sin sports-bh, men på ingen tid stod der tre andre kvindelige deltagere omkring hende, og hjalp hende med at få den på.”

På trods af den gode ånd så er det dog stadig en konkurrence, og der stiller også flere deltagere op, der har en forholdsvis professionel tilgang til triatlon. I år vender Stine, der oprindeligt kommer fra Frederikssund, men i dag bor i Tyskland, eksempelvis hjem for at deltage.

“Stine løb sit første triatlon hos os tilbage i 2013, og nu har hun lige kvalificeret sig til VM. Det er da fedt og får mig til at tænke, at den karriere har jeg været med til at skabe, selvom jeg jo egentlig ikke har gjort så meget,” fortæller Ken.

Når Stine har gennemført, vil hun uddele medaljer til de børn, der har deltaget. I år går overskuddet på dagen til Børnehuset SIV i Farum samt Make a Wish Ønskefonden Danmark.

“Vi synes, at det er vigtigt at støtte børn, der har det svært. En ting er at have en sygdom, noget andet er, når et barn har en sygdom, men prøv så at forestil dig at et barn har en dødelig sygdom. Det er dog heldigvis ikke noget, som vi selv har haft tæt inde på livet,” fortæller Ken.

Publiceret 15 May 2018 00:00

SENESTE TV