Tove og Miguel fandt den store kærlighed på trods

Kørestole og alvorlige handicap kom ikke til at stå i vejen for det forelskede par

Af
Af Anne Lønstrup

I en lille toværelses lejlighed på Frederiksborgvej 10 lever et par, der hver dag glæder sig over hinandens nærvær. De blev gift 9. marts i år ved en fin lille ceremoni på plejecentret, hvor de bor, men bekendtskabet strækker sig meget længere tilbage. “Vi har begge oplevet en tilværelse som handicappet, hvor man kunne være deprimeret, og hvor det ikke bare var op ad bakke, men hvor der var modlys, modvind og sten på vejen. Men sammen oplever vi vejen som lys,” siger Tove. Hun bærer siden marts sin mands efternavn, Winberg, og som gæst i deres fælles stue er man ikke i tvivl om, at kærligheden er flyttet ind i ’Dueslaget’, som Toves venner har døbt den lille bolig. De byder på god, stærk kaffe og fyldt chokolade. Men endnu vigtigere byder de også på en positiv historie om, at man som handicappede med store udfordringer (ikke problemer, understreger de, men udfordringer) godt kan lykkes med at finde kærligheden.

Var kun bekendte

De er 61 og 62 år. Miguel har været lammet i den ene side, siden han som 28-årig produktchef i Rank Xerox måtte undvige en modkørende bil i trafikken og dermed selv kørte ind i en lygtepæl, som gik igennem bilens soltag og ramte ham i hovedet. Tove, der bl.a. var en meget aktiv hundefører i Hjemmeværnet, fik en hjerneblødning i 2013, og har også en halvsidig lammelse. Allerede i 2003 mødtes de to hos fysioterapeuten, hvor Tove trænede efter en knæskade. De hyggede sig og lavede sjov sammen, men en dag måtte Miguel til sin ærgrelse konstatere, at træningsmakkeren ikke kom længere. Gennem de følgende år hilste de, når de løb på hinanden rundt om i Frederikssund, hvor de begge har boet siden 1986. De husker, at Tove fandt en vare på øverste hylde til Miguel i Prima, og at Toves daværende mand hjalp Miguel med at få kørestolen lagt ind i en bil. Og det var det. Miguel var betaget af Tove allerede dengang, men hun var jo gift. “Lykkeligt gift, troede jeg,” tilføjer Tove, som en lille hentydning om, hvad der skulle komme.

Skilsmisse og bryllup

For Tove måtte gå fra sin mand gennem 25 år, efter at hun - der altid havde været en meget arbejdsom kvinde - var havnet i kørestol. Det var en hård tid, men en dag kom Miguel kørende ind på sin scooter på det somatiske daghjem, hvor hun var. De fik kontakt igen, og der gik ikke længe, før han friede. “Ja, han nåede at charme sig ind på mig,” konstaterer Tove med et af sine mange smil. Flere gange har parret hørt folk sige, at to handicappede da ikke kan gifte sig og få noget ud af at være sammen. Men de er stædige. De beviser hver dag, at det er forkert at tro sådan. Spørger man, hvad det bedste er ved at være sammen, lyder svaret straks fra Tove: “Det er at kunne række hånden ud, mærke den anden og sige ’Nå, der var du!’”

Publiceret 07 August 2017 10:00

SENESTE TV