For nogle er tanken om vinterbadning ensbetydende med billeder af rynket nøgenhed. Sådan er det ikke hos helårsbaderne i Frederikssund.

For nogle er tanken om vinterbadning ensbetydende med billeder af rynket nøgenhed. Sådan er det ikke hos helårsbaderne i Frederikssund. Foto: Ulf Dannemand

Der er endorfiner i vandet

Et fælles hop i det iskolde fjordvand i Frederikssund giver et sammenhold af overvindelse og lykkefølelse. Helårsbaderne Frederikssund springer i hver eneste søndag. Byrådsmedlem Morten Skovgaard er en af dem.

Af
Maria Brandt

Glæde og endorfiner bobler i kroppen. Sådan beskriver Ulf Dannemand følelsen, når man kommer op af det kolde vand. Han er stifter af Helårsbaderne Frederikssund, der kører på sin femte sæson.

Hver eneste søndag præcis kl. 15 fra cirka efterårsferien til påskeferien hopper en fast gruppe på 20 til 30 stykker i fjordvandet, og ofte tager de nogle med. I den periode er vandet under 10 grader, og bådsejlerne har forladt fjorden.

Et hurtigt hovedspring og så op igen. Temperaturen indbyder ikke til de lange svømmeture.

Et hurtigt hovedspring og så op igen. Temperaturen indbyder ikke til de lange svømmeture. Foto: Ulf Dannemand

”Folk i alle aldre er velkomne. De fleste hopper i vandet med badetøj, for vi synes ikke, at det gør nogen forskel for oplevelsen, om man har badetøj på eller ej. Men der er frit valg,” siger Ulf Dannemand og vurderer, at Helårsbaderne Frederikssund mere er en fælles mental udfordring, end en fast daglig rutine eller et hverdagspres, da man bare kommer de søndage, man har lyst. Der er ingen tilmelding eller kontingent, hvilket gør at alle kan være med.

”Fælleskabet er vigtigt. Vi gør noget ubehageligt, som vi klarer sammen, og det giver en stolthed og lykkefølelse. Når vi hopper i vandet bevæger vi os ud af komfortzonen ligesom med faldskærmsudspring, men vores er uden risiko,” fortæller Ulf Dannemand og tilføjer, at de bagefter drikker medbragt kaffe og varm solbærsaft, spiser kage og snakker ved picnicborde bag presenninger på den åbne strand.

”Vi hopper også i vandet, hvis det hagler og sner. Kroppen kan klare meget, og kan man være i det kolde vand i mindst ét minut, så kan man vinde pokaler i vm, selv som ældre,” siger Ulf Dannemand.

Vi støtter hinanden

Ifølge ham, er der også folk, som lufter hunden på stranden og derefter smutter i vandet, og folk, der løber fra Slangerup og afslutter med at springe i vandet, hvor partneren kører i bil med varmt tøj til bagefter. Borgmesteren og hans kone har også været med mange gange.

Byrådsmedlem Morten Skovgaard (V) har deltaget i tre år, og han kan godt lide, at folk er forskellige og i alle aldre.

”Det giver et kick, at overvinde sig selv hver gang og springe i vandet, selvom der ikke er noget forventningspres. Det er helt ok at stå og kigge på eller først at hoppe i vandet efter nogle gange. Vi er gode til at støtte og hjælpe hinanden, og så er det rigtig hyggeligt at mødes i en uformel tone,” siger Morten Skovgaard.

Det kolde vand er blevet populært, og i den kommende tid skal Helårsbaderne Frederikssund være med i en bog om vinterbadekulturen i Danmark.

Ulf Dannemand kan godt lide tanken om, at vi er fælles om at bruge det vand, vi har. Igen i år har han arrangeret en vinterbadefestival, hvor der efter det kolde gys vil være mulighed for eksempel at grille pølser. Det foregår 20. januar kl. 15, og man dukker bare op.

Det samme gør man hver søndag kl. 15 på Østersvej 8 i Frederikssund, hvis man vil hoppe i det kolde vand.

Foto: Ulf Dannemand

Publiceret 30 December 2018 02:00

DEBAT: Træer skal redde klimaet – i Frederikssund fælder man dem!

DEBAT Klimaudfordringen er en af vor tids største problemstillinger, og mere skov på jordkloden vil i fremtiden spille en væsentlig rolle for reduceringen af CO2.

2015, 2016, 2017 og 2018 er som de varmeste år målt nogensinde en direkte konsekvens af klimaforandringerne og kræver handling. CO2-udledningen må reduceres og CO2 trækkes ud af luften ved bevaring og nyplantning af skov, da skove er det mest effektive middel til at opsuge drivhusgasser.

FN anbefaler, at der plantes mere skov i verden for at opsamle CO2, så skov spiller en nøglerolle, hvis globale klimamål skal nås.

Herhjemme kulminerer kampagnen ”Plant et træ” med et tv-show lørdag d. 14/9 2019, hvor målet er at plante 1 million træer i Danmark.Danmark er et af de lande i Europa, som har relativt mindst skov. Med kun 14% er det af særligt stor vigtighed, at eksisterende skov i Danmark bevares, og ny skov etableres. Det forekommer derfor paradoksalt, at Frederikssund Kommune tillader fældning af skoven ved Thorstedlund for at give plads til højhusbyggeri, mens resten af Danmark og andre lande går i modsat retning.

I årevis har man i Frederikssund fældet træer med hård hånd, så der i dag er væsentlig mindre skovvækst tilbage end tidligere, uagtet at netop natur er trækplaster for tilflyttere, som man angler så meget efter.

Det er ingen kunst at ødelægge naturen og opføre betonmastodonter pga. kortsigtede økonomiske hensyn.

Det er derimod en kunst at bevare naturen for eftertiden, så jeg skal bede Byrådet se med alvor på fældning af skoven ved Thorstedlund og understrege, at den er uigenkaldelig! Et gabende grimt ar i fjordskråningen fyldt ud af betonbyggeri vil for evigt stå som en skamstøtte over beslutningstagerne i kommunen.

Lad såvel skov som dyreliv på Thorstedlund leve!