Vikingespil er andet og mere end udklædte mennesker på en scene. Det er også minder om hygge, der bliver skabt.

Vikingespil er andet og mere end udklædte mennesker på en scene. Det er også minder om hygge, der bliver skabt.

Godkendt premiere-weekend i vikingeland

Stykket Uffe Vermundssøn får ros, og publikumstallet er også godkendt, selv om søndagens gæster lod vente på sig

Af
Henrik Gregersen

frederikssund På de sociale medier er der masser af ros at lune sig ved - hvis det trods sommervejret skulle være nødvendigt - for de mere end 500 frivillige, der det seneste halve år har lagt timer, dage og ugers arbejde i at få alt til at spille ved premieren på årets lokale vikinge-højdepunkt: Vikingespillet på Kalvøen.

De seneste mange år er vikingemarkedet vokset år for år. Blandt årets gæster var otte-årige Jakob, der kigger på, mens Hrnrik Grunnet gør et halssmykke færdigt og derpå giver ham det på.

De seneste mange år er vikingemarkedet vokset år for år. Blandt årets gæster var otte-årige Jakob, der kigger på, mens Hrnrik Grunnet gør et halssmykke færdigt og derpå giver ham det på.

Som det efterhånden er blevet en traditon, var tilskuertallet på premiereaftenen til at overskue med 600 tilskuere. Lørdag lød tallet på 800. Og søndag rundede man de 1.000 tilskuere.æ

Og så er man ligesom tilbage på sporet fra fra rekordåret 2018.

Også vikingemarkedet, der afvikles i forbindelse med premiereweekenden var velbesøgt.

I 39 år har Kaj fra Gerlev været med i vikingespillet. Dog kun to gange på scenen. De resterende år har han i stedet hjulpet til med store og små praktiske opgaver i værkstedet i Gimle. Og når aftenens forestilling er forbi, går turen hjemad ved nattetide på den elektriske scooter.

I 39 år har Kaj fra Gerlev været med i vikingespillet. Dog kun to gange på scenen. De resterende år har han i stedet hjulpet til med store og små praktiske opgaver i værkstedet i Gimle. Og når aftenens forestilling er forbi, går turen hjemad ved nattetide på den elektriske scooter. "Det nyder jeg. Jeg får mange gode oplevelser med. Her forleden, da der var optræk til skybrud, spredte skyerne sig lige pludselig og månen kiggede frem. Og så kom der en kæmpestor ugle flyvende."

I hvert fald fredag og lørdag, mens det kneb noget mere med tilskuertilstrømningen i løbet af søndagen, hvor markedet tilsyneladende konkurrerede med strande og parker om danskernes gunst.

"Lørdag var her sort af mennesker, men det er noget mere afdæmpet i dag. Det kan også vise sig, at gæsterne bare kommer senere i år end normalt, fordi søndagsforestillingen er rykket fra klokken 16 til 20," lød det fra den mangeårige viking Henrik Grunnet søndag eftermiddag.

Frem til 14. juli

Stykket Uffe Vrrmundssøn er skrevet af Anne-Marie Jørgensen og Ole Zester og instrueret af Bo Skødebjerg

Den saksiske dronning og hendes nærmest uovervindelige søn truer den danske kong Vermunds rige efter mange år med fred.

Alene kostumerne og entreen på scenen betyder, at man sjældent er i tvivl om fra start, hvem der er de gode og onde i spillet.

Alene kostumerne og entreen på scenen betyder, at man sjældent er i tvivl om fra start, hvem der er de gode og onde i spillet.

Vermund er syg og ved at blive gammel. Hans eneste søn Uffe bliver opfattet som ansvarsløs, især af sin far, men Vermund beslutter alligevel at give Uffe en chance for at vise sit værd på en rejse til saksernes land.

Sammen med sine kampklare barndomsvenner, tre handlekraftige vølver og en noget uheldig tyv, kommer Uffe ud for voldsomme oplevelser, inden han kan vende hjem og tage kampen op mod sakserne.

En rask fægtekamp er aldrig af vejen. Heller ikke i år. Dog kan man jo også gribe til andre midler som

En rask fægtekamp er aldrig af vejen. Heller ikke i år. Dog kan man jo også gribe til andre midler som "blot" at knække nakken på en fjende.

Stykket er bygget på sagnet om Uffe hin Spage, hvor den blinde kong Vermunds sløve søn ved Ejderens bred og med god hjælp fra det magiske sværd Skræp bekæmper den saksiske prins og hans kæmpe.

Forestillingen løber frem til 14. juli.

Publiceret 24 June 2019 10:53

DEBAT: Træer skal redde klimaet – i Frederikssund fælder man dem!

DEBAT Klimaudfordringen er en af vor tids største problemstillinger, og mere skov på jordkloden vil i fremtiden spille en væsentlig rolle for reduceringen af CO2.

2015, 2016, 2017 og 2018 er som de varmeste år målt nogensinde en direkte konsekvens af klimaforandringerne og kræver handling. CO2-udledningen må reduceres og CO2 trækkes ud af luften ved bevaring og nyplantning af skov, da skove er det mest effektive middel til at opsuge drivhusgasser.

FN anbefaler, at der plantes mere skov i verden for at opsamle CO2, så skov spiller en nøglerolle, hvis globale klimamål skal nås.

Herhjemme kulminerer kampagnen ”Plant et træ” med et tv-show lørdag d. 14/9 2019, hvor målet er at plante 1 million træer i Danmark.Danmark er et af de lande i Europa, som har relativt mindst skov. Med kun 14% er det af særligt stor vigtighed, at eksisterende skov i Danmark bevares, og ny skov etableres. Det forekommer derfor paradoksalt, at Frederikssund Kommune tillader fældning af skoven ved Thorstedlund for at give plads til højhusbyggeri, mens resten af Danmark og andre lande går i modsat retning.

I årevis har man i Frederikssund fældet træer med hård hånd, så der i dag er væsentlig mindre skovvækst tilbage end tidligere, uagtet at netop natur er trækplaster for tilflyttere, som man angler så meget efter.

Det er ingen kunst at ødelægge naturen og opføre betonmastodonter pga. kortsigtede økonomiske hensyn.

Det er derimod en kunst at bevare naturen for eftertiden, så jeg skal bede Byrådet se med alvor på fældning af skoven ved Thorstedlund og understrege, at den er uigenkaldelig! Et gabende grimt ar i fjordskråningen fyldt ud af betonbyggeri vil for evigt stå som en skamstøtte over beslutningstagerne i kommunen.

Lad såvel skov som dyreliv på Thorstedlund leve!