Noah og Villads fra Vedbæk var også til Øko-dag på Svanholm. Foto: BM

Noah og Villads fra Vedbæk var også til Øko-dag på Svanholm. Foto: BM

Svanholms øko-køer blev lukket på græs: "Det er ligesom når vi får sommerferie"

Humøret var højt hos de to- og firbenede, da Svanholms øko-køer søndag blev lukket ud på forårsgræs

Af
Birgitte Masson

SKIBBY Begejstringen var stor hos de flere tusinde gæster, som søndag havde taget turen til Svanholm, for at opleve kollektivets malkekøer blive lukket ud på forårsgræs, efter at have lunet sig i stalden hele vinteren.

Foto: BM

Foto: BM

De mange besøgende var især børnefamilier fra København, som havde valgt at tilbringe søndagen på landet.

Villads på 7 år og storebror Noah på 11 år bor normalt i Vedbæk. I weeekenden var de imidlertid i farfars sommerhus ved Isefjorden, og havde sammen med deres forældre valgt at tage til Øko-dag på Svanholm ikke langt derfra.

Foto: BM

Foto: BM

"Det er sjovt at være her, vi skal se køerne danse," fortalte Noah forventningsfuldt.

Og præcis på slaget 12 skete det, alle havde ventet på. Anført af en mand i løb kom de 85 malkekøer dundrende, til tilråb og hujen fra nogle af de begejstrede børn, som så til bag hegnet.

Men køerne var imidlertid hurtigt løbet forbi menneskemængden, som stod på begge sider af hegnet, så personalet fra kostalden på Svanholm sørgede for, at køerne gav et ekstranummer. De blev nemlig gennet tilbage, og det vakte begejstring, og for de mindste tilskueres vedkommende måske også et lille sug i maven over, at komme så tæt på de store dyr. Kort efter løb køerne dog videre ud på det åbne græsareal, hvor de gav sig til at græsse.

Foto: BM

Foto: BM

Dansen var slut, og de mange gæster slendrede i roligt tempo tilbage til godset, hvor der var nok at tage sig til udendøre i den varme forårssol. Bandet Panserhjerte spillede, der var boder med pølser og frisklavet cafe latte og pizzarestauranten Bæst, var rykket på landet og sørgede for frisklavede kvalitetspizzaer. Efter nogle timer var det hele slut. Byboerne havde fået det de kom efter - og lidt til.

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Foto: BM

Publiceret 15 April 2019 12:40

SENESTE TV

DEBAT: Skolepolitikken er i vejen for vores børn, folkeskole og Vinge

Fra 6. klasse skal eleverne på Ådalens Skole danne nye klasser, da de samtidig skal vælge linier med et særligt fokus.

De nuværende fire 5. klasser på skolen er overfyldte med med 25 til 27 elever pr. klasse, da de siden skolestarten er vokset med ca. en elev pr. klasse hvert år.

Derfor er det oplagt, at man efter sommerferien fordeler eleverne i fem klasser i stedet fire. Derved ville klasserne ligge tæt op af gennemsnittet for både Frederikssund Kommune og Danmark i øvrigt, og der ville være plads til nye elever, som flytter ind i Ådalens Skoles skoledistrikt, som jo dækker både byggeriet ved den gamle Oppe Sundby Skole og ikke mindst Vinge.

Men nej, byrådets uddannelsesudvalg har sagt ”nej” til at forsøge at finde pengene en ekstra klasse, efter at over 100 forældre på årgangen støttede en henvendelse til udvalget, der forklarede behovet for fem klasser efter sommerferien.

Skolen må godt lave fem klasser, men den får kun økonomi til fire.

Konsekvensen af, at vi ikke prioriterer folkeskolen, rammer flere steder.

Det går naturligvis hårdt ud over eleverne, som allerede nu lider under de store klasser, der proppes ind lokaler, der ikke bygget til 27 elever, mens lærerkontakten og mulighederne for at levere den diffentierede undervisning, som eleverne har krav på, bliver minimal.

Men vi er også nødt til at erkende, at skolepolitikken står i vejen for, at skolen kan tiltrække de lærere som den pt. mangler.

Det er ganske enkelt ikke gode arbejdsvilkår for en lærer at skulle undervise en overfyldt klasse med 27 elever.

Og så rammer det naturligvis også kommunens smertensbarn - Vinge.

Man må spørge sig selv hvor attraktivt det er at flytte til Vinge, hvis sønnike skal klemmes ind i distriksskolen som elev nr. 28 eller 29?