Sanne er mor til fem, skolelærer og entreprenør med stort E:

“Jeg kan ikke gå halvt ind i noget som helst”

Mellem Slangerup og Frederikssund ligger Lille Haspeholm, hvor Sanne Klonaris driver Sannes Kaffe - blandt meget andet

Af
Af Birgitte Masson

Da Sanne Klonaris for nogle uger siden stod i sit landkøkken på gården Lille Haspeholm ved Sundbylille i færd med at tilberede 14 forskellige retter til 130 mennesker, løb det hende pludseligt koldt ned ad ryggen:
“Jeg hører 24/7, mens jeg står og laver mad, da de i radioen siger: 'Hvad laver man på en helt almindelig torsdag? Man tager til Sannes Kaffe i Frederikssund'. Jeg fik et chok. Jeg måtte skynde mig at gå ind på billetto.dk og skrive udsolgt. Jeg skulle jo ikke risikere, at der kom folk væltende, som vi ikke havde plads til.”
Sanne smiler, mens hun taler om aftenen, hvor hun havde inviteret til intimkoncert med Pernille Rosendahl i en lade bag gården. Billetterne blev revet væk, og aftenen var en gedigen succes.
“Min mand kan godt blive lidt træt af alle mine projekter, derfor trækker jeg på mine sønner, så det bliver så skånsomt for ham som muligt.” Sanne holder en kort pause i ordstrømmen.Hun har fået øje på sønnen Frederik på knap 14, der smækker stuehusdøren efter sig. Hun vinker til ham fra kontoret, hvor vi sidder. Han smiler og vinker tilbage.
“Frederik får lommepenge for at holde pillefyret i gang, det er hans ansvar,” siger hun og tager tråden op igen:
“Koncerten blev holdt i foderladen, som vi var nødt til at rydde og flytte over i gulerodsladen.Det gjorde alting lidt mere besværligt for Martin og hans medarbejdere.”
Sanne smiler, når snakken falder på ægtefællen Martin. Hun skynder sig at tilføje, at der er rigtig mange ting, som de er gode til at arbejde sammen om. Men intimkoncerterne var en af Sannes ideer, og noget hun godt kunne tænke sig at fortsætte med.
For hun har fået så meget blod på tanden, at hendes drøm er at arrangere fire koncerter om året. Og den drøm kom hun et lille skridt nærmere, da de sidste klapsalver var forstummet, og Frk. Rosendahl var trådt ned af scenen.
“Om aftenen efter koncerten sagde Martin anerkendende, at han jo godt kunne se, at arrangementet havde været en kæmpe succes.”
Og sådan er det med mange af de ting, Sanne kaster sig over. For den 44-årige mor til fem, skolelærer og entreprenør kan slet ikke holde sig i ro. Til gengæld er det tydeligt for enhver, at gør hun noget, så gør hun det helhjertet.
Som da hun for 11 år siden flyttede ind hos Martin på Lille Haspeholm.
“I starten hjalp jeg til i foderbutikken. Så begyndte vi at lave åbent hus arrangementer to gange om året med hoppeborg for børnene og gratis pølser og brød. Vi holder stadig åbent hus. Nu kommer der ca. 1500 gæster i løbet af sådan en dag, hvor familie og venner også stiller op for at give en hånd med.”

Altid været iværksætter

Sannes Kaffe startede i et hjørne af foderbutikken. I dag fylder hun den ene endevæg ikke bare med kaffe men med brugskunst og olier, pestoer og andre delikatesser fra Italien. Produkter, som Sanne også benytter i de retter der bliver serveret til intimkoncerterne. Sanne fortæller, at det også er vigtigt for hende, at lokale producenter er repræsenteret dels i butikken men også til hendes arrangementer.
“Planen er, at vi skal ombygge den ene staldlænge til en lejlighed på førstesalen og butik og cafe i stueplan.”
For i dag kommer kunderne ikke bare langvejs fra, når der skal købes foder til de firbenede, eller være intimkoncerter i laden, hvor Hush er næste musiknavn på plakaten.
Sannes Kaffe er efterhånden så eftertragtet, at hun nu ikke bare langer de velduftende kaffebønner over disken i butikken, hun tager også rundt i landet til festivaler og med sin tuc tuc til begivenheder som bryllupper og receptioner.
“Vi har altid serveret god kaffe for kunderne i foderbutikken, det har jeg altid gået meget op i. Da jeg i 2013 var på besøg hos min søster i Randers, kom vi forbi en butik der forhandlede den bæredygtige luksuskaffe fra Farm Mountain. Jeg gik hjem og læste alt om det. Og selvom distributørerne i første omgang var lidt betænkelige ved, at jeg skulle sælge kaffen i en foderforretning, fik jeg alligevel lov.I dag er jeg den største forhandler af Farm Mountain Coffee.”
Sanne fortæller, at der nok altid har ligget en iværksætter i hende. Selv bruger hun med glimt i øjet udtrykket 'det er nok en diagnose,' om sig selv.
“Det ligger i generne. Jeg har en sindsyg dygtig storesøster, og mine forældre var også iværksættere - på deres måde. Min mor gjorde rent på skolen i Svallerup, og min far var pedel, og så arrangerede de diskotek for byens unge, eller lavede interessegrupper, hvor man kunne mødes om forskellige ting.”
Har du et godt råd til andre med en iværksætter i maven?
“Har man en ide, skal man prøve den af samtidig med, at man har energi til at have et fast arbejde ved siden af. For har du ikke energi til at beholde dit faste arbejde, så har du heller ikke energi til at være selvstændig på den lange bane. Du kan også bedre tænke nye ideer, hvis ikke det er på bekostning af økonomien og dine børns ve og vel.”

Publiceret 23 December 2017 00:00

SENESTE TV