Psykolog bag meditationskursus:

Hjælper til balance i livet uden stress

Psykolog Lea Juhl Linnet benytter meditation og mindfulness til at skabe balance i sit liv. Nu inviterer hun alle til at være med

Af
Af Birgitte Masson

Privat praktiserende psykolog i Frederikssund Lea Juhl Linnet sidder dagligt overfor klienter, unge som gamle, med ondt i sjæl og krop.
Som 42-årig blev hun selv ramt af stress. Hun var havnet i hamsterhjulet med unger, arbejde, atletik-weekender, hundetræning og et lækkert sommerhus på Fanø, som hun aldrig kom over og malede.
Lea Linnets stresstilstand slap først for alvor sit tag i hende, da hun begyndte at meditere.
Nu vil hun vise andre, end dem der nødvendigvis lige kommer i hendes konsultation, hvad meditation kan gøre. Derfor tilbyder hun gratis og uforpligtende 8-10 sessioners meditation af en times varighed i løbet af efteråret.
“Det er en kæmpe chance, synes jeg. For selvom mange har viljen til at ville meditere, så sker der ofte det, at man ikke får det gjort, og det er frustrerende. Nogle får måske tilmeldt sig det forkerte kursus, som viser sig ikke lige passede til ens temperament. Måske tager de lige fem minutter på en app, og så fiser det ud i sandet.”
Lea Linnet tager en tår af kaffen foran hende, inden hun fortsætter:
“Derfor, hvis ikke Muhammed vil komme til bjerget, så må bjerget komme til Muhammed.” Hun smiler.
Lea Linnet mener, at vi de seneste ti år har gennemgået den mest tavse revolution nogen sinde, og at vi er gået fra at være et velfærdssamfund til en konkurrence-stat.
“Da jeg selv fik stress, startede det med, at jeg gik og var trist. I stedet for at vågne op og mærke livet, så vågnede jeg til en to-do liste. Jeg var løbet skævt i livet.”
Lea Linnet startede i det små med at dyrke yoga, afslapning og senere meditation. Langsomt oplevede hun en fysisk og psykisk ro. Men for seks år siden opdagede hun en gamle meditationsform, som hun i dag praktiserer, og som gav hende et helt nyt liv.

Vi bliver syge

I klinikken på Ny Østergade 5A hjælper hun rigtig mange, der kæmper med stress, angst og despression.
“Selvom det handler om psyken, så påvirker det i høj grad også kroppen, ja hele ens liv. Se bare på Obama fra før han blev præsident - og efter. Han har stadig en fantastisk udstråling, men det er tydeligt at se, hvor meget det påvirker ens fysik at være under konstant pres,” siger Lea Linnet.
Hun fortæller, at strukturen i samfundet og kravene vi dagligt møder gør, at vi bliver syge.
“Hver anden dansker har på daglig basis noget at slås med. Så vi er altså nødt til at gøre noget aktivt, for at skabe modvægt til det enorme pres vi udsættes for hele tiden.”
Lea Linnet forklarer, at kompensationsstrategier som meditation og mindfulness ikke vælter frem uden grund.
“Jeg havde det første barn i stressbehandling for fem år siden. Barnet gik i 0. klasse. Det er så vildt, at børn har brug for en rolig tilstand, men de er også blevet en del af konkurrencestaten.”
Lea Linnet nævner også de unge, som kommer i hendes klinik. Kompetente unge mennesker, 12-tals piger som synes, at de har nogle frygtelige kroppe, fordi de møder retoucherede billeder overalt på de sociale medier. Eller fordi de er vokset op i et hjem med overdreven fokus på det ydre.
“Vores livsstil har enorme konsekvenser for os, som aldrig er set tidligere.”
Lea Linnet fortæller, at vi derfor har brug for nogle mestringsstrategier som modvægt til dette hektiske liv, hvor vi er under konstant pres.
Og det er her, meditation kommer ind i billedet.
“Det slog mig, at hvis jeg nu lavede et forløb med forskellige meditationsmetoder hver gang, hvor jeg præsenterede hele palletten, så kunne folk se, hvad der passede til dem. Og sidder man sammen med andre, får man mere ud af det. Jeg plejer at sige, at vi skal nasse på hinandens energi.”
Lea Linnet uddyber og forklarer, at når man sidder i en gruppe, så reagerer ens krop på andre omkring en.

Passede aldrig ind

51-årige Lea Linnet kommer oprindeligt fra Vestjylland. I flere år boede familien i Esbjerg, men da det sidste barn flyttede hjemmefra, gav det mulighed for, at hun kunne rykke teltpælene op.
“Jeg trængte til noget andet. Det var som om, jeg aldrig kom til at passe ind i Esbjerg.”
Tilfældet ville, at Linnet endte med at slå sig ned i Jægerspris. Og for halvandet år siden åbnede hun klinikken i Fr.sund, efter at hun havde fået et af de eftertragtede ydernumre.
“Da der var gået en uge, tænkte jeg - hvad er det, som er så fedt ved at arbejde her? - Jeg gik rundt med et stort smil, og var så glad. “
Linnet kom frem til, at det er graden af åbenhed hos hendes klienter i Frederikssund, der adskiller sig fra dem der konsulterede hende i Esbjerg.
“Folk kan kaste sig ned i stolen, og sige højt: 'Altså, jeg har jogget i spinaten.' Den går ikke i Vestjylland. Der skal man bruge tre gange på meget, meget forsigtig at nærme sig muligheden for, at personen faktisk er kommet til at begå en fejl. Der skal vi skal være mere inddiskrete, for at få det frem hos folk som nager dem. I Frederikssund er det så befriende, for åbenheden hos folk gør, at man kan gå ind og arbejde med tingene med det samme.
” Linnet holder en kort tænkepause, inden hun understreger:
“Det har været en enorm glæde for mig at komme hertil.”
Der er meditation tirsdage kl. 19 i Ny Østergade 5A,1 sal. Tilmelding er ikke nødvendigt men kom i god tid.

Publiceret 20 September 2017 00:00

SENESTE TV