Jan er alkoholiker:

“AA har gjort mit liv fantastisk igen”

I 25 år kæmpede Jan Zintel med konsekvenserne af et stort alkoholmisbrug, men så startede han i AA. Det ændrede alt

Af
Af Jakob Markert

Jan Zintel er alkoholiker. Fra han omkring 15-års alderen kom i dårligt selskab, og indtil han gik i behandling som 40-årig, steg mængden af alkohol løbende og fik til sidst store konsekvenser for hans liv, hvor han mistede flere jobs og blev skilt.
Efter skilsmissen i 1992 og frem til år 2000 var Jan på 92 afrusninger på enten Skansegården eller forskellige hospitaler. Den 93. afrusning skulle dog vise sig at blive et afgørende vendepunkt i Jans liv.
“Jeg møder en pige på Skansegården, som også er til afrusning efter et tilbagefald. Hun har tidligere holdt sig ædru ved at gå til møder hos Anonyme Alkoholikere og talte varmt for, at jeg også skulle prøve det. Tanken om aldrig mere at skulle drikke alkohol, lyder dog som et helvede for mig på det tidspunkt,” fortæller Jan.
Det lykkes alligevel for pigen, at få sat Jan i kontakt med en mand, som selv tidligere har ført en livsførelse med masser af alkohol. De mødes et par gange, og manden fortæller Jan sin historie, der ligger meget tæt op af Jans egen. At høre mandens historie bringer på en eller anden måde håb for fremtiden hos Jan, og efterhånden bliver han faktisk lidt misundelig på mandens nye liv med familie, job, hus og bil, og det får ham til at tænke: “Hvis han kan, så kan jeg fandme også!”. Derefter opsøger Jan behandling, og efter lidt torvtrækkeri med kommunen begynder Jan i AA.
“Jeg kan lynhurtigt mærke, at der sker en forandring med mig. Min svage psyke ændres, og min angst forsvinder. Jeg har altid bildt mig selv ind, at jeg drak, fordi jeg havde en svag psyke, men sandheden er, jeg havde en svag psyke, fordi jeg drak. Jeg bliver langsomt gladere for mig selv og begynder for første gang i mit liv at lytte til og gøre, hvad der foreslås,” siger Jan, der ender med at gå til 90 AA-møder på 90 dage og pludselig opdager, at den trang til at drikke, som han ellers altid har haft, forsvinder.
“Det lyder banalt, men pludselig oplever jeg, at træerne springer ud, blomsterne blomstre, og at græsset er grønt. Alle mine sanser kommer tilbage. Jeg oplever også, at jeg i kraft af min ædrulighed begynder at tage ansvar for mit eget liv og at leve livet på livets betingelser,” siger han.
Det er nu 17 år siden, at Jan begyndte i AA, og han har været ædru siden. I dag kan han håndtere de udfordringer, som alle møder i hverdagen, helt uden alkohol. Han går også stadig til AA-møder og er aktiv som sponsor for en AA'er, som han forsøger at hjælpe.
D. 5. december starter AA en ny gruppe op på Kingoskolen i Slangerup. Møderne vil foregå hver tirsdag i tidsrummet mellem kl. 19.30-20.30, og Jan kan kun anbefale folk med alkoholproblemer at møde op. At han selv valgte at gøre det, har nemlig ført til, at han i dag kalder sit liv for fantastisk - og så har møderne også haft en anden sidegevinst for Jan:
“Der var en dejlig pige i min behandling, som jeg blev meget glad for. I dag er vi gift og har begge et fantastisk liv uden alkohol. Jeg har fået en ny familie, ligesom at jeg har fået mange af mine gode og sunde venner tilbage.”

Publiceret 05 December 2017 00:00

SENESTE TV