Udgravninger i Hornsherred:

Fund dokumenterer vigtig Danmarkshistorie

Arkæologer fra Roskilde Museum er i gang med en større udgravning ved den kommende broforbindelse over Roskilde Fjord, her er der gjort flere spændende fund

Af
Af Birgitte Masson

Arkæologer fra Roskilde Museum har lavet udgravninger i og omkring Frederikssund og i Hornsherred siden 2015 som forberedelse til anlægsarbejdet af Kronprinsesse Marys Bro. Nu er udgravningerne gået ind i sidste fase, for til maj skal ROMUS arkæologer være helt færdige, så anlægsarbejdet af tilkørselsvejene kan påbegyndes.
Siden efteråret er der blevet gravet intensivt i området Dysseholm ved Lyngerup, men det var først i sidste uge, at man gjorde et helt usædvanligt fund.
“Vi fandt et økseskaft, som kan dateres tilbage til bondestenalderen (3900-1800 f.kr.). Det er sandsynligvis lavet af asketræ, og er muligvis blevet brugt til at rydde skov i området,” fortæller ROMUS udgravningsleder Emil Struve til Lokalavisen.
“Det er meget usædvanligt at finde træ i den alder, men på grund af det vådområde den har ligget i, er økseskaftet så velbevaret.”
Emil Struve viser hen til det sted på marken, hvor økseskaftet blev fundet.
“Du kan se, hvordan der ligger en træstamme i vandet,” siger Emil Struve. Han peger på de tydelige konturer af en lang, kroget træstamme som deler vådområdet i to små søer.
“Jeg gætter på, at det er et egetræ. Stammen er blevet benyttet som gangbro til det sumpede område, hvor man lavede ofringer. Vi har fundet knoglerester, fordi man ofrede dele af dyr. Det var i et af vandhullerne, vi fandt økseskaftet.”
Emil Struve vil betegne økseskaftet som det flotteste genstandsfund i området indtil videre.
“Men det som fylder mest, er en jernalderbebyggelse fra år 0-500 e.kr. Det fortæller os blandt andet, at området har været bebygget intensivt,” siger Emil Struve. I følge ham havde arkæologerne ikke forventet at finde et så intensivt bebygget område her.
“Området er i dag meget sumpet, men dengang var det endnu mere sumpet. Men de levede heller ikke kun af landbrug men også af jagt og fiskeri.”
De mange fund underbygger den eksisterende viden om, at netop her i Hornsherred findes et vigtigt stykke Danmarkshistorie.
“Det er det spændende ved arkæologi, nemlig at man får så mange detaljer frem om livet dengang. Vi har fået et stort indblik i bondestenalderen og jernalderen. Udgravningerne har virkelig øget vores viden om dette området, som er meget velbevaret, fordi det ikke er særlig udbygget.”

Et egetræ er dukkket op under udgravningerne. Stammen er blevet benyttet som gangbro til det sumpede område, hvor man lavede ofringer. Det var i et af disse huller, man fandt et økseskaft der kan dateres tilbage til bondestenalderen (3900-1800 f.kr.). Foto: B.M.

Et egetræ er dukkket op under udgravningerne. Stammen er blevet benyttet som gangbro til det sumpede område, hvor man lavede ofringer. Det var i et af disse huller, man fandt et økseskaft der kan dateres tilbage til bondestenalderen (3900-1800 f.kr.). Foto: B.M.

Publiceret 14 March 2017 00:00

Lokalavisen Frederikssund nyhedsbrev

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få nyheder hver dag Lokalavisen Frederikssund
SENESTE TV