Formand for Frederikssund Vikingespil, Camilla Dupont, glæder sig til årets forestilling. Foto: Tommy Henningsen

Formand for Frederikssund Vikingespil, Camilla Dupont, glæder sig til årets forestilling. Foto: Tommy Henningsen

Frederikssund Vikingespil 2019:”Det bliver en rigtig flot forestilling”

Formand for Vikingespillet, Camilla Dupont, har store forventninger til årets vikingespil, der - ifølge hende - har det hele – både drama, humor og flotte billeder

Af
Af Mette Døllner

FREDERIKSSUND Fra den 21. juni til den 14. juli vil ild, røg og lyden af sværdenes klinger igen lyde på Kalvøen, hvor Frederikssund Vikingespil åbner dørene for 68. gang. Siden 1952 har flere hundrede frivillige sat Frederikssund på Danmarkskortet, når de hver sommer under åben himmel skaber spændende og sjove oplevelser for et publikum, der de senere år har sat rekorder:

”Vi har haft to rigtig gode år, så vi håber at kunne gentage noget, der ligner sidste år, hvor vi havde over 17.000 gæster. Det kunne vi jo godt tænke os igen, siger en forventningsfuld Camilla Dupont, der kan berette om et pænt forsalg på et par tusinde billetter - et niveau der svarer til sidste år.

Sagnet om Uffe Vermundssøn

Årets forestilling bygger på det gamle sagn om den ansvarsløse Uffe Vermundssøn, der får en ekstra chance for at vise sit værd, når han sammen med sine kampklare barndomsvenner skal forsvare sin fars, Kong Vermunds, rige fra de hensynsløse saksere. Stykket er skrevet af det erfarne forfatterpar, Anne-Marie Jørgensen og Ole Zester, der selv er vikinger og tidligere har været den flittige forfatterduo bag forestillingerne i 2013 og 2015.

Så er det igen tid til drabelige kampe på Kalvøen. Foto: Henrik Schwarz

Så er det igen tid til drabelige kampe på Kalvøen. Foto: Henrik Schwarz

Dette års instruktør, Bo Skødebjerg, er uddannet skuespiller og en erfaren instruktør fra blandt andet Eventyrteatret, hvor han de sidste syv år har instrueret flere store forestillinger med mange børn og unge på scenen. Den erfaring kommer ham til gode, når han denne sommer skal holde styr på ensemblet på den gamle friluftsscene:

”I år tror jeg næsten, at vi slår rekord, for vi har cirka 180 mennesker på scenen, hvor omkring 60 er rollehavende. Lige nu er der virkelig, virkelig travlt, og man har følelsen af, at der burde være 14 dage til premieren og ikke kun den lille uge, der er tilbage. Det er et kæmpe arbejde”, siger Camilla Dupont, der selv som formand dagligt bruger tid på Vikingespillet året rundt.

Camilla Dupont har altid været en del af Vikingespillet, siden hun blev født på en premieredag for 46 år siden. Og hun er ikke i tvivl om, hvad det er, der i så mange år får så mange mennesker til at lægge så meget frivilligt arbejde i én årlig teaterforestilling:

”Det første vikingerne næsten altid siger, det er fællesskabet, og det er noget hele familien kan være sammen om - uanset alder. Og så er der plads til alle. Så selvom man ikke har en skuespiller i maven, så skal der ikke så meget til, før man er en del af det store fællesskab. Der er en forståelse af, at vi faktisk er lige vigtige alle sammen. Vi kan ikke undvære spisestederne eller ølboden eller vores kontrollanter. Vi kan ikke køre, hvis alle delene i hjulet ikke spinder.”

Udover selve vikingespillet vil der igen i år også være et stort sommermarked i åbningsweekenden, hvor næsten 70 telte vil byde på alt fra mjød til hjemmestrikkede uldsokker. På Valhal Torv vil man i år kunne finde en ny souvenirbutik, og et nyt madkoncept vil se dagens lys.

Publiceret 19 June 2019 11:57

SENESTE TV

DEBAT: 3.d – verdens sødeste studenter

Da vores datter for nogle uger siden sprang ud som student fra Frederikssund Gymnasium, var glæden stor, men den blev hurtigt iblandet bekymring, når talen faldt på den traditionsrige vogntur med besøg i hjemmene.

Det skortede nemlig ikke på advarsler, bitre erfaringer og rædselshistorier fra nær og fjern om studenterklasser, der med druk, svineri og tøjlesløs adfærd havde hærget de små hjem, mens hændervridende forældre sagesløse så til, og utallige var derfor opfordringerne til at afvikle seancen med de vilde horder i haven og ikke under nogen omstændigheder indenfor.

Således bevæbnet med gruopvækkende øjenvidneberetninger grublede vi i nogle dage over, hvordan vi skulle gribe studenterbesøget an.

Til slut valgte vi at tage imod de nybagte studenter på præcis samme måde som alle vore andre gæster, - inden døre og uden at flytte indbo og løsøre!

Og lad det være skrevet med flammeskrift! Alle dystre spådomme og bange anelser blev gjort til skamme, for studenternes besøg var en oplevelse for livet, vi med glæde tænker tilbage på.

Smilende, fornuftige og velopdragne unge indfandt sig i god ro og orden på vores matrikel, hvorefter der blev hygget og sludret.

Alle gav høfligt hånd, både da de kom og gik, og der blev takket for maden og invitationen til at gæste vores hjem! Vi var imponerede!

3.d, - I er skønne unge mennesker, som gør jeres familier ære!

Da vi ikke kan rose jer personligt for en forbilledlig opførsel, håber vi, vores budskab når jer på denne måde. 1000 tak for jeres besøg og måde at være på!

Vi er stolte af jer og medgiver jer alle vore bedste anbefalinger!Vær altid velkomne hos os en anden gang og lykke til i livet fremover, - jer skal det nok gå godt.

DEBAT: Et fælles ansvar

Et klimafokus uden historisk fortilfælde har i den grad sat dagsordenen for en stor del af debatten ved de nu overståede valg.

Ja ja nok har spørgsmålet om indvandring stjålet det største rampelys, trods mere fokus på tonen end indholdet, men det med klimaet er jo også bare lidt mere uhåndgribeligt, lidt mindre aktuelt lige nu og så kræver det unægteligt lidt mere samarbejde fra cirka 7 milliarder andre mennesker.

Til gengæld behøver vi her ikke kun bede andre om at finde en løsning, vi får selv lov at være en del af den. For du og jeg har akkurat ligeså stort et ansvar overfor de 7 milliarder, som de hver især har overfor os.

Så med krydserne sat og fingrene krydset er det måske på tide, at overveje hvad vi selv kan gøre de næste 4 år, inden vi igen får mulighed for stemme en ny flok noble klimariddere til en plads ved den runde jord. Jeg kunne f.eks. tage mig sammen og slukke motoren, når jeg for 8. gang på en uge holder 10 min. i tomgang, og venter på at Kronprins Frederiks Bro går ned.

Og når nu bilen er slukket og dermed også den dejlige aircondition, kunne jeg jo bruge de 10 min på at bevæge mig ud i den friske luft, og bede de 30 biler der holder foran mig om at gøre det samme.

Med lidt held når jeg også at gribe et par McDonald’s-poser og en enkelt grænsehandlet dåsecola på vejen, som jeg pænt kan levere tilbage til de billister, der uheldigvis har tabt dem. Det er jo synd, hvis den gode klimasamvittighed de lige har opnået ved at stemme miljøvenligt, skal ødelægges af den slags uheld...

Det efterlader blot håbet om at både nutidens og fremtidens beslutningstagere, i disse for hvort klima så svære tider, erkender nødvendigheden af en ukuelig politisk stålsathed, og måske på 100-års dagen for all-time mesteren i denne disciplin Winston Churchills hyldest til RAF, med rette tillader sig at kopiere og omskrive hans bevingede ord til en konklusion på en samlet verdens klimaindsats.

“Aldrig har så mange haft så mange at takke for så meget”