Stort fremmøde til vikingemarked på Kalvøen

Der blev redet, skudt med bue og pil, fægtet og hygget på bopladsen under lørdagens Familiedag på Kalvøen

Intet vikingemarked uden en brav fægtekamp.

Sådan er det i hvert fald i Frederikssund, hvor aktører fra det lokale vikingespil af uransaglige årsager geråder i håndgemæng igen og igen. Til stor underhodlnign for tilskuerne, der igen i år var troppet talstærkt op på familiedagen.

"Vi kan se, at især børnene er meget optaget af det. Det er de voksne også, men hvis man ser på børnene, er tydeligt, at det er spændende for dem," konstaterer Nikki Jeffries, pr-kvinde for Frederikssund Vikingespil.

Der var dog også andet at at se på - eller prøve - for de besøgende på Kalvøen.

Dagen bød således blandt andet på buesskydning, vikingelege og rideture for børnene foruden en række boder, der solgte alt fra vikingeinspireret mad til hjelme fra stande på bopladsen:

"For os er det en god dag. Ikke bare fordi vi får skabt noget liv og noget opmærksomhed. Men også fordi dagen bliver til i et godt samarbejde mellem os, der går op i det mere show-betonede, og så folkene omkring bopladsen, der går mere op i de lidt mere museumsagtige, historisk korrekte forhold. Det er godt for alle, at vi kan gå sammen om sådan en dag," siger Nikki Jeffries

Publiceret 15 April 2019 11:19

SENESTE TV

DEBAT: Skolepolitikken er i vejen for vores børn, folkeskole og Vinge

Fra 6. klasse skal eleverne på Ådalens Skole danne nye klasser, da de samtidig skal vælge linier med et særligt fokus.

De nuværende fire 5. klasser på skolen er overfyldte med med 25 til 27 elever pr. klasse, da de siden skolestarten er vokset med ca. en elev pr. klasse hvert år.

Derfor er det oplagt, at man efter sommerferien fordeler eleverne i fem klasser i stedet fire. Derved ville klasserne ligge tæt op af gennemsnittet for både Frederikssund Kommune og Danmark i øvrigt, og der ville være plads til nye elever, som flytter ind i Ådalens Skoles skoledistrikt, som jo dækker både byggeriet ved den gamle Oppe Sundby Skole og ikke mindst Vinge.

Men nej, byrådets uddannelsesudvalg har sagt ”nej” til at forsøge at finde pengene en ekstra klasse, efter at over 100 forældre på årgangen støttede en henvendelse til udvalget, der forklarede behovet for fem klasser efter sommerferien.

Skolen må godt lave fem klasser, men den får kun økonomi til fire.

Konsekvensen af, at vi ikke prioriterer folkeskolen, rammer flere steder.

Det går naturligvis hårdt ud over eleverne, som allerede nu lider under de store klasser, der proppes ind lokaler, der ikke bygget til 27 elever, mens lærerkontakten og mulighederne for at levere den diffentierede undervisning, som eleverne har krav på, bliver minimal.

Men vi er også nødt til at erkende, at skolepolitikken står i vejen for, at skolen kan tiltrække de lærere som den pt. mangler.

Det er ganske enkelt ikke gode arbejdsvilkår for en lærer at skulle undervise en overfyldt klasse med 27 elever.

Og så rammer det naturligvis også kommunens smertensbarn - Vinge.

Man må spørge sig selv hvor attraktivt det er at flytte til Vinge, hvis sønnike skal klemmes ind i distriksskolen som elev nr. 28 eller 29?