For nogle er tanken om vinterbadning ensbetydende med billeder af rynket nøgenhed. Sådan er det ikke hos helårsbaderne i Frederikssund.

For nogle er tanken om vinterbadning ensbetydende med billeder af rynket nøgenhed. Sådan er det ikke hos helårsbaderne i Frederikssund. Foto: Ulf Dannemand

Der er endorfiner i vandet

Et fælles hop i det iskolde fjordvand i Frederikssund giver et sammenhold af overvindelse og lykkefølelse. Helårsbaderne Frederikssund springer i hver eneste søndag. Byrådsmedlem Morten Skovgaard er en af dem.

Af
Maria Brandt

Glæde og endorfiner bobler i kroppen. Sådan beskriver Ulf Dannemand følelsen, når man kommer op af det kolde vand. Han er stifter af Helårsbaderne Frederikssund, der kører på sin femte sæson.

Hver eneste søndag præcis kl. 15 fra cirka efterårsferien til påskeferien hopper en fast gruppe på 20 til 30 stykker i fjordvandet, og ofte tager de nogle med. I den periode er vandet under 10 grader, og bådsejlerne har forladt fjorden.

Et hurtigt hovedspring og så op igen. Temperaturen indbyder ikke til de lange svømmeture.

Et hurtigt hovedspring og så op igen. Temperaturen indbyder ikke til de lange svømmeture. Foto: Ulf Dannemand

”Folk i alle aldre er velkomne. De fleste hopper i vandet med badetøj, for vi synes ikke, at det gør nogen forskel for oplevelsen, om man har badetøj på eller ej. Men der er frit valg,” siger Ulf Dannemand og vurderer, at Helårsbaderne Frederikssund mere er en fælles mental udfordring, end en fast daglig rutine eller et hverdagspres, da man bare kommer de søndage, man har lyst. Der er ingen tilmelding eller kontingent, hvilket gør at alle kan være med.

”Fælleskabet er vigtigt. Vi gør noget ubehageligt, som vi klarer sammen, og det giver en stolthed og lykkefølelse. Når vi hopper i vandet bevæger vi os ud af komfortzonen ligesom med faldskærmsudspring, men vores er uden risiko,” fortæller Ulf Dannemand og tilføjer, at de bagefter drikker medbragt kaffe og varm solbærsaft, spiser kage og snakker ved picnicborde bag presenninger på den åbne strand.

”Vi hopper også i vandet, hvis det hagler og sner. Kroppen kan klare meget, og kan man være i det kolde vand i mindst ét minut, så kan man vinde pokaler i vm, selv som ældre,” siger Ulf Dannemand.

Vi støtter hinanden

Ifølge ham, er der også folk, som lufter hunden på stranden og derefter smutter i vandet, og folk, der løber fra Slangerup og afslutter med at springe i vandet, hvor partneren kører i bil med varmt tøj til bagefter. Borgmesteren og hans kone har også været med mange gange.

Byrådsmedlem Morten Skovgaard (V) har deltaget i tre år, og han kan godt lide, at folk er forskellige og i alle aldre.

”Det giver et kick, at overvinde sig selv hver gang og springe i vandet, selvom der ikke er noget forventningspres. Det er helt ok at stå og kigge på eller først at hoppe i vandet efter nogle gange. Vi er gode til at støtte og hjælpe hinanden, og så er det rigtig hyggeligt at mødes i en uformel tone,” siger Morten Skovgaard.

Det kolde vand er blevet populært, og i den kommende tid skal Helårsbaderne Frederikssund være med i en bog om vinterbadekulturen i Danmark.

Ulf Dannemand kan godt lide tanken om, at vi er fælles om at bruge det vand, vi har. Igen i år har han arrangeret en vinterbadefestival, hvor der efter det kolde gys vil være mulighed for eksempel at grille pølser. Det foregår 20. januar kl. 15, og man dukker bare op.

Det samme gør man hver søndag kl. 15 på Østersvej 8 i Frederikssund, hvis man vil hoppe i det kolde vand.

Foto: Ulf Dannemand

Publiceret 30 December 2018 02:00

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.