Frederikssund Museum inviterer til foredrag om landsbyen Tollerup. Foto: ROMU

Frederikssund Museum inviterer til foredrag om landsbyen Tollerup. Foto: ROMU

Hør om landsbyen der blev genopdaget

Nu kan du få den samlede fortælling fra ROMUs arkæologer om deres viden om landsbyen, som blev genfundet efter at være forsvundet og næsten glemt i århundreder

FREDERIKSSUND Frederikssund Museum, Færgegården inviterer 24. januar til foredrag om udgravningen af vikinge og middelalderlandsbyen Tollerup, som lå, hvor byggeriet af idrætsbyen nu er i fuld gang.

I efteråret 2017 trak Tollerup i udkanten af Frederikssund overskrifter både i Danmark og udlandet. ROMUs arkæologer kunne dengang fortælle, at man havde 'genfundet' landsbyen, som blev nedlagt i 1600-tallet og derefter næsten glemt.

Arkæologerne havde fundet betydelige bygningsrester fra det, der tolkes som Tollerup hovedgård. Hele to stensatte kældre på henholdsvis 20 og 50 m2 blev udgravet, og det er den største af disse, der ser ud til at have været en del af hovedgården fra middelalderen og den tidlige renæssance.

Bevis i stormandsgård fra vikingetid

Nyheden af den genfundne landsby blev senere i udgravningsarbejdet afløst af nye, spændende opdagelser.

Tollerup er nævnt skriftligt allerede i 1085 i et kongeligt gavebrev, så fagfolk formodede på forhånd, at lokaliteten fandtes allerede i vikingetiden. Med anden etape af udgravningen kunne ROMUs arkæologer nu bevise, at den formodning var rigtig.

Ca. 100 meter syd for kældrene afslørede en række spændende fund nemlig, at bebyggelsen omkring Tollerup kan føres helt tilbage til den sene del af vikingetiden i perioden omkring 1000-tallet. På en fremtrædende placering i landskabet fremkom et 35 m langt trelleborglignende hus – en stormandsgård – og i tilknytning hertil to store, rektangulære grubehuse med indgang.

At Tollerup gennem århundrederne har haft en særlig betydning bakkes op af elementer som en enorm, gennemgående grøft, indikationer på mølledrift samt fund af blandt andet tagtegl, rudeglas og kakler.

Det er ROMUs arkæologer Astrid Wolff-Jensen og Alexander Beyer E. Banck, der fortæller om landsbyen, som lå, hvor frederikssunderne om kort tid kan boltre sig i klorvand eller mødes ved badminton-nettet til en gang mix double.

Kom og hør om Tollerup gennem 500 år og oplev nogle af fundene fra udgravningen, der i 2017 kom på årets Top 10 over arkæologiske fund i Danmark.

Foredraget finder sted den 24. januar kl. 19 – 21, på Frederikssund Museum, Færgelundsvej 1, 3630 Jægerspris. Der tages entré. Prisen inkluderer adgang til museet. Billetter kan købes ved indgangen eller på billetto.dk.

Publiceret 09 January 2019 11:04