Vikingeinstruktør:

Publikum må gerne tude lidt

Vikingespillets nye instruktør sætter barren højt. Publikum skal rammes og røres, fortæller Louise Schouw, som Lokalavisen har mødt midt i forberedelserne til årets forestilling; Hroar og Helge

Af
Tekst og foto: David Foli

FRederikssund Hun har prøvet meget i sine snart 15 år indenfor den danske teaterverden. Men for vikingespillets nye instruktør, 40-årige Louise Schouw, er det første gang, at hun har med vikinger at gøre. “De slås enormt meget,” siger hun med et stort smil. “Jeg er i fuld gang med at læse op på vikingetraditionerne, og jeg glæder mig til at lave de store scener med 180 mennesker. Jeg glæder mig også meget til at arbejde med materialet og gøre det forståeligt for publikum. Derudover er jeg kvinde, så jeg vil også gerne have, at publikum bliver rørt. De må gerne blive ramt og tude lidt.” Louise Schouw går til opgaven i Frederikssund med masser af erfaring i bagagen. Hun er uddannet som både skuespiller og teaterinstruktør, og efter sine studier rejste hun rundt i USA og satte forestillinger op. “Vi ankom til en by om søndagen, holdt auditions om mandagen, øvede tirsdag, onsdag, torsdag, fredag, lavede to forestillinger om lørdagen, pakkede sammen og rejste så videre til næste by. Det var helt fantastisk,” fortæller hun.

Knubs og styrker

Da Louise Schouw vendte hjem fra USA, tog hun en kulturleder-uddannelse og læste både psykologi, sociologi og pædagogik, inden hun fik et cvr-nummer, og dermed startede sit teatereventyr. Idag lønner hun mellem 40 og 50 teaterfolk om året og har i Louise Schouw Teater et af landets største omrejsende teatre. “Jeg brænder for det, jeg laver. Nogle gange er det tilfældigheder, der afgører, hvordan tingene ender. Men det handler også om hjerte,” siger Louise Schouw, der bor i Greve med sin mand Lars Bo og parrets to drenge August på 6 år og Oscar på 11 år. “Jeg har været så heldig, at jeg har kunnet vælge, hvad jeg vil lave. Og det er også den device, jeg lever efter; man skal gøre, hvad man vil. Men det handler også om at brænde for det. Jeg bringer en masse dedikation, og det forlanger jeg også af folkene omkring mig,” siger Louise Schouw og fortsætter: “Jeg siger altid, at det er tilfældigt, at jeg har det her teater. Men jeg kan jo heller ikke lade være. Undervejs vil man få nogle knubs, og enten styrkes man eller også vælter man. Sådan er det at arbejde med mennesker - nogle gange kan der opstå gnidninger, men det gælder om at holde fast i sig selv.”

Teater fra barnsben

For Louise Schouw ligger nøglen til hendes succes som teaterinstruktør i evnen til at kommunikere med sine omgivelser - og ikke mindst den dedikation hun bringer ind i sit arbejde. “Jeg interesserer mig for andre mennesker. Jeg er bare mig. Jeg har meget stor kærlighed til andre mennesker, mit menneskesyn er meget favnende, og det betyder meget for mig, at andre har det godt. Jeg ved, hvor meget teater gør for mennesker, derfor har jeg også bare lyst til at give alle en rolle - selvom jeg godt ved, at det ikke er muligt,” siger Louise Schouw, der har fået teater ind fra barnsben. Hendes far arbejdede som kapelmester og faderens kone var sufflør på Gladsaxe Teater. “Jeg har som lille siddet bag scenen i garderoben og set, hvordan det hele foregår. Det har altid været en del af mit liv. Jeg har for eksempel altid været fortrolig med den danske sangskat, og jeg er vokset op med, at Buster Larsen, Ove Sprogøe, Susse Wold og andre personligheder er kommet i min fars hjem. Det har helt sikkert givet mig noget med på vejen,” siger Louise Schouw, der senest har instrueret på store scene på Aalborg Teater. Og der er heller ingen tvivl om, at vikingespillet i Louise Schouw har formået at hente en stor kapacitet ind til instruktørstolen. Vikingerne har tidligere haft snøren ude efter hende, men det er først nu, at det har kunnet lade sig gøre. Men selvom hun er vant til store professionelle opsætninger, så har hun store roser til vikingerne. “De har bare styr på det. Jeg skal bare gøre mit arbejde, de har grupper, der har styr på det hele. Det er fantastisk at mærke, hvordan foreningslivet bare fungerer.”

Publiceret 13 February 2015 09:00