Foto: Produktionsskolen Skibby

Foto: Produktionsskolen Skibby

Ser dagens lys: Kæmpe lysvæg på vej til Skibby Bymidte

Det er blandt andet elever fra Produktionsskolen i Skibby, som står bag en kæmpe lysvæg, der fremover vil pryde i Bymidten, og samtidig gøre folk klogere på Nationalpark Skjoldungernes Land

Af
Birgitte Masson

SKIBBY Et samarbejde mellem Nationalpark Skjoldungernes Land og Produktionsskolen i Skibby er netop ved at se dagens lys.

En kæmpe lysvæg, der måler cirka to meter i højden og seks meter i længden, er lige nu ved at tage form mellem hænderne på elever fra Produktionsskolen. De er nemlig i fuld sving med at få lysvæggen færdig, og snart bliver den installeret i Skibby Bymidte, nærmere bestemt ved dagligvareforretningen Netto.

Foto: Produktionsskolen Skibby

Foto: Produktionsskolen Skibby

Lysvæggen, som illustrerer skov og vand, er tænkt som et opmærksomhedspunkt, hvor man samtidig kan blive klogere på Nationalpark Skjoldungernes Land. Det fortæller Maria Poulsgaard, der er udlært møbelsnedker- og designer og som i dag underviser på Produktionsskolen i Skibby:

"Hele bygge- og anlægsholdet er med til at lave lysvæggen. Jeg holdt det første møde i januar sammen med Bjarne Nielsen fra Skibby Aktive og en repræsentant fra nationalparken. Her talte vi om, hvordan vi kunne bidrage til denne lysvæg, der skal virke som blikfang i form af en port med information om nationalparken. På den måde kan borgerne blive klogere på nationalparken, som jo starter lige udenfor Skibby ved Møllekrogen."

Foto: Produktionsskolen Skibby

Foto: Produktionsskolen Skibby

Maria Poulsgaard regner med, at projektet står færdigt om to uger. Det er realiseret dels gennem nationalparkens midler og lokale virksomhedsdrivende.

Foto: Produktionsskolen Skibby

Foto: Produktionsskolen Skibby

"Det har været dejligt at se, hvordan eleverne på forskellige måder har bidraget til projektet, og er gået op i det med liv og sjæl," siger Poulsgaard, som selv har bidraget med model, skitser og tegninger til lysinstallationen.

Tirsdag var anlægsarbejdet til lysvæggen i Skibby Bymidte i fuld gang. Foto: Produktionsskolen Skibby

btr

Publiceret 19 March 2019 11:02

DEBAT: Træer skal redde klimaet – i Frederikssund fælder man dem!

DEBAT Klimaudfordringen er en af vor tids største problemstillinger, og mere skov på jordkloden vil i fremtiden spille en væsentlig rolle for reduceringen af CO2.

2015, 2016, 2017 og 2018 er som de varmeste år målt nogensinde en direkte konsekvens af klimaforandringerne og kræver handling. CO2-udledningen må reduceres og CO2 trækkes ud af luften ved bevaring og nyplantning af skov, da skove er det mest effektive middel til at opsuge drivhusgasser.

FN anbefaler, at der plantes mere skov i verden for at opsamle CO2, så skov spiller en nøglerolle, hvis globale klimamål skal nås.

Herhjemme kulminerer kampagnen ”Plant et træ” med et tv-show lørdag d. 14/9 2019, hvor målet er at plante 1 million træer i Danmark.Danmark er et af de lande i Europa, som har relativt mindst skov. Med kun 14% er det af særligt stor vigtighed, at eksisterende skov i Danmark bevares, og ny skov etableres. Det forekommer derfor paradoksalt, at Frederikssund Kommune tillader fældning af skoven ved Thorstedlund for at give plads til højhusbyggeri, mens resten af Danmark og andre lande går i modsat retning.

I årevis har man i Frederikssund fældet træer med hård hånd, så der i dag er væsentlig mindre skovvækst tilbage end tidligere, uagtet at netop natur er trækplaster for tilflyttere, som man angler så meget efter.

Det er ingen kunst at ødelægge naturen og opføre betonmastodonter pga. kortsigtede økonomiske hensyn.

Det er derimod en kunst at bevare naturen for eftertiden, så jeg skal bede Byrådet se med alvor på fældning af skoven ved Thorstedlund og understrege, at den er uigenkaldelig! Et gabende grimt ar i fjordskråningen fyldt ud af betonbyggeri vil for evigt stå som en skamstøtte over beslutningstagerne i kommunen.

Lad såvel skov som dyreliv på Thorstedlund leve!