Vikingedyst:

en kamp om ære

Lokale firmaer, foreninger og byrådpolitikere dyster ved årets vikingedyst.

Af
Af Sara Mia Petrovic

Frederikssund. Æren, af at kunne kalde sig for vinderen af årets vikingedyst, er, hvad der står på spil, når lokale firmaer, foreninger og byrådspolitikere lørdag 2. juni tørner sammen på Vikingepladsen for at udkæmpe en vikingedyst. Hos arrangørerne er forventningerne til slagets gang høje. "Jeg forventer, at det bliver en skarp dyst i år. Og siden vikingedysten blev til en dyst mellem virksomheder, har vi ikke haft et hold, man på forhånd kan sige vil være en sikker vinder,” fortæller Camilla Dupont, der står i spidsen for arrangeringen af vikingedysten.

Udfordrende

I år vil i alt syv hold tage kampen om ære op ved at deltage i vikingedysten. Holdende er som følgende; Sparekassen Sjælland, der sætter hold med byrådspolitikkerne, Græsrødderne, Gerlev Autolakeri, Godik, Novo Nordisk og Haldor Topsøe. Udfordrende vil alle forsøge at vriste æren ud af hænderne på sidste års vinder - holdet fra Den Glade Tømre. Hos et af de udfordrende hold hersker viljen til sejr. ”Vi vil gerne vinde det her. Vi har lagt en strategi, desværre mangler vi pt. stadigvæk at få tilsagn fra nogle af de sikre kort,” lyder det fra Steffen Møller, der står for Sparekassen Sjælland og byrådets holdsammensætning. Steffen Møller fortæller, at holdets strategi går ud på, at de vil stille med nogle trænet folk, men han ønsker dog ikke, at gå mere i detaljer af frygt for, at konkurrenterne skal kunne udnytte disse informationer ved vikingedysten. Kommunens borgmester, Ole Find Jensen, der selv er tidligere holdleder for Sparekassen Sjælland og byrådets hold, fortæller hvordan en mobilisering af holdets styrker vil være nødvendig, hvis holdet skal hive sejren hjem. ”Sidste år dykkede vi, så der skal en mobilisering til, hvis vi skal vinde sejren i år,” konstaterer Ole Find Jensen, der dog for første gang ikke selv har mulighed for at deltage i årets vikingedyst.

Flyvende træstammer og hestesko

Vikingedysten strækker sig over det meste af eftermiddagen og holdene skal møde hinanden i ni forskellige vikinge-discipliner: hesteskokast, stammekast vikingegolf, Balders øje, gå til Island efter sild, Hrafnatavl, kongens fald og endelig en hemmelig men dog kendt vikingeleg, hvor der også kastes med noget. Kombattanterne vil således blive prøvet i deres evner til at kaste med både træstammer, der er ca. 1,5 meter, hestesko, og så skal de også prøve, hvordan det er at spille golf, hvor golfkøllen er skiftet ud med et sværd, og golfbolden er erstattet af en træklods.

Sikkerhed i top

Trods forskellige flyvende genstanden er der ifølge vikingerne ingen grund til at frygte for sikkerheden under dette år vikingedyst. ”Vi går meget op i sikkerhed, og den er altid helt i top,” forsikrer Jesper Deløvenbo, der har kendskab til vikingedysten, og som selv er med i vikingespildet. Nysgerrige sjæle kan ganske gratis komme og overvære vikingedysten, der vil blive udkæmpet på Vikingepladsen lørdag 2. juni fra klokken 13-17. Vikingelege for dummies Balders øje er legen, hvor de deltagende kombattenter holder fast i hinandens underarme imens de står i en rundkreds rundt om et torv, der danner en cirkel. Det gælder for deltagerne om at få nogle af modstanderne til at træde ind i cirklen ved, at man hiver i hinanden. Vikingegolf dækker over et spil, hvor deltagerne ved at bruge et sværd skal forsøge at skyde en træklods af sted, således at den lander inden for en cirkel der er afmærket med et reb. Hvis deltagerne kan få klodsen til at lande i en af de tønder, der er opstillet inden i cirklen, så er der ekstra point at hente. Hrafnatavl er forløberen for skak som vi kender det i dag. Spillet udfordrer deltagernes på deres kløgt. Gå til Island efter sild er en vikingeleg, hvor deltagerne ved at strække sig fremad skal forsøge at placere en træklods så langt væk fra rebet, der udgør startlinjen, som muligt. Deltagerne holder sig oppe ved at holde to træklodser i hænderne, og deres krop må ikke rører jorden. Kongens fald. Bag det dramatiske navn gemmer sig det spil, der i folkemunde er kendt som... Hesteskokast. Her skal kombattanter kaste en hestesko mod en pæl, der er opstillet et vist antal meter porte. Man får point, hvis hestekoen rammer ned over pælen og bliver siddende. Stammekast udfordrer deltagernes råstyrke, da deltagerne i denne disciplin skal kaste en træstamme så langt som de nu kan. Mændenes træstammer er ca. 1,5 m og kvindernes er noget kortere.

Publiceret 28 May 2012 00:00