Peter Tygesen er administrerende direktør i Croda Denmark i Frederikssund. Han har stået i spidsen for virksomheden siden 2016.

Peter Tygesen er administrerende direktør i Croda Denmark i Frederikssund. Han har stået i spidsen for virksomheden siden 2016. Foto: Mikkel Davidsen

Lokal virksomhed er med til at redde liv i den tredje verden

Når WHO og UNICEF vaccinerer børn i den tredje verden, er der stor sandsynlighed for, at noget af indholdet i de livreddende vacciner stammer fra Frederikssund. Hos Croda Denmark er man nemlig en af verdens førende producenter af ’adjuvans’, som er et hjælpestof, der gør vacciner mere effektive.

frederikssund Få ved det.

Men der går en lige linie fra produktionslokalerne på Elsenbakken i Frederikssund til indsatsen for at redde tusindevis af menneskeliv og millioner fra at blive smittet med alvorlige sygdomme.

Derfor tæller kundelisten hos Croda Denmark blandt andet FN, WHO samt de fleste af verdens store medicinalselskaber.

Croda Denmarks produkter er efterspurgte hos vaccineproducenter over hele kloden, da Frederikssund-virksomheden har meget strenge krav til renhed i produktionen – og dermed kan levere et sterilt produkt af højere kvalitet end konkurrenterne.

” Vi producerer vores adjuvanter i et aseptisk miljø, hvilket betyder, at det er så rent, som det kan blive. Det er en dyr måde at producere på, men det giver os nogle konkurrencemæssige fordele i markedet. Vores produkter koster lidt mere end mange andres, men de er også tilsvarende renere.”

Ordene kommer fra Peter Tygesen, der er administrerende direktør i Croda Denmark.

Virksomheden blev kort før nytår solgt til den store engelske koncern, Croda International. Derfor er navnet Brenntag, der stammer fra det tidligere moderselskab fra Tyskland, nu erstattet af Croda.

En rar fornemmelse at kunne gøre en forskel

Efter ejerskiftet har de nye engelske ejere bedt Peter Tygesen om at fortsætte som frontfigur for virksomheden. Som født og opvokset i Jylland har Tygesen en indbygget beskedenhed og siger det ikke selv, men det er svært at se tilliden fra den engelske kæmpekoncern som andet end et stort skulderklap til ham og den øvrige ledelse i Frederikssund.

Direkte adspurgt om, hvordan det føles at producere noget, der er med til at redde menneskeliv, siger Tygesen:

”Det er da en rar fornemmelse at kunne gøre en forskel. Det tror jeg, at de fleste af vores medarbejdere også vil sige. Jeg tror på, at det betyder noget positivt for vores drive og arbejdsglæde, at der er et højere formål med det, vi går og laver. Når jeg tager rundt i verden og møder kunder og leverandører, kan jeg jo se med egne øjne, hvor stort behovet er for vores produkter. Særligt i den tredje verden behøves man ikke at rejse meget rundt for at få øje på de mange mennesker, der kan få gavn af de vacciner, vi leverer adjuvanter til.”

Croda Denmarks kerneprodukter er adjuvanterne Alhydrogel og Adjuphos, som er de mest anvendte, aluminiumsbaserede adjuvanter i verden. Det er dem, der giver virksomheden smør på brødet.

En stor del af adjuvanterne sendes til vaccineproducenter i Indien, Sydamerika, USA og Kina. Herfra sælges de færdige vacciner til f.eks. WHO, der via UNICEF vaccinerer børn i den tredje verden, eller til FN’s vaccinationsprogram, GAVI, der har til formål at fremme den globale sundhed.

Til kamp mod kræft, HIV og malaria

Hvis man ud over smør på brødet også ”vil have fløde til kaffen”, som Peter Tygesen formulerer det, skal der hele tiden fokuseres på udvikling af specifikke adjuvanter til nye vacciner.

”Vi skal konstant følge med udviklingen, og derfor er vi aktivt involveret i forskellige projekter rundt om i verden. Vi ved, at de ”nemme” og mest almindelige vacciner allerede er udviklet og på markedet, men der er et kæmpe potentiale for at udvikle andre typer vacciner, f.eks. mod HIV1 og kræft,” siger Peter Tygesen.

I øjeblikket er Croda Denmark involveret i en række forskningsprojekter om udvikling af nye, revolutionerede vacciner.

Et tæt partnerskab med en forskergruppe på universitet i Rotterdam i Holland har til formål at fremavle en bedre og mere træfsikker influenzavaccine end dem, der er tilgængelige i dag. Et projekt hos en stor medicinalkoncern i USA gør store fremskridt i udviklingen af en vaccine mod HIV, der ifølge Peter Tygesen kan være på markedet allerede i 2020.

Desuden spiller virksomhedens adjuvanter en stor rolle i udviklingen af en effektiv og bivirkningsfri vaccine mod malaria, der i 2016 ramte 226 millioner mennesker og forårsagede 450.000 dødsfald verden over. Sidst, men ikke mindst, er Croda Denmark involveret i flere globale projekter, der forsøger at udvikle virksomme vacciner mod kræft.

Går en spændende fremtid i møde

Årene forude tegner lyse for Croda Denmark. Kerneforretningen går godt, og potentialet i nogle af de vacciner, de er med til at udvikle, er enormt.

”For det første er det vigtigt for os som virksomhed at bidrage til udviklingen af nye vaccinetyper, der vil kunne hjælpe rigtig mange børn og voksne på globalt plan. Vi vil være med til at gøre en forskel, hvis vi kan. For det andet er der selvfølgelig også et massivt, forretningsmæssigt potentiale i det for os. Hvis vi f.eks. kan levere en specialudviklet adjuvans til en ny, effektiv kræftvaccine, vil betydningen af det være meget stor. Både for de mennesker vaccinen hjælper og for os som virksomhed,” siger Peter Thygesen og fortsætter:

”Jeg tror på, at vi i fremtiden skal vi kunne udvikle skræddersyede adjuvanter, der passer perfekt til og forstærker lige præcis den vaccine, den skal bruges i. Det stiller nogle nye krav til os, og dem skal vi være klar til at opfylde. Kigger man bredt på medicinalindustrien, er vaccinebranchen faktisk den del, der er i kraftigst vækst målt i procent. Det er med andre ord et kæmpe marked, der kun bliver større,” lyder de positive toner fra direktøren.

FAKTA

Hvad er

en adjuvant?

Ordet adjuvant kommer fra det græske adjuvare, som betyder at hjælpe. Og det er netop, hvad adjuvanterne gør. Når bestemte stoffer i bestemte mængder er til stede, gør det vaccinerne mere effektive og forstærker virkningen. Særligt de aluminiumsbaserede adjuvanter, som blandt andet indeholder forskellige metalsalte, er ”the golden standard” i vaccinebranchen. Det er primært dem, Croda Denmark er k

endt for at producere i Frederikssund.

Publiceret 28 February 2019 12:02

DEBAT: Træer skal redde klimaet – i Frederikssund fælder man dem!

DEBAT Klimaudfordringen er en af vor tids største problemstillinger, og mere skov på jordkloden vil i fremtiden spille en væsentlig rolle for reduceringen af CO2.

2015, 2016, 2017 og 2018 er som de varmeste år målt nogensinde en direkte konsekvens af klimaforandringerne og kræver handling. CO2-udledningen må reduceres og CO2 trækkes ud af luften ved bevaring og nyplantning af skov, da skove er det mest effektive middel til at opsuge drivhusgasser.

FN anbefaler, at der plantes mere skov i verden for at opsamle CO2, så skov spiller en nøglerolle, hvis globale klimamål skal nås.

Herhjemme kulminerer kampagnen ”Plant et træ” med et tv-show lørdag d. 14/9 2019, hvor målet er at plante 1 million træer i Danmark.Danmark er et af de lande i Europa, som har relativt mindst skov. Med kun 14% er det af særligt stor vigtighed, at eksisterende skov i Danmark bevares, og ny skov etableres. Det forekommer derfor paradoksalt, at Frederikssund Kommune tillader fældning af skoven ved Thorstedlund for at give plads til højhusbyggeri, mens resten af Danmark og andre lande går i modsat retning.

I årevis har man i Frederikssund fældet træer med hård hånd, så der i dag er væsentlig mindre skovvækst tilbage end tidligere, uagtet at netop natur er trækplaster for tilflyttere, som man angler så meget efter.

Det er ingen kunst at ødelægge naturen og opføre betonmastodonter pga. kortsigtede økonomiske hensyn.

Det er derimod en kunst at bevare naturen for eftertiden, så jeg skal bede Byrådet se med alvor på fældning af skoven ved Thorstedlund og understrege, at den er uigenkaldelig! Et gabende grimt ar i fjordskråningen fyldt ud af betonbyggeri vil for evigt stå som en skamstøtte over beslutningstagerne i kommunen.

Lad såvel skov som dyreliv på Thorstedlund leve!