Laura håber, at hendes afklippede hår kan hjælpe en kræftramt. Foto: BM

Laura håber, at hendes afklippede hår kan hjælpe en kræftramt. Foto: BM

Laura giver sit hår til kræftramte

16-årige Laura fra Slangerup lader sit hår vokse, så hun kan donere det til kræftramte

Af
Birgitte Masson

SLANGERUP Laura på 16 år har altid fået ros for sit flotte hår. Det er ikke bare tykt og glat, der er også et helt særligt spil i hårets farve, som er naturlig. Derfor har det ikke været spor svært for Laura at lade det vokse, selvom den primære årsag til det er, at hun de sidste to år har haft et stort ønske om at ville donere sit hår til kræftramte.

Så da hun for kort tid siden var ude at køre sammen med sin far, og i radioen hørte om en frisør som donerede hår til kræftramte, udbrød Laura: 'Det er det,´ jeg gerne vil.'

32 centimeter blev der klippet af Lauras lange hår, som før gik helt ned til talgen. Privatfoto

32 centimeter blev der klippet af Lauras lange hår, som før gik helt ned til talgen. Privatfoto

"De sidste tre år har jeg kun fået klippet spidserne. Jeg har altid haft langt, tykt hår, og mit hår vokser hurtigt," siger Laura og fortæller, at frisøren forleden derfor kunne klippe 32 centimeter af hendes lange hår. Dermed gik hendes store ønske i opfyldelse:

"Kræft er en forfærdelig sygdom, så hvis jeg kan hjælpe en lille pige der har mistet sit hår på grund af kræft, er det virkelig godt."

Træffer sine egne beslutninger

Laura ser glad ud. Hendes hår har stadig lidt længde. Men det meste af det ligger nu på bordet foran hende i to bundter holdt sammen af elastikker. Resterne af hendes lange hår, skal nu gives til Kræftens Bekæmpelse.

"Mange har efterfølgende sagt: 'Hvad har du gjort af dit hår?.' Forleden da jeg skulle til eksamen i mundtlig dansk, sagde min lærer det samme, og så hørte censor også historien om, hvad jeg havde gjort," fortæller Laura og smiler.

At hun gik op og scorede et 10-tal trods ordblindhed, skyldes nu alligvel ikke hendes store hjerte der brænder for at hjælpe andre. Derimod er hun ifølge sin far Michael en rigtig slider. For udover at ride og passe sine to heste, har hun to jobs og passer samtidig skolen, hvor hun efter sommerferien tager 10. klasse EUX business på Knord i Frederikssund.

"Laura er kendt for at træffe sine egne beslutninger," siger Michael. Man kunne tilføje, - og når hun sætter sig noget for, gennemfører hun det.

"Jeg håber, at andre kan blive inspireret til at gøre det samme," siger Laura håbefuldt og tilføjer:

"Jeg skal gro det, så langt det kan igen, så jeg kan gøre det samme en gang til."

Publiceret 22 June 2019 00:00

SENESTE TV

DEBAT: 3.d – verdens sødeste studenter

Da vores datter for nogle uger siden sprang ud som student fra Frederikssund Gymnasium, var glæden stor, men den blev hurtigt iblandet bekymring, når talen faldt på den traditionsrige vogntur med besøg i hjemmene.

Det skortede nemlig ikke på advarsler, bitre erfaringer og rædselshistorier fra nær og fjern om studenterklasser, der med druk, svineri og tøjlesløs adfærd havde hærget de små hjem, mens hændervridende forældre sagesløse så til, og utallige var derfor opfordringerne til at afvikle seancen med de vilde horder i haven og ikke under nogen omstændigheder indenfor.

Således bevæbnet med gruopvækkende øjenvidneberetninger grublede vi i nogle dage over, hvordan vi skulle gribe studenterbesøget an.

Til slut valgte vi at tage imod de nybagte studenter på præcis samme måde som alle vore andre gæster, - inden døre og uden at flytte indbo og løsøre!

Og lad det være skrevet med flammeskrift! Alle dystre spådomme og bange anelser blev gjort til skamme, for studenternes besøg var en oplevelse for livet, vi med glæde tænker tilbage på.

Smilende, fornuftige og velopdragne unge indfandt sig i god ro og orden på vores matrikel, hvorefter der blev hygget og sludret.

Alle gav høfligt hånd, både da de kom og gik, og der blev takket for maden og invitationen til at gæste vores hjem! Vi var imponerede!

3.d, - I er skønne unge mennesker, som gør jeres familier ære!

Da vi ikke kan rose jer personligt for en forbilledlig opførsel, håber vi, vores budskab når jer på denne måde. 1000 tak for jeres besøg og måde at være på!

Vi er stolte af jer og medgiver jer alle vore bedste anbefalinger!Vær altid velkomne hos os en anden gang og lykke til i livet fremover, - jer skal det nok gå godt.

DEBAT: Et fælles ansvar

Et klimafokus uden historisk fortilfælde har i den grad sat dagsordenen for en stor del af debatten ved de nu overståede valg.

Ja ja nok har spørgsmålet om indvandring stjålet det største rampelys, trods mere fokus på tonen end indholdet, men det med klimaet er jo også bare lidt mere uhåndgribeligt, lidt mindre aktuelt lige nu og så kræver det unægteligt lidt mere samarbejde fra cirka 7 milliarder andre mennesker.

Til gengæld behøver vi her ikke kun bede andre om at finde en løsning, vi får selv lov at være en del af den. For du og jeg har akkurat ligeså stort et ansvar overfor de 7 milliarder, som de hver især har overfor os.

Så med krydserne sat og fingrene krydset er det måske på tide, at overveje hvad vi selv kan gøre de næste 4 år, inden vi igen får mulighed for stemme en ny flok noble klimariddere til en plads ved den runde jord. Jeg kunne f.eks. tage mig sammen og slukke motoren, når jeg for 8. gang på en uge holder 10 min. i tomgang, og venter på at Kronprins Frederiks Bro går ned.

Og når nu bilen er slukket og dermed også den dejlige aircondition, kunne jeg jo bruge de 10 min på at bevæge mig ud i den friske luft, og bede de 30 biler der holder foran mig om at gøre det samme.

Med lidt held når jeg også at gribe et par McDonald’s-poser og en enkelt grænsehandlet dåsecola på vejen, som jeg pænt kan levere tilbage til de billister, der uheldigvis har tabt dem. Det er jo synd, hvis den gode klimasamvittighed de lige har opnået ved at stemme miljøvenligt, skal ødelægges af den slags uheld...

Det efterlader blot håbet om at både nutidens og fremtidens beslutningstagere, i disse for hvort klima så svære tider, erkender nødvendigheden af en ukuelig politisk stålsathed, og måske på 100-års dagen for all-time mesteren i denne disciplin Winston Churchills hyldest til RAF, med rette tillader sig at kopiere og omskrive hans bevingede ord til en konklusion på en samlet verdens klimaindsats.

“Aldrig har så mange haft så mange at takke for så meget”