Det kan være svært at forestille sig Mette Mortensen i Føtex-uniformen. Og jo mere Mette selv tænkte over spørgsmålet om, hvad hun drømte om, jo sværere fik det også selv ved at se det for sig. Otte dage efter, hun fik spørgsmålet, sagde hun op. I dag lever hun af at lære andre om friluftfsliv og om at samarbejde.

Det kan være svært at forestille sig Mette Mortensen i Føtex-uniformen. Og jo mere Mette selv tænkte over spørgsmålet om, hvad hun drømte om, jo sværere fik det også selv ved at se det for sig. Otte dage efter, hun fik spørgsmålet, sagde hun op. I dag lever hun af at lære andre om friluftfsliv og om at samarbejde.

Alene i Vildmarken: Mette er midtvejslykkelig

For seks år siden boede Mette på Fyn, havde en chefstilling i Dansk Supermarked. Men så tog hun livet op til revision. I dag bor hun og kæresten i Kulhuse, lever af at kombinere trangen til frihed med lederegenskaber - og så imponerer hun uge efter uge i programmet "Alene i Vildmarken"

Af
Henrik Gregersen

Kulhuse "Der er ikke så meget facade. Når man er alene i så lang tid, kan man ikke blive ved med at spille en rolle, så dén Mette, man ser på TV, er faktisk meget autentisk."

Sådan lyder det fra Mette Mortensen.

Iklædt den karakteristiske Stetson-kasket, og med medbragt kaffe og lammeskind til at varme sig med udgør shelteret i nærheden af havnen i Kulhuse en form for genkendelige kulisse på en feruar-forårsdag, hvor fuglene synger, og disen er ved at lette.

For få uger siden ville kun de færreste - og formentlig i virkeligheden kun en hård kerne af vandreentusiaster - koble navnet og personen sammen.

Men det er anderledes nu.

I dag er hun kendt som - med dagbladet Politikens ord - "Hende der fra ’Alene i vildmarken’... der på under en uge har bygget et komplet hus, inkl. fucking mos-isolering, mens alle mændene ligger flæbende i muddersølet under utilstrækkelige teltduge. "

Og mens programmets øvrige deltagere udover, hvad man vel kan kalde en panorama-udsigt for enden af presseningerne - døjer med at undgå kulde og vand på fødderne, tager Mette varme fodbade.

Ikke skrevet i kortene

Det stod dog langt fra skrevet i kortene, at den blå spejderpige fra Fyn skulle blive kendt som Vildmarks-Mette.

I mere end et årti var rygsækken gemt af vejen, mens hun gjorde karriere hos Dansk Supermarked. Ferierne blev typisk holdt i telt eller på kanotur. Fra tid til anden tog hun dog på fysisk krævende pakkerejser. Og på en rejse til Marokko i begyndelsen af 2013 blev hun spurgt, hvad hun drømte om.

"Og jeg kunne faktisk ikke svare på det. Det satte nogle tanker i gang. Og jeg kunne ikke leve med ikke at kunne svare på det. Så jeg nåede frem til en erkendelse af, at hvis jeg skulle nå at gøre dét, jeg virkelig brændte for, så var det nu, og jeg var nødt til at gøre noget drastisk. Så otte dage efter havde jeg sagt op, uden at vide, hvad jeg skulle. Jeg skulle bare ikke være varehuschef i Føtex i Middelfart."

Mette Mortensen er blandt de tre deltagere, der i årets udgave holder længst ud i vildmarken.

Mette Mortensen er blandt de tre deltagere, der i årets udgave holder længst ud i vildmarken.

Så lige pludselig stod Mette Mortensen med, hvad hun selv beskriver som 1.000 åbne døre foran sig:

"Jeg havde ikke været på efterskole, jeg havde aldrig haft et sabbatår, og jeg havde aldrig realiseret mig selv. Men jeg har altid været glad for at være i naturen, og da jeg så så, at man kunne blive friluftsvejleder på et år, var det dén vej, jeg valgte at gå."

Siden har hun levet af og i naturen. Ikke som huleboer. Men som selvstændig friluftsvejleder.

"I perioden fra april til september går alle mine weekends stort set med at undervise, afholde kurser for virksomheder og arrangere ture - især til de skandinaviske lande. I vintermånederne har jeg HR-opgaver og -kurser, bruger tiden på administration, og sidste vinter brugte jeg tiden på at skrive en bog,"

Ikke god til at fiske

Kendskabet til, hvordan man klarer sig i det fri, var med andre ord på plads, da Mette og de syv øvrige deltagere i sensommeren 2018 blev sat af i den barske norske natur med én regel: "klar dig selv. Og klar dig så længe som muligt."

"Det betød, at da vi ankom, havde jeg min strategi på plads. Jeg ved, hvor hurtigt vejret skifter i fjeldet, og jeg ved, hvor hurtigt man mister energi. Samtidig kan man bedst udskyde behovet for at være mæt i forhold til at være varm og tør. Derfor handlede det om hurtigst muligt at få etableret et trygt og sikkert hjem." fortæller hun til Lokalavisen.

Dog fik hun en udfordring af de lidt større.

På et tidspunkt fik hun i flere dage ikke en eneste fisk i nettet. Eller på krogen. Derfor måtte hun leve af bær:

"Fiskeriet var faktisk dér, hvor jeg for alvor blev udfordret. Jeg har aldrig fiske før, og selv om jeg forsøgte at lære det i månederne op til, bliver man ikke en erfaren fisker på den tid. Så jeg havde nogle problemer med det. Vi fik at vide af produktionsholdet, at vi var velkomne til at lede efter andre steder at fiske, og efter nogle dage uden fisk, ville jeg gerne lede efter det," fortæller Mette, der én af dagene derfor begav sig op i fjeldet for at lede efter bedre fiskemuligheder:

"Jeg havde på forhånd bestemt mig for, at det ikke måtte tage mere end to timer at nå dertil. Det overholdt jeg. Så da de to timer var gået, vendte jeg om. Og på vej tilbage begyndte det at regne og hagle. Så det viste sig at være den rigtige beslutning i forhold til mine prioriteter."

Supergodt

Selv om anstrengelserne og ensomheden undervejs blev mere og mere tydelige også for Mette, ser hun i dag tilbage på opholdet i vildmarken med glæde:

"Jeg havde det supergodt, mens jeg var afsted. Det var et mål for mig, at hver eneste dag skulle have værdi. Og det havde den. Der er jo ikke nogen, der for alvor kender sin egen reaktion, før man står i situationen, men for mig var det heldigvis en understregning af, at jeg er i balance.Når man på TV ser mig blive emotionel, handler det meget om, at jeg er taknemmelig for dét, jeg har herhjemme, og for at jeg alligevel - med kæreste og et barn på to år - fik den frihed til at få oplevelsen med. Så dét, jeg har taget med mig fra turen er en endnu større bevidsthed om, hvor heldig jeg er, og at der intet er i mit liv, jeg ville lave om. Jeg er her, hvor jeg gerne vil være."

Publiceret 01 March 2019 02:30

DEBAT: Træer skal redde klimaet – i Frederikssund fælder man dem!

DEBAT Klimaudfordringen er en af vor tids største problemstillinger, og mere skov på jordkloden vil i fremtiden spille en væsentlig rolle for reduceringen af CO2.

2015, 2016, 2017 og 2018 er som de varmeste år målt nogensinde en direkte konsekvens af klimaforandringerne og kræver handling. CO2-udledningen må reduceres og CO2 trækkes ud af luften ved bevaring og nyplantning af skov, da skove er det mest effektive middel til at opsuge drivhusgasser.

FN anbefaler, at der plantes mere skov i verden for at opsamle CO2, så skov spiller en nøglerolle, hvis globale klimamål skal nås.

Herhjemme kulminerer kampagnen ”Plant et træ” med et tv-show lørdag d. 14/9 2019, hvor målet er at plante 1 million træer i Danmark.Danmark er et af de lande i Europa, som har relativt mindst skov. Med kun 14% er det af særligt stor vigtighed, at eksisterende skov i Danmark bevares, og ny skov etableres. Det forekommer derfor paradoksalt, at Frederikssund Kommune tillader fældning af skoven ved Thorstedlund for at give plads til højhusbyggeri, mens resten af Danmark og andre lande går i modsat retning.

I årevis har man i Frederikssund fældet træer med hård hånd, så der i dag er væsentlig mindre skovvækst tilbage end tidligere, uagtet at netop natur er trækplaster for tilflyttere, som man angler så meget efter.

Det er ingen kunst at ødelægge naturen og opføre betonmastodonter pga. kortsigtede økonomiske hensyn.

Det er derimod en kunst at bevare naturen for eftertiden, så jeg skal bede Byrådet se med alvor på fældning af skoven ved Thorstedlund og understrege, at den er uigenkaldelig! Et gabende grimt ar i fjordskråningen fyldt ud af betonbyggeri vil for evigt stå som en skamstøtte over beslutningstagerne i kommunen.

Lad såvel skov som dyreliv på Thorstedlund leve!