Topsil GlobalWafers er blandt de virksomheder, der arbejder sammen med de lokale uddannelser. Helt ned til folkeskoleniveau.

Topsil GlobalWafers er blandt de virksomheder, der arbejder sammen med de lokale uddannelser. Helt ned til folkeskoleniveau.

Erhvervslivet adopterer skoleelever

Fem grundskoler i Frederikssund Kommune har øget deres fokus på at samarbejde med det lokale erhvervsliv. Erhverv er blevet en fast del af skoleeleverne hverdag, og Topsil GlobalWafers er en af de virksomheder, som har adopteret en klasse.

Af
Af Maria Brandt

Der står erhverv på skoleskemaet på fem folkeskoler i Frederikssund Kommune. En skole har valgt en uge med karrierelæring, og andre skoler har blandt andet valgfag som Business, Erhvervspraktik eller Håndværk.

Sidste år kunne eleverne efter sommerferien i højere grad end tidligere opleve, at deres skolehverdag blev rykket ud af klasselokalerne og ind i kommunens virksomheder. I første omgang er det eleverne fra 6. til 10. klasse, der satses på.

Ifølge formand for Uddannelsesudvalget i Frederikssund Kommune Morten Skovgaard (V) har det en betydning for elevernes senere uddannelses- og karrierevalg. Målene er at få dygtige elever, der trives, og at sikre vækst og kvalificeret arbejdskraft til kommunens virksomheder.

”De lokale virksomheder er gode til at tage elever i erhvervspraktikker, men de har brug for ekstra hænder i fremtiden,” siger Morten Skovgaard, der håber på, at flere unge vil vælge erhvervsuddannelser fremfor gymnasiet.

Erhvervskoordinator Dorthe Christensen er forbindelsesledet mellem virksomhederne og skoleeleverne.

”Vi prøver at vende posen, sådan at eleverne måske bliver overrasket over, hvor spændende et job er, når de møder det i virkeligheden, og derefter får lyst til at tage en uddannelse, som kan føre til det job,” siger Dorthe Christensen, der ser det som en oplagt mulighed for virksomhederne til at brande sig selv og til at rekruttere kommende arbejdskraft. Over 100 virksomheder i kommunen deltager.

Eleverne opdager nye muligheder

En af virksomhederne er Topsil GlobalWafers, der producerer ultrarent silicium til halvlederindustrien. De har både haft erhvervspraktikanter og været med i projektet ”Kloge Hænder”. En af de elever, der har deltaget i ”Kloge Hænder” er Rasmus Krogh, der går i 9. klasse.

”Jeg havde tænkt mig, at jeg ville gå håndværkervejen og måske blive smed, men da jeg så, hvordan industriteknikerne arbejder med maskiner, fik jeg lyst til at gå den vej, da maskiner er fremtiden,” fortæller han.

I starten af dette år adopterer Topsil GlobalWafers en 6. klasse fra Ådalens Skole, som de skal følge til og med 9. klasse.

Ifølge HR Manager Anne-Dorte Anthony skal eleverne jævnligt på besøg i virksomheden og i første omgang præsenteres for alle de forskellige faggrupper. Senere kan de prøve at lave noget praktisk, som for eksempel at svejse under overvågning og at få en konkret opgave.

”Eleverne skal opdage, at der er flere muligheder i virksomheden, end de lige havde forestillet sig,” vurderer Anne-Dorte Anthony.

Det øgede fokus på samarbejdet med erhvervslivet er en del af folkeskolereformens ”åben skole”, hvor skolerne over hele landet er forpligtet til at inddrage sin omverden.

Publiceret 29 December 2018 01:30

SENESTE TV

Mindeord for Hartvig Sørensen

MINDEORD Der er vikinger, som svinger sværdet, og så er der vikinger, som kan fortælle historier og underholde. Hartvig Sørensen hører til blandt de sidste. Nu blæser Heimdal i hornet, så det kan høres fra fjord til fjord, for nu kommer der blus under de gode historier i Asgård. Endnu en viking er draget ud på sin sidste færd. Hartvig Sørensen sov ind med familien omkring sig tirsdag den 19. marts 84 år gammel.

Hartvig og Lisanne har været med i Vikingespillet siden 1992. Det var datteren Malene, der plagede om at være med, selvom både Lisanne og Hartvig ikke var interesseret i at være med i Vikingespillet, men der var familie og gode venner i Vikingespillet, som overtalte dem, og med et var den lille familie dybt engageret.

Hartvig var gøgler i sine unge dage og rejste rundt med cirkus, hvor han var arbejdsmand og blandt andet passede de vilde kattedyr. Hartvig spillede også med i et band som yngre. Så det var måske ikke så mærkeligt, at Vikingespillet alligevel endte med at blive en stor del af hans liv igennem de sidste 25 år.

Hvor der er vilje, er der vej, og for Hartvig skulle hans vikingeliv ikke begrænses. Så da Hartvig ikke længere gik så godt, og derfor ikke kunne gå på scenen længere, blev han vagt bag scenen, hvor han var med til at sikre, at ingen uvedkommende gik ind bag scenen, og på den måde var Hartvig viking til det sidste.

Hartvig var ikke en viking, der gik stille med dørene, for Hartvig kunne underholde og fortælle gode historier, og han kunne sende kække bemærkninger efter dem, som han holdt af. Hartvig var i flere år en yderst efterspurgt guide i Vikingespillet, for det var ikke kedeligt at være på Hartvigs rundvisningshold, og der var publikummer, som specifikt bad om at blive guidet af Hartvig. Måske var Hartvigs force, at han gav sin egen fortolkning af både Vikingespil og Vikingetid, og så kunne han altid krydre fortællingen med nogle gode historier og vittigheder - og han fornyede sig hvert år.

I forestillingerne var Hartvig som oftest aktør (statist), men han har også haft enkelte roller. Den mest kendte rolle var som Kong Adils i Rolf Krake i 1996. En rolle han ifølge dronningen, der spillede hans hustru i forestillingen, var meget stolt af. Hartvig har også været statist i flere danske spillefilm blandt andet i filmen om Grev Axel, hvor han havde en enkelt replik som portvagt.

Hartvig var ikke kun et kendt ansigt i Vikingespillet. Hartvig kørte igennem mange år taxa i Frederikssund, og før det var det lastbil og bus. Hartvig kunne lide livet på vejene, hvor han helt sikkert har mødt mange mennesker, der har nydt godt af hans vittigheder og gode humør. Hartvig var nærværende, et lunt og godt menneske, der i festligt lag gerne gav den på tangenterne på elorgelet.

Så kære vikinger i Asgård, gamle venner fra vikingehytten Tjalfe, der allerede er draget til Asgård, nu kommer Hartvig til jer - en familiefar, en gøgler, en humoristisk historiefortæller, en ven og en viking af hjertet. Skænk mjøden og læg en brændeknude på bålet.

Æret være Hartvigs minde – år og fred.

Camilla Dupont, Formand for Frederikssund Vikingespil

Hartvig Sørensen bisættes tirsdag den 26. marts kl. 12.30 fra Græse kirke.