Vikingespil er andet og mere end udklædte mennesker på en scene. Det er også minder om hygge, der bliver skabt.

Vikingespil er andet og mere end udklædte mennesker på en scene. Det er også minder om hygge, der bliver skabt.

Godkendt premiere-weekend i vikingeland

Stykket Uffe Vermundssøn får ros, og publikumstallet er også godkendt, selv om søndagens gæster lod vente på sig

Af
Henrik Gregersen

frederikssund På de sociale medier er der masser af ros at lune sig ved - hvis det trods sommervejret skulle være nødvendigt - for de mere end 500 frivillige, der det seneste halve år har lagt timer, dage og ugers arbejde i at få alt til at spille ved premieren på årets lokale vikinge-højdepunkt: Vikingespillet på Kalvøen.

De seneste mange år er vikingemarkedet vokset år for år. Blandt årets gæster var otte-årige Jakob, der kigger på, mens Hrnrik Grunnet gør et halssmykke færdigt og derpå giver ham det på.

De seneste mange år er vikingemarkedet vokset år for år. Blandt årets gæster var otte-årige Jakob, der kigger på, mens Hrnrik Grunnet gør et halssmykke færdigt og derpå giver ham det på.

Som det efterhånden er blevet en traditon, var tilskuertallet på premiereaftenen til at overskue med 600 tilskuere. Lørdag lød tallet på 800. Og søndag rundede man de 1.000 tilskuere.æ

Og så er man ligesom tilbage på sporet fra fra rekordåret 2018.

Også vikingemarkedet, der afvikles i forbindelse med premiereweekenden var velbesøgt.

I 39 år har Kaj fra Gerlev været med i vikingespillet. Dog kun to gange på scenen. De resterende år har han i stedet hjulpet til med store og små praktiske opgaver i værkstedet i Gimle. Og når aftenens forestilling er forbi, går turen hjemad ved nattetide på den elektriske scooter.

I 39 år har Kaj fra Gerlev været med i vikingespillet. Dog kun to gange på scenen. De resterende år har han i stedet hjulpet til med store og små praktiske opgaver i værkstedet i Gimle. Og når aftenens forestilling er forbi, går turen hjemad ved nattetide på den elektriske scooter. "Det nyder jeg. Jeg får mange gode oplevelser med. Her forleden, da der var optræk til skybrud, spredte skyerne sig lige pludselig og månen kiggede frem. Og så kom der en kæmpestor ugle flyvende."

I hvert fald fredag og lørdag, mens det kneb noget mere med tilskuertilstrømningen i løbet af søndagen, hvor markedet tilsyneladende konkurrerede med strande og parker om danskernes gunst.

"Lørdag var her sort af mennesker, men det er noget mere afdæmpet i dag. Det kan også vise sig, at gæsterne bare kommer senere i år end normalt, fordi søndagsforestillingen er rykket fra klokken 16 til 20," lød det fra den mangeårige viking Henrik Grunnet søndag eftermiddag.

Frem til 14. juli

Stykket Uffe Vrrmundssøn er skrevet af Anne-Marie Jørgensen og Ole Zester og instrueret af Bo Skødebjerg

Den saksiske dronning og hendes nærmest uovervindelige søn truer den danske kong Vermunds rige efter mange år med fred.

Alene kostumerne og entreen på scenen betyder, at man sjældent er i tvivl om fra start, hvem der er de gode og onde i spillet.

Alene kostumerne og entreen på scenen betyder, at man sjældent er i tvivl om fra start, hvem der er de gode og onde i spillet.

Vermund er syg og ved at blive gammel. Hans eneste søn Uffe bliver opfattet som ansvarsløs, især af sin far, men Vermund beslutter alligevel at give Uffe en chance for at vise sit værd på en rejse til saksernes land.

Sammen med sine kampklare barndomsvenner, tre handlekraftige vølver og en noget uheldig tyv, kommer Uffe ud for voldsomme oplevelser, inden han kan vende hjem og tage kampen op mod sakserne.

En rask fægtekamp er aldrig af vejen. Heller ikke i år. Dog kan man jo også gribe til andre midler som

En rask fægtekamp er aldrig af vejen. Heller ikke i år. Dog kan man jo også gribe til andre midler som "blot" at knække nakken på en fjende.

Stykket er bygget på sagnet om Uffe hin Spage, hvor den blinde kong Vermunds sløve søn ved Ejderens bred og med god hjælp fra det magiske sværd Skræp bekæmper den saksiske prins og hans kæmpe.

Forestillingen løber frem til 14. juli.

Publiceret 24 June 2019 10:53

SENESTE TV

DEBAT: 3.d – verdens sødeste studenter

Da vores datter for nogle uger siden sprang ud som student fra Frederikssund Gymnasium, var glæden stor, men den blev hurtigt iblandet bekymring, når talen faldt på den traditionsrige vogntur med besøg i hjemmene.

Det skortede nemlig ikke på advarsler, bitre erfaringer og rædselshistorier fra nær og fjern om studenterklasser, der med druk, svineri og tøjlesløs adfærd havde hærget de små hjem, mens hændervridende forældre sagesløse så til, og utallige var derfor opfordringerne til at afvikle seancen med de vilde horder i haven og ikke under nogen omstændigheder indenfor.

Således bevæbnet med gruopvækkende øjenvidneberetninger grublede vi i nogle dage over, hvordan vi skulle gribe studenterbesøget an.

Til slut valgte vi at tage imod de nybagte studenter på præcis samme måde som alle vore andre gæster, - inden døre og uden at flytte indbo og løsøre!

Og lad det være skrevet med flammeskrift! Alle dystre spådomme og bange anelser blev gjort til skamme, for studenternes besøg var en oplevelse for livet, vi med glæde tænker tilbage på.

Smilende, fornuftige og velopdragne unge indfandt sig i god ro og orden på vores matrikel, hvorefter der blev hygget og sludret.

Alle gav høfligt hånd, både da de kom og gik, og der blev takket for maden og invitationen til at gæste vores hjem! Vi var imponerede!

3.d, - I er skønne unge mennesker, som gør jeres familier ære!

Da vi ikke kan rose jer personligt for en forbilledlig opførsel, håber vi, vores budskab når jer på denne måde. 1000 tak for jeres besøg og måde at være på!

Vi er stolte af jer og medgiver jer alle vore bedste anbefalinger!Vær altid velkomne hos os en anden gang og lykke til i livet fremover, - jer skal det nok gå godt.

DEBAT: Et fælles ansvar

Et klimafokus uden historisk fortilfælde har i den grad sat dagsordenen for en stor del af debatten ved de nu overståede valg.

Ja ja nok har spørgsmålet om indvandring stjålet det største rampelys, trods mere fokus på tonen end indholdet, men det med klimaet er jo også bare lidt mere uhåndgribeligt, lidt mindre aktuelt lige nu og så kræver det unægteligt lidt mere samarbejde fra cirka 7 milliarder andre mennesker.

Til gengæld behøver vi her ikke kun bede andre om at finde en løsning, vi får selv lov at være en del af den. For du og jeg har akkurat ligeså stort et ansvar overfor de 7 milliarder, som de hver især har overfor os.

Så med krydserne sat og fingrene krydset er det måske på tide, at overveje hvad vi selv kan gøre de næste 4 år, inden vi igen får mulighed for stemme en ny flok noble klimariddere til en plads ved den runde jord. Jeg kunne f.eks. tage mig sammen og slukke motoren, når jeg for 8. gang på en uge holder 10 min. i tomgang, og venter på at Kronprins Frederiks Bro går ned.

Og når nu bilen er slukket og dermed også den dejlige aircondition, kunne jeg jo bruge de 10 min på at bevæge mig ud i den friske luft, og bede de 30 biler der holder foran mig om at gøre det samme.

Med lidt held når jeg også at gribe et par McDonald’s-poser og en enkelt grænsehandlet dåsecola på vejen, som jeg pænt kan levere tilbage til de billister, der uheldigvis har tabt dem. Det er jo synd, hvis den gode klimasamvittighed de lige har opnået ved at stemme miljøvenligt, skal ødelægges af den slags uheld...

Det efterlader blot håbet om at både nutidens og fremtidens beslutningstagere, i disse for hvort klima så svære tider, erkender nødvendigheden af en ukuelig politisk stålsathed, og måske på 100-års dagen for all-time mesteren i denne disciplin Winston Churchills hyldest til RAF, med rette tillader sig at kopiere og omskrive hans bevingede ord til en konklusion på en samlet verdens klimaindsats.

“Aldrig har så mange haft så mange at takke for så meget”