Anette Schiøtt er uddannet demenskoordinator. Nu vil hun arrangere rejser målrettet demente og deres nærmeste pårørende.

Anette Schiøtt er uddannet demenskoordinator. Nu vil hun arrangere rejser målrettet demente og deres nærmeste pårørende.

Vil arrangere rejser for demente og pårørende

Anette Schiøtt har skiftet sygepleje og plejehjem ud med selvstændig virksomhed, psykoterapi - og rejser

Af
Henrik Gregersen

For de fleste ægtepar er der ingen grund til at tænke nærmere over det.

Selvfølgelig kan man tage på ferie sammen. Få gode oplevelser og nyde varmen.

Men som partner til én af de mere end 3.000 såkaldt yngre demente under 65 år, er det langt fra en selvfølge.

For hvem holder nu øje med partneren, hvis man selv tager afsted?

Men som et yngre par, hvor den ene har fået en demenssygdom, og den anden måske fortsat arbejder, er det en fantastisk oplevelse at komme væk fra de vante omgivelser og få sine 'moments.' Der skal bare være de rette omgivelser og tryghed forbundet med det," lyder det fra Anette Schiøtt fra Slangerup.

Hverdagen kan være belastende for begge parter, når demenssygdommen er kommet ind i deres livet. Der er mange pårørende, der kan få dårlig samvittighed og føle sig utilstrækkelige, når demenssygdommen rammer deres partner. Relationen og parforholdet bliver påvirket. Langsomt bliver det, der før var et ligeværdigt forhold, til en hverdag, hvor den ene er nødt til at tage mere og mere over både på de praktiske opgaver og på det følelsesmæssige plan. Det kan tage pusten fra alle mennesker og vække mange følelser," konstaterer Anette Schiøtt.

Efter mere end et årti som leder på et plejehjem har hun taget springet som selvstændig.

Ikke bare som psykoterapeut men også som rejsearrangør i den helt nicheprægede del af rejsebranchen.

Til efteråret sender hun sammen med Europæiske Kulturrejser første hold afsted til Kroatien, hvor 10 af de rejsende er yngre demente, og 10 andre er pårørende.

For gruppen af demente skal turen alene være et brud på dagligdagen.

For partnerne er der samtidig mulighed for at netværke, at møde ligetillede og i gruppesamtaler at få belyst og bearbejdet nogle af dé oplevelser og vanskeligheder, man som pårørende til demente kommer ud for.

Foruden hende selv deltager to demens-vante ansatte på turen. De vil være sammen med den demensramte, imens Anette har gruppeterapi med de raske pårørende.

Publiceret 24 January 2019 01:00

SENESTE TV

Barok i kirken

Onsdag den 3. juli lyder der velklingende barokmusik, som kan nydes i de helt rigtige omgivelser under Skibby Kirkes store hvælv, der gengiver stemningen og atmosfæren i musikken helt tæt på publikum.

Koncerten begynder klokken kl. 19.30, og du kan høre et helt nyt program med Bachs berømte Dobbeltkoncert for fløjte, barokviolin og cembalo, Vivaldis koncert "L'estro armonico” – Den harmoniske have, Couperins "Le Tic Toc Choc" – Vækkeuret, der løb løbsk! og ikke nok med det - Daquins "Le coucou" Gøgen, der ikke ville holde op med at kukke!

Programmet spilles af den italienske barokviolinist Roberto Falcone, fløjtenisten Mogens Friis og den svenske cembalist Anders Danman. Alle tre musikere er af international klasse med omfattende koncertvirksomhed både i Skandinavien og det øvrige Europa.