Bag scenen i JAS hvor kostumerne hænger klar til revyen. Lukas håber, at Jægerspris Revyen kan blive en fast, årlig tradition. Foto: Birgitte Masson

Bag scenen i JAS hvor kostumerne hænger klar til revyen. Lukas håber, at Jægerspris Revyen kan blive en fast, årlig tradition. Foto: Birgitte Masson

Bedemandens søn laver revy: "Hvis man får folk til at dø af grin, kan man altid slå de to ting sammen"

Unge Lukas Birch står både bag og på scenen, når Jægerspris Revyen løber af stablen i starten af marts

Af
Birgitte Masson

JÆGERSPRIS Det er ikke småting, Lukas Birch når på sådan en grågrumset torsdag formiddag, hvor vintersløvheden ellers nok kan være svær at vriste af sig. For da Lokalavisen møder den blot 19-årige direktør på Jægerspris Revyen, står han med et viskestykke i hånden i færd med lige at snuppe opvasken i JAS. Kaffen er sat over, og han fortæller, at der, efter interviewet, skal øves lidt Thyra Frank replikker, inden han lige kan nå de sidste par moduler på gymnasiet i Bagsværd.

Men Lukas evner alligevel at være til stede i nuet, for han giver sig god tid under interviewet, hvor det hurtigt står klart, at det at lave revy ikke er en fritidsinteresse for ham. Det er alvor og i allerhøjeste grad noget, han vil satse 100 procent på, når studentereksamen er i hus til sommer.

Øen Lindholm får også opmærksomhed, når Lukas går på scenen i den første professionelle Jægerspris Revy 2019. Foto: Birgitte Masson

Øen Lindholm får også opmærksomhed, når Lukas går på scenen i den første professionelle Jægerspris Revy 2019. Foto: Birgitte Masson

"Jeg må have det højeste fravær fra gymnasiet nogen sinde. Men de ved jo godt, at jeg har gang i alt muligt, og lærer en masse andet. Blandt andet står jeg for alt det økonomiske i Jægerspris Revyen," forklarer Lukas og nævner, at han lige nu har en del penge ude at svømme. Men det ser fornuftigt ud, for billetsalget, til de fem forestillinger i JAS først i marts, går strygende.

Lukas fortæller også, at hvis alt glipper, kan han jo altid blive bedemand, ligesom resten af familien. Senest er hans søster gået ind i familiefirmaet som fjerde generation.

"Jeg var i Aftenshowet på et tidspunkt, hvor jeg sagde, at hvis jeg fik folk til at dø af grin, kunne man jo altid slå de to ting sammen."

Faren med hindbæret

Lukas´ evne til at få folk til at grine var tydelig for enhver, fra han var helt lille.

"Da jeg var fem år gammel, gik jeg i børnehave med Henrik Lykkegårds datter. Jeg hørte et andet barn spørge, om det ikke var hendes far med hindbæret. Så da jeg kom hjem, spurgte jeg mine forældre, hvad det betød. Og de havde tilfældigvis lige set Cirkus Revyen, og kunne fortælle mig, hvordan det hang sammen. Jeg forstod ikke selv revyen, men kunne se, at det fik mine forældre til at grine."

Lukas var bare 12 år gammel, da han selv begyndte at skrive revy-tekster.

"Det var nogle dårlige tekster, de var virkelig ringe." Lukas griner.

Senere blev han klogere på, hvad der skal til for at skrive en god revytekst. Og i en alder af 14 år fik han sin tekst med i Cirkusrevyen, fremført af Lisbeth Dahl og Vicki Berlin. Den varede i 31 sekunder. Men det var nok til, at give ham blod på tanden.

"Der skal være pointer, og så skal det være relaterbart, og der skal der gerne være et tema. I Jægerspris Revyen er der 21-22 numre. Og jeg vil ikke sige, at der skal være en rød tråd, men numrene skal klæde hinanden. Selvom det er vidt forskellige numre, skal de som helhed passe sammen. Det er et større puslespil. Endelig skal det afsluttes af det store grin. " Lukas fortæller, at han først fandt rækkefølgen for numrene i går, og han løfter sløret for nogle af emnerne og fortæller, at både øen Lindholm, medicinsk cannabis og Thyra Frank indgår.

Anne Karin Broberg spiller sammen med Lukas Birch på scenen. Instruktør er Michel Castenholt. Jan Hertz er mentor for Lukas, og da han kom forbi det lille teater i Jægerspris, var hans første kommentar: "Nej, men det er jo de gamle stole fra Amager Scenen."

Billetter til Jægerspris Revyen den 1.2.8.9.16 marts 2019 kan købes på www.jas-teater.dk

Publiceret 22 February 2019 08:30

SENESTE TV