Sladder og grimme ord. 119 ud af små 800 elever i 8. og 9. klasser i Frederikssund føler sig mobbet. Arkivfoto.

Sladder og grimme ord. 119 ud af små 800 elever i 8. og 9. klasser i Frederikssund føler sig mobbet. Arkivfoto.

100 elever bliver mobbet

Ifølge ny undersøgelse føler over hundrede af de store folkeskoleelever i Frederikssund, at de er blevet mobbet indenfor det seneste år

Af
Kristina Schønnemann

Grimme ord i skolegården, på SMS eller facebook. 119 ud af små 800 unge i 8. og 9. klasse føler, de er blevet mobbet inden for det seneste år. Det svarer til, at 15 procent af de unge ser sig selv som ofre for mobning.
Det viser den nye ungdomsundersøgelse i Frederikssund Kommune, hvor 800 elever i 8. og 9. klasse en dag i november 2012 blev spurgt om skolen, deres fritid og livsstil generelt.

Anbefaler handling

Bag undersøgelsen er cand.pæd.soc. Morten Hjørnholm, der har arbejdet med flere lignende undersøgelser i SSP Sorø. Han bider mærke i det høje antal af store skolelever, der føler sig mobbet, og derfor skriver han i sine anbefalinger til Frederikssund Kommune, at ”det er nødvendigt med en øget indsats overfor mobning, da 119 børn er mobbeofre inden for det seneste år. 15 af disse unge angiver, at de ofte bliver mobbet. ”

"For højt tal"

Formand for Opvækst- og Uddannelsesområdet, Jesper Henriksen (A) synes, tallet lyder højt. Men han er forsigtig omkring konklusionen.
”Når der er så mange, der svarer sådan (at de er blevet mobbet, red.), så kan det være en god idé at være skærpet på, hvornår vi snakker om mobning eller ”bare” drillerier,” siger han.


Mobbefokus

Men den konklusion er cand. pæd.soc. Morten Hjørnholm ikke nødvendigvis enig i.
"Netop fordi der er fokus på mobning, har jeg en forventning om, at børn godt kan skelne mobning fra drillerier," siger han og tilføjer, at eleverne havde muligheden for at række hånden op og spørge ham, hvis de var i tvivl om spørgeskemaets formuleringer.
Ikke én elev spurgte, hvad der blev ment med mobning, fortæller Morten Hjørnholm, der understreger, at undersøgelsen dog ikke kortlægger, hvad årsagerne er til, at så mange unge føler sig mobbet.

Et oplæg til skolerne

Udvalgsformand Jesper Henriksens partifælle Kenneth Jensen, der også sidder i udvalget for Opvækst og Uddannelse, er også opmærksom på problematikken, som han frygter endda kan stige i fremtiden, hvor flere børn skal inkluderes.
"Det er et uhyggelig højt tal, og det skal vi have gjort noget ved,” siger Kenneth Jensen og fortsætter:
“Jeg kan frygte, at mobning bliver et endnu større issue, når flere børn skal til at fungere i den “normale” klasse i stedet for specialklasserne,” siger Kenneth Jensen.
Han mener, at der skal sættes ind på tværs, både fra politisk hånd, i skolerne, men også blandt forældrene.
Derfor tænker han, at undersøgelsen, der er sin første af sin art i kommunen, og som skal gentages de næste to år, er et oplæg til skolebestyrelserne i kommunen.
Fakta

Ungdomsundersøgelsen er blevet til gennem spørgeskemaer uddelt og besvaret af 792 elever i kommunens 8. og 9. klasser. Undersøgelsen viser blandt andet:
15 procent af de unge har været udsat for mobning i en grad, så de ikke ville i skole
14 procent svarer, at de har mobbet andre i en SMS.
11 procent svarer, at de har truet andre i en SMS.

Publiceret 30 April 2013 00:00

SENESTE TV