På søndag fejres Sankt Hans aften på Kalvøen i Frederikssund. Arkivfoto

På søndag fejres Sankt Hans aften på Kalvøen i Frederikssund. Arkivfoto

Kom til Sankt Hans på Kalvøen

FREDERIKSSUND Vikingespillet, Frederikssund Kommune og Frederikssund Roklub har i samarbejde endnu en gang sørget for rammerne omkring Sankt Hans bålet på Kaløven.

Kl. 17:30 tænder roklubben et børnebål på stranden med mulighed for bagning af snobrød og m.m. Roklubben sørger for masser af snobrød dej. Kl. 18:00 åbner roklubben sine salgsboder ved klubbens hus. Kl. 20:00 starter Vikingespillet og klokken ca. 22.15 går Vikingerne i fakkeltog til det store bål ved fjordkanten og tænder det.

Umiddelbart derefter holder borgmester John Schmidt Andersen sin midsommertale, og efter borgmesterens tale er der lurblæs og fællessang.

Hold øje med roklubbens hjemmeside www.frederikssundroklub.dk og på facebook under Frederikssund Roklub eller Vikingespillets hjemmeside www.vikingespil.dk eller vikingespillets facebook side.

Hvorfor brænder vi Sankt Hans bål?

Egentlig er det en oldgammel skik med at skille sig af med de ugudelige hekse der er kombineret med et kristent islæt med Sankt Hans's fødselsdag den 24. juni

Højtiden sankthans har navn efter Johannes Døberen, hvis fødsel fandt sted seks måneder før Jesu fødsel (se Luk 1,13-26) og er sat til den 24. juni. Datoen kaldes derfor sankthansdag (Skt. Hans' dag). I nordisk tradition afholdes højtider aftenen før dagen, så sankthansaften fejres den 23. juni, ligesom juleaften fejres dagen før juledag.

Dagen fejres også i andre nordeuropæiske lande, som Englang, Irland, Tyskland, Polen, Rusland og Frankrig, men mest i Norden og de baltiske lande, hvor den karakteristiske, lyse, nordiske nat giver de optimale betingelser.

Bålet eller ilden opfattes fra gammel tid som ondt-afværgende. Man troede, at hekse var særligt aktive på magiske helligaftener som denne, og at ingredienser samlet denne aften til deres trolddomsaktiviteter var særligt effektive.

Ilden skulle skræmme heksene og forhindre dem i at holde rast. I dag er der mere tale om en social skik, hvor man kan mødes og fejrer årets længste og lyseste dag.

Publiceret 19 June 2019 12:52

SENESTE TV

DEBAT: 3.d – verdens sødeste studenter

Da vores datter for nogle uger siden sprang ud som student fra Frederikssund Gymnasium, var glæden stor, men den blev hurtigt iblandet bekymring, når talen faldt på den traditionsrige vogntur med besøg i hjemmene.

Det skortede nemlig ikke på advarsler, bitre erfaringer og rædselshistorier fra nær og fjern om studenterklasser, der med druk, svineri og tøjlesløs adfærd havde hærget de små hjem, mens hændervridende forældre sagesløse så til, og utallige var derfor opfordringerne til at afvikle seancen med de vilde horder i haven og ikke under nogen omstændigheder indenfor.

Således bevæbnet med gruopvækkende øjenvidneberetninger grublede vi i nogle dage over, hvordan vi skulle gribe studenterbesøget an.

Til slut valgte vi at tage imod de nybagte studenter på præcis samme måde som alle vore andre gæster, - inden døre og uden at flytte indbo og løsøre!

Og lad det være skrevet med flammeskrift! Alle dystre spådomme og bange anelser blev gjort til skamme, for studenternes besøg var en oplevelse for livet, vi med glæde tænker tilbage på.

Smilende, fornuftige og velopdragne unge indfandt sig i god ro og orden på vores matrikel, hvorefter der blev hygget og sludret.

Alle gav høfligt hånd, både da de kom og gik, og der blev takket for maden og invitationen til at gæste vores hjem! Vi var imponerede!

3.d, - I er skønne unge mennesker, som gør jeres familier ære!

Da vi ikke kan rose jer personligt for en forbilledlig opførsel, håber vi, vores budskab når jer på denne måde. 1000 tak for jeres besøg og måde at være på!

Vi er stolte af jer og medgiver jer alle vore bedste anbefalinger!Vær altid velkomne hos os en anden gang og lykke til i livet fremover, - jer skal det nok gå godt.

DEBAT: Et fælles ansvar

Et klimafokus uden historisk fortilfælde har i den grad sat dagsordenen for en stor del af debatten ved de nu overståede valg.

Ja ja nok har spørgsmålet om indvandring stjålet det største rampelys, trods mere fokus på tonen end indholdet, men det med klimaet er jo også bare lidt mere uhåndgribeligt, lidt mindre aktuelt lige nu og så kræver det unægteligt lidt mere samarbejde fra cirka 7 milliarder andre mennesker.

Til gengæld behøver vi her ikke kun bede andre om at finde en løsning, vi får selv lov at være en del af den. For du og jeg har akkurat ligeså stort et ansvar overfor de 7 milliarder, som de hver især har overfor os.

Så med krydserne sat og fingrene krydset er det måske på tide, at overveje hvad vi selv kan gøre de næste 4 år, inden vi igen får mulighed for stemme en ny flok noble klimariddere til en plads ved den runde jord. Jeg kunne f.eks. tage mig sammen og slukke motoren, når jeg for 8. gang på en uge holder 10 min. i tomgang, og venter på at Kronprins Frederiks Bro går ned.

Og når nu bilen er slukket og dermed også den dejlige aircondition, kunne jeg jo bruge de 10 min på at bevæge mig ud i den friske luft, og bede de 30 biler der holder foran mig om at gøre det samme.

Med lidt held når jeg også at gribe et par McDonald’s-poser og en enkelt grænsehandlet dåsecola på vejen, som jeg pænt kan levere tilbage til de billister, der uheldigvis har tabt dem. Det er jo synd, hvis den gode klimasamvittighed de lige har opnået ved at stemme miljøvenligt, skal ødelægges af den slags uheld...

Det efterlader blot håbet om at både nutidens og fremtidens beslutningstagere, i disse for hvort klima så svære tider, erkender nødvendigheden af en ukuelig politisk stålsathed, og måske på 100-års dagen for all-time mesteren i denne disciplin Winston Churchills hyldest til RAF, med rette tillader sig at kopiere og omskrive hans bevingede ord til en konklusion på en samlet verdens klimaindsats.

“Aldrig har så mange haft så mange at takke for så meget”