Peter og Isabella elsker at spille teater. Foto: Mette Døllner

Peter og Isabella elsker at spille teater. Foto: Mette Døllner Mette Døllner

Skoleteater: ”Jeg kan mærke hjertet banker”

Eleverne fra fjerde og femte årgang på Slotsparkens Friskole har i flere uger knoklet med at øve replikker til velspillet og underholdende teaterforestilling om Grevinde Danners liv. Skoleleder håber det kan bliver startskuddet til en årlig tradition med skoleteater på den unge friskole, for det skaber engagement og ejerskab

Af
Mette Døllner

Det summer af spænding, mens teatersalen langsomt fyldes af 120 småsnakkende og forventningsfyldte børn på Slotsparkens Friskole i Jægerspris, og nogle af de 30 børn, der skal spille teater for deres skolekammerater, kigger ind imellem nysgerrigt og nervøst ud bag det tykke røde fløjlstæppe.

Lokalavisen var med på første række til generalprøven på teaterforestillingen ’Grevinde Danners liv’, og blev både underholdt og oplyst af fortællingen om det virkelige eventyr om den fattige Louise Rasmussen, der ender med at blive Kong Frederik den syvendes hustru til ’venstre hånd’ og får titlen som Grevinde Danner. Et persongalleri og en historie der ligger lige til højrebenet, når man nu holder skole i den gamle slotskro, der hører til Jægerspris Slot, hvor grevinden og kongen boede sammen indtil hans død i 1863.

Teatertosset

”Jeg elsker at spille teater, og jeg vil helt klart gerne være skuespiller, når jeg bliver stor”, siger en glad Isabella Ørbæk Falkensten, der spiller hovedrollen som Grevinde Danner. Isabella er da heller ikke uvant med de skrå brædder, da hun har spillet flere forestillinger i JAS (Jægerspris Amatør Scene). Den unge skuespiller er meget glad for hovedrollen, og hun er især stolt over resultatet af forestillingen, hvor der både blev grinet og klappet:

”Det er ret sejt, som det har udviklet sig, hvor vi i starten tænkte, ej det her kommer altså ikke til at virke, og nu er det bare rigtig godt. Men vi har også selv fået lov til at være med til at bestemme, og det har givet mere mening”, siger Isabella der refererer til, at manuskriptet og musikken til stykket er blevet til i et samarbejde mellem eleverne og deres lærere.

Skolen har lånt alle kostumerne af den lokale teaterforening, JAS.

Skolen har lånt alle kostumerne af den lokale teaterforening, JAS. Foto: Mette Døllner

Glemmer sig selv

Peter Sode Bach Lauritsen, der selvsikkert og charmerende spiller Kong Frederik den syvende er enig med Isabella i, at det var vigtigt at have indflydelse på stykket, fordi man bliver mere ansvarsfuld over for resultatet. Samtidig fortæller han, at det har været to hårde uger, hvor det almindelige skema har været udskiftet med skuespil og replikker fra morgen til eftermiddag, og han er lettet og glad for at generalprøven har været en succes:

”Det var sjovt, men jeg kan godt mærke, at hjertet banker”, siger Peter, der på trods af nervøsiteten allerede glæder sig til at spille forestillingen for et voksent publikum til de to forestillinger, der er planlagt. Inden han smutter ud og spiser frokost, sætter han lidt flere ord på, hvorfor det er sjovt at spille skuespil:

”Når jeg spiller Kong Frederik, så glemmer jeg mig selv lidt. Så føler jeg et øjeblik, at jeg ER Frederik.”

Skoleleder, Jens Mølsted, håber at forestillingen vil blive startskuddet til en fast tradition med skoleteater på Slotsparkens Friskole, for han mener, at teater - udover at skabe engagement og ejerskab - også gør noget ved eleverne:

”Det er spændende at være med til at prøve sig selv af, at udfordre sig selv, at overskride grænser. Det bliver alle jo stærkere af, at få en oplevelse af, at selvom man måske var nervøs, så gik det alligevel. Det får børn til at blomstre.”

Publiceret 31 March 2019 00:00

SENESTE TV

Barok i kirken

Onsdag den 3. juli lyder der velklingende barokmusik, som kan nydes i de helt rigtige omgivelser under Skibby Kirkes store hvælv, der gengiver stemningen og atmosfæren i musikken helt tæt på publikum.

Koncerten begynder klokken kl. 19.30, og du kan høre et helt nyt program med Bachs berømte Dobbeltkoncert for fløjte, barokviolin og cembalo, Vivaldis koncert "L'estro armonico” – Den harmoniske have, Couperins "Le Tic Toc Choc" – Vækkeuret, der løb løbsk! og ikke nok med det - Daquins "Le coucou" Gøgen, der ikke ville holde op med at kukke!

Programmet spilles af den italienske barokviolinist Roberto Falcone, fløjtenisten Mogens Friis og den svenske cembalist Anders Danman. Alle tre musikere er af international klasse med omfattende koncertvirksomhed både i Skandinavien og det øvrige Europa.