Naturbørnehaven Fasangården:

Tæt på at blive en realitet

Af
Af Birgitte Masson

Det er helt i tråd med hele grundtanken bag Naturbørnehaven Fasangården, da Helena Turunen og Karin Ylönen sætter Lokalavisen stævne under åben himmel i Nordskoven på en af årets allersidste dage.
“Vi tænkte, at vi kunne vise dig rundt her på Fasangårdens grund og tage snakken herude,” siger Helena Turunen, som tilsyneladende ikke har spor imod at blive interviewet i småregn og råkoldt vintervejr.
Helena Turunen og Karin Ylönen er initiativtagerne bag Naturbørnehaven Fasangården, som netop har afholdt stiftende generalforsamling, og efter planen åbner den 1. maj 2018.
Til den tid vil der udover børnestemmer også lyde fuglefløjt og blæse milde vinde over den idylliske plet inde i skoven, som lige nu er et godt stykke fra det scenarie. Men trods vinterkulde og nøgne træer er det planen, at man året rundt skal kunne være udenfor. Måske lige med undtagelse af hvis regnen står ned i stænger uafbrudt en hel dag.
22 børn er på nuværende tidspunkt skrevet op til naturbørnehaven og til en dagligdag med højt til loftet - på flere planer:
“Stedet er normeret til 32 børn, og det skal ikke være større, end at der kan være fokus på det enkelte barn.Her skal være plads til forskelligheder, og man skal have lov til at være speciel,” slår Helena Turunen fast.Sammen med Karin Ylönen og bestyrelsen bag har hun nogle helt klare mål med naturbørnehaven.
Robusthed er et af de begreber, som flere gange popper op i samtalen. Det uddyber Helena Turunen:
“Livet herude foregår i et tempo, som børnene kan følge med i, og naturen udgør en ramme, som børn kan forstå. Her skal de bruge deres sanser og koordineringsevner, for her er ikke et plant underlag og et firkantet rum. Her kan barnet udforske og blive udfordret.” Karin Ylönen nikker og supplerer ved at sige:
“I dag er vi så gode til at stimulere selvtilliden. At fortælle barnet hvor dygtig han eller hun er.Men selvværdet er i virkeligheden langt vigtigere. Det får man blandt andet ved at høre, at man er elsket og accepteret, som den man er. Også selvom man ikke er god til alting. Det er bl.a., når vi folder alt dette ud, at børnene får en fysisk og psykisk robusthed.”

’Er vild med naturen’

Karin Ylönen er psykomotorisk terapeut og har arbejdet med børn og familier i mange år. Hun er tilflytter og kommer oprindeligt fra Bornholm, hvor hendes børn gik i naturbørnehave:
“Jeg er vild med naturen og blev forelsket i dette sted, første gang jeg så det.Det var for halvandet år siden. Jeg husker, at jeg undrede mig over, at der ikke var liv her. Efterfølgende hørte jeg, at Frederikssund Kommune havde opsagt lejemålet hos Stiftelsen,” fortæller Karin Ylönen, som kort før jul ved den stiftende generalforsamling for Naturbørnehaven Fasangården blev udnævnt til formand for bestyrelsen. Hun fortæller, hvordan hun ved et tilfælde efterfølgende mødte Helena Turunen, som har en fortid som familieterapeut og institutionsleder. Ret hurtigt fandt de to kvinder ud af, at de begge har et stort hjerte, som banker for børns fysiske og psykiske velbefindende og generelt er meget optaget af det gode børneliv. Og det er de nu klar til at folde ud på Fasangården.
Helena Turunen vil efter alt at dømme blive naturbørnehavens frontfigur i hverdagen. Og til februar vil man tage hul på ansættelsesproceduren af det øvrige personale.
“Vi har allerede fået omkring 20 uopfordrede ansøgninger, fra nogle som godt kunne tænke sig at arbejde her,” siger Karin Ylönen og smiler.
Naturbørnehaven Fasangården holder åbent hus på Fasangården den 14. januar kl. 14-16.

Fasangården hører under Frederik den 7. Stiftelse og har i mange år dannet rammerne for det gode børneliv, seneste under Frederikssund Kommune. Foto:BM

Fasangården hører under Frederik den 7. Stiftelse og har i mange år dannet rammerne for det gode børneliv, seneste under Frederikssund Kommune. Foto:BM

Gederne på Fasangården er vant til kontakt med mennesker og elsker at blive nusset. Foto:BM

Gederne på Fasangården er vant til kontakt med mennesker og elsker at blive nusset. Foto:BM

Publiceret 30 December 2017 00:00

SENESTE TV