Efter et år med Høkeren:

’Vi er her også om fem år’

Da byens købmand lukkede, skred borgerne i Venslev til handling. De overtog butikken, og kan nu fejre et års fødselsdag

Af
Af Birgitte Masson

Venslev Høkeren fylder et år. I og for sig ikke en bedrift af de store, og så alligevel. For Venslev Høkerens eksistens, i en tid hvor de fleste mindre købmænd må se sig nødsaget til at dreje nøglen om, skyldes ene og alene de 255 andelshavere som har købt andelsbeviser a´500 kroner stykket, et korps af 17-18 frivillige hjælpere, en aktiv bestyrelse som mødes hver 14. dag, en venlig bygningsejer som stiller lokalet gratis til rådighed, altsammen tilført en pionererånd der virkelig batter.
Lokalavisen møder medlem af bestyrelen Nick Løwen få dage før Venslev Høkerens første milepæl, et års fødselsdagen.
Det er formiddag, og den udefinerbare duft af købmandsbutik sammen med et smil og et venligt håndtryk, er det første som møder en, når man træder indenfor.
Vi sætter os til rette i Høker cafeen. Der er kaffe på kanden, det er der i øvrigt altid, og vi har ikke siddet ret længe, inden Birgitte Medom Larsen, Høkerens eneste fastansatte, stiller en ny kande med friskbrygget kaffe foran os.
“Jeg startede først med at hjælpe til som frivillig i butikken,” fortæller Birgitte som bor i Østby, men oprindeligt er fra Vejleby.
“Jeg syntes, det var et godt initiativ, når man ser, hvordan små landsbyer lukker ned på stribe. Her er et behov for en købmand. Min mor bor for eksempel stadig i Vejleby, og hun er afhængig af, at der ligger en købmand, som hun selv kan cykle til,” siger Birgitte.
Nick nikker og fortæller, at opbakningen fra lokalbefolkningen har været kollosal:
“Vi kan se, at omsætningen stiger. Særligt nu hvor sommerhusgæsterne er ved at rykke herud. Mange lægger også cykelturen forbi os, fordi de har fundet ud af, at de kan tanke maven op hos os. Og så er der alle håndværkerne, som lige skal have en kop kaffe på vejen eller en frisksmurt sandwich,” siger Nick.
Men det er ikke kun forbipasserende som stikker hovedet ind. De lokale borgere har også fundet ud af, at det er hyggeligt at mødes i butikken. Folk kommer og handler, eller slår sig ned i cafeen og sludrer. For i følge Nick fortæller mange, at der altid er så god stemning i butikken.
Og det kan blandt andet tilskrives de mange ildsjæle, som lægger mange timer i butikken, kvit og frit.
“Mange lokale borgere, typisk i 30-40 års alderen, melder sig som frivillige. Dem har vi 17-18 af i butikken, som skiftes til at tage vagter. Og så har vi en kvinde som Jonna, hun er i starten af halvfjerdserne. Hun gør rent, vasker gulve og støvsuger. Hun er et livsstykke uden lige, og elsker at lave noget i butikken.”

Der skal være vægt bagved

Bestyrelsen bag Venslev Høkeren har i det forgangne år prioriteret bestyrelsesmøderne højt.
“Vi har holdt bestyrelsesmøde hver 14. dag. Af den simple grund, at vi ikke ville risikere, at noget kom ud af kontrol, uden at vi hurtigt kunne rette op på det, eller gøre det anderledes. Ved at mødes hver 14. dag kunne vi løbende samle op på tingene,” fortæller Nick.
Han deler nu gavmildt ud af sine erfaringer til andre, som går med planer om at åbne deres egen købmand. Senest i Sønderby hvor indbyggerne også brænder for deres lokalsamfund.
“Generelt skal man være sikker på, at der er vægt bagved ordene, når folk i første omgang viser entusiasme for, at de vil være med til at åbne købmand i byen. Det har der været her i Venslev. Men jeg oplever, at der er samme form for sammenhold i Sønderby,” siger Nick.
Ligesom borgerne i Sønderby kigger Venslev over skulderen, så var dette også tilfældet i Venslev. Her gik man blandt andet på nettet for at se, hvordan andre lokalsamfund rundt om i landet havde gjort.
“Vi har lænet os op ad det, som folk har haft succes med, og som har skabt liv i landsbyen. Vi tog kopi af andres vedtægter, og fandt inspiration flere steder på Fyn, Lolland og i Jylland, hvor små samfund i flere år med succes har drevet deres egen købmand.”
Alligevel medgiver Nick, at borgerne bag Venslev Høkeren også har måtte gøre deres egne dyrtkøbte erfaringer.
“Vi skal ikke have for bredt et sortiment. Og så skulle vi have investeret i nye, mindre frysere fra starten, i stedet for at benytte de gamle frysere, som stod i lokalet, da vi overtog det.”
Eksisterer Venslev Høkeren også om fem år?
“Ja, vi er her også om fem år. Lokalbefolkningen forstår nemlig at bakke op om butikken.”

Publiceret 12 April 2017 00:00

Lokalavisen Frederikssund nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag fra Lokalavisen Frederikssund
SENESTE TV