Handicaphund var ikke velkommen:

Krigsveteran smidt ud af storcenter

Jan blev bedt om at forlade Sillebroen, da han havde sin handicaphund med. Begrundelsen lød: Kun blindehunde er velkomne

Af
Af Birgitte Masson

Som tidligere Balkan-soldat har 45-årige Jan Nielsen været vidne til nogle gruopvækkende episoder. Som følge deraf lider han i dag af Post Traumatisk Stress og er førtidspensionist.
Han træder sjældent udenfor hjemmet - og endnu sjældnere uden sin bedste ven og uundværlige støtte, servicehunden Balder. For uden den ved sin side, ville Jan have det svært, for ikke at sige umuligt, ved at være ude blandt andre mennesker på grund af angst.
Men den ruhårede blandingshund var ikke velkommen, da Jan mandag skulle i Sillebroen for at handle ind til ham og børnene, der til daglig bor hos deres mor i Jægerspris.
“Jeg var på vej ned mod Kvickly, da en vagt kommer hen til mig og siger, at jeg ikke må have hunden med i Sillebroen. Jeg fortæller, at det er en servicehund, og at den er godkendt for handicappede.”
Ifølge Jan var Balder i snor, og havde et servicehundeskilt på ryggen. Ifølge Jan fisker han også sit servicehundebevis op af lommen, og viser det til vagten.
“Vagten ringer til sin chef, og siger så, at det kun er blindehunde, som må være i Sillebroen. Men jeg forklarer, at servicehunde bliver sidestillet med blindehunde. Jeg fortæller vagten, at jeg er handicappet, hvortil han siger, at jeg da ikke er handicappet.”
Ifølge Jan bad vagten ham om at gå på en meget insisterende og hård måde. Jan spørger, om han må tale med vagtens chef, hvortil svaret er nej.

Tæt på at panikke

“Jeg får ondt i maven. Er ikke god til sådanne situationer, fordi det eneste jeg kan er enten at flygte eller at angribe. Jeg reagerer på mine følelser, og bliver på en gang både bange, sur og er tæt på at panikke. Men hunden hjælper mig. Det beroliger mig at kunne kramme den.”
Jan er stadig rigtig ked af episoden, som han har utroligt svært ved at slippe.
“Det var totalt ydmygende. En ting var, at jeg blev smidt ud, men man skal opføre sig pænt overfor andre og vise empati uanset hvad.”
Jan oplever normalt ikke, at der er problemer med at tage Balder med ind i forretninger. Indimellem skal han spørge om lov, men når folk hører forklaringen, bliver han sjældent nægtet adgang.
“Jeg har aldrig oplevet dette før. Heller ikke i Sillebroen. Som regel er folk forstående, når de hører, hvorfor det hjælper mig at have hunden med.”


Sillebroen beklager episoden:
"Det beror på en kæmpe misforståelse. Vagten fortalte mig ikke over telefonen, at der var tale om en servicehund. Havde jeg vidst det, var han selvfølgelig ikke blevet bedt om at forlade Sillebroen. Det er klart. For selvfølgelig skal manden have lov til at være der med sin hund," siger driftsansvarlig i Sillebroen Toni Christensen.
Jan Nielsen fortæller ellers, at han både viste sit servicehundebevis til vagten, og hunden havde servicehundeskilt på ryggen?
"Det var en helt ny vagt, som ikke var klar over proceduren," siger Toni Christensen.

Publiceret 12 September 2017 00:00

SENESTE TV