Million-renoveret Thorstedlund indviet

Skal lægge lokaler til kommunens indsats for unge

Både solen, masser af mennesker og de store smil havde fundet vej til Thorstedlund, da de smukke bygninger tirsdag officielt blev indviet som Frederikssund Kommunes nye Familie- og Ungehus.
Hvor bygningerne tidligere gav husly og rum til kreativitet for elever på kunsthøjskolen, skal de fremover give ro og hjerterum til både unge og familier, der kan have behov for en hjælpende hånd.
Kommunen overtog kunsthøjskolen i 2012 for 10 millioner kroner, hvortil skal lægges et tocifret millionbeløb til renovering af de gamle bygninger, der efter to år uden aktiviteter fremstod i en temmelig miserabel stand
Men nu er en ny æra altså indledt på stedet. Til stor begejstring forblandt andre borgmester John Schmidt Andersen:
"Det er et hus, som rummer alle muligheder for at støtte og hjælpe børn og unge, som behøver et kærligt og velment skub i den rigtige retning. Og som udstråler ro og tryghed, og dermed kan være et fristed for familier, som har det svært. ," Lød det blandt andet fra borgmesteren i indvielses-talen.
Åbningen af Thorstedlund betyder blandt andet, at unge kan overnatte på stedet i en kortere periode – og på den måde finde ro og få en pause fra problemerne.
"Vi gør det, fordi vi ved, at det virker at forebygge frem for at anbringe. Fordi vi er sikre på, at vi kan hjælpe børn, unge og forældre til en bedre hverdag. Og fordi vi tror på, at en af fællesskabets fornemmeste opgaver er, at give udsatte borgere mulighed for at finde fodfæste igen," fortsatte borgmesteren.
Også familiechef lemming Olsen ser frem til at kunne tage stedet i brug. Også selv om han i første omgang var imod købet.
Oprindeligt havde byrådet nemlig allerede besluttet at bygge et familiehus på Falkenborgvej,l da tilbuddet om at overtage Thorstedlund dukkede op.
"Jeg blev ringet op af en mand, der sagde. 'Det er Ole. Jeg er kommunaldirektør. Vi skal ud og se på et sted, men det er nok ikke noget.' Og det var vi også enige om bagefter var tilfældet. Men byrådet besluttede alligevel at købe Thorstedlund. Det vil jeg gerne takke byrådet for i dag, for det var en modig beslutning," lød det blandt andet fra familiechefen.

Fakta
Thorstedlund har et grundareal på 32.331 m2 og 3.398 m2 bygninger.

Publiceret 21 May 2014 11:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.