Nu etableres der flydende cykelsti ved blandt andet Møllekrogen ved Skibby. Pressefoto

Nu etableres der flydende cykelsti ved blandt andet Møllekrogen ved Skibby. Pressefoto

Nationalparken etablerer flydende cykelsti

Nu kan man tage cyklen med i kano mellem Gershøj og Møllekrogen

Nationalpark Skjoldungernes Land har fået en bevilling på 110.000 kroner fra Friluftsrådet. Midlerne skal gå til at etablere ’en flydende cykelsti’ i den nordlige del af nationalparken.

Den flydende cykelsti består af seks kanoer med fastmonteret slæb til cykler. Hver kano skal kunne fragte to cykler. Det er Roskilde Produktionsskole, der bygger kanoernes cykel-anhæng, og det er en unik løsning, som skal tegnes fra bunden.

Kanoerne bygges, så cykelanhænget ligger på siden af kanoerne og giver stabilitet som en katamaran, hvilket gør det svært at kæntre.

Meningen er, at man ikke sejler længere ud end 50 meter fra kysten, sådan at det er muligt at bjærge sig selv og cyklen, hvis man alligevel skulle kæntre.

Genvej fra Gershøj til Møllekrogen

Tre af kanoerne skal ligge i Gershøj og tre skal ligge i Møllekrogen. Idéen er, at man gratis skal kunne låne en kano det ene sted og sejle til det andet for at fortsætte sin cykeltur efter et smut ud på Roskilde Fjord.

Turen mellem de to kanopladser er tilmed en stor genvej, fordi den landfaste sti slår et stort sving ind i landet på netop den strækning.

Kanoerne vil være aflåst med møntlås og monteret med GPS, så de ikke forsvinder. Alligevel bygger initiativet på tillid til brugerne, som nemt og gratis får mulighed for at låne en kano fra de to ubemandede kanopladser.

Med initiativet håber nationalparken, at flere vil få mulighed for at opleve fjorden fra vandsiden.

Mange samarbejdspartnere

Frederikssund Kommune og Lejre Kommune er partnere i projektet. Begge kommuner bidrager med hver 10.000 kroner til realiseringen af den flydende cykelsti, og vil efterfølgende også yde økonomisk bidrag til driften.

Samtidig har nationalparken været i dialog med flere frivillige omkring de to kanopladser. I Møllekrogen har frivillige fra Selsø Møllekrog Bådelaug ligeledes tilbudt en plads til kanoerne, samt efterfølgende at holde øje med pladsen, og i Gershøj har Gershøj Kro tilbudt, at kanoerne kan ligge på kroens areal ved byens lille badestrand.

I nationalparken glæder man sig over de mange samarbejdspartnere. Det fortæller Mikkel Eeg, som arbejder med udviklingen af friluftsliv i nationalparken og som står for projektet.

”Det her er et sjovt projekt, som kun er muligt, fordi kommunerne og de lokale gerne vil være med. Vi håber, at mange vil få glæde af kanoerne,” siger Mikkel Eeg.

Nationalparken arbejder nu på at få de sidste tilladelser på plads og forventningen er, at kanoerne vil være klar til brug næste sommer.

Pressemeddelse

Publiceret 23 June 2019 00:00

SENESTE TV

DEBAT: 3.d – verdens sødeste studenter

Da vores datter for nogle uger siden sprang ud som student fra Frederikssund Gymnasium, var glæden stor, men den blev hurtigt iblandet bekymring, når talen faldt på den traditionsrige vogntur med besøg i hjemmene.

Det skortede nemlig ikke på advarsler, bitre erfaringer og rædselshistorier fra nær og fjern om studenterklasser, der med druk, svineri og tøjlesløs adfærd havde hærget de små hjem, mens hændervridende forældre sagesløse så til, og utallige var derfor opfordringerne til at afvikle seancen med de vilde horder i haven og ikke under nogen omstændigheder indenfor.

Således bevæbnet med gruopvækkende øjenvidneberetninger grublede vi i nogle dage over, hvordan vi skulle gribe studenterbesøget an.

Til slut valgte vi at tage imod de nybagte studenter på præcis samme måde som alle vore andre gæster, - inden døre og uden at flytte indbo og løsøre!

Og lad det være skrevet med flammeskrift! Alle dystre spådomme og bange anelser blev gjort til skamme, for studenternes besøg var en oplevelse for livet, vi med glæde tænker tilbage på.

Smilende, fornuftige og velopdragne unge indfandt sig i god ro og orden på vores matrikel, hvorefter der blev hygget og sludret.

Alle gav høfligt hånd, både da de kom og gik, og der blev takket for maden og invitationen til at gæste vores hjem! Vi var imponerede!

3.d, - I er skønne unge mennesker, som gør jeres familier ære!

Da vi ikke kan rose jer personligt for en forbilledlig opførsel, håber vi, vores budskab når jer på denne måde. 1000 tak for jeres besøg og måde at være på!

Vi er stolte af jer og medgiver jer alle vore bedste anbefalinger!Vær altid velkomne hos os en anden gang og lykke til i livet fremover, - jer skal det nok gå godt.

DEBAT: Et fælles ansvar

Et klimafokus uden historisk fortilfælde har i den grad sat dagsordenen for en stor del af debatten ved de nu overståede valg.

Ja ja nok har spørgsmålet om indvandring stjålet det største rampelys, trods mere fokus på tonen end indholdet, men det med klimaet er jo også bare lidt mere uhåndgribeligt, lidt mindre aktuelt lige nu og så kræver det unægteligt lidt mere samarbejde fra cirka 7 milliarder andre mennesker.

Til gengæld behøver vi her ikke kun bede andre om at finde en løsning, vi får selv lov at være en del af den. For du og jeg har akkurat ligeså stort et ansvar overfor de 7 milliarder, som de hver især har overfor os.

Så med krydserne sat og fingrene krydset er det måske på tide, at overveje hvad vi selv kan gøre de næste 4 år, inden vi igen får mulighed for stemme en ny flok noble klimariddere til en plads ved den runde jord. Jeg kunne f.eks. tage mig sammen og slukke motoren, når jeg for 8. gang på en uge holder 10 min. i tomgang, og venter på at Kronprins Frederiks Bro går ned.

Og når nu bilen er slukket og dermed også den dejlige aircondition, kunne jeg jo bruge de 10 min på at bevæge mig ud i den friske luft, og bede de 30 biler der holder foran mig om at gøre det samme.

Med lidt held når jeg også at gribe et par McDonald’s-poser og en enkelt grænsehandlet dåsecola på vejen, som jeg pænt kan levere tilbage til de billister, der uheldigvis har tabt dem. Det er jo synd, hvis den gode klimasamvittighed de lige har opnået ved at stemme miljøvenligt, skal ødelægges af den slags uheld...

Det efterlader blot håbet om at både nutidens og fremtidens beslutningstagere, i disse for hvort klima så svære tider, erkender nødvendigheden af en ukuelig politisk stålsathed, og måske på 100-års dagen for all-time mesteren i denne disciplin Winston Churchills hyldest til RAF, med rette tillader sig at kopiere og omskrive hans bevingede ord til en konklusion på en samlet verdens klimaindsats.

“Aldrig har så mange haft så mange at takke for så meget”